29.4.2020

Parivertailu: Kia XCeed ja Škoda Kamiq – miten toimivia arkiautoja korkean maavaran viistoperät ovat?

Parivertailu: Kia XCeed ja Škoda Kamiq

Moottorin uusin parivertailu keskittyy korotettuihin viistoperämalleihin. Kia XCeed ja Škoda Kamiq edustavat tuoreen autotrendin uusimpia tulokkaita.

Katumaasturi on monelle suomalaiselle oiva kulkuneuvo, kuten autojen vakiintunut suosio todistaa. Kyse on paljosta muustakin kuin trendikkäästä turhakkeesta – mökki- ja lumiteille sopiva maavara, joka tuo mukanaan vaivattomamman kulkemisen autoon, on useille merkittävä etu.

Markkinoiden parhaat katumaasturit ovat vieläpä ominaisuuksiltaan kehittyneet niin tuntuvasti, etteivät ne enää juuri häviä matalammille henkilöautoille – kun puhutaan perusasioista eli ajettavuudesta, mukavuudesta, sisätiloista tai yleisestä käyttökelpoisuudesta.

Haittapuoliksi – siis juuri tuiki tavalliseen arkiajoon – jääkin oikeastaan vain heikompi ilmanvastus. Katumaasturin keulan poikkipinta-ala ja maavara ovat suurempia, joten auto puhkoo ilmaa väkinäisemmin, mikä kasvattaa polttonesteen kulutusta.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Muutkin mitat muuttuneet

Tähän ongelmaan tuo lääkettä uusin autosekoitus, joka on laadittu olemassa olevista aineksista. Otetaan kompakti henkilöauton kori, asetetaan se katumaasturimaisen alustan päälle ja kas: tuloksena ovat reilun maavaran edut aerodynaamisemmassa paketissa.

Aivan ennennäkemätön resepti ei sentään ole – farkkuihin kuten vaikkapa Škodan Octavia Scoutiin sitä on sovellettu jo vuosikausien ajan. Sen sijaan viistoperissä ratkaisu on vielä varsin tuore – ja uusinta uutta luokassa edustavat juuri parivertailumme automallit.

Maasturihenkisyydestä huolimatta kumpaakaan mallia ei saa nelivetoisena; Kamiqiin sentään voi tilata škodamaiseen tapaan niin kutsutun huonon tien paketin alustan suojauksineen. Asiaan kuuluvat molemmissa tietenkin myös off road -henkiset koristeet puskurien ja helmojen alla, vaikka muovisina näistä ei mitään käytännön hyötyä olekaan.

Bensa-automaatit vastakkain

Valitsimme vertailuun hieman pirteämmät ja automaattivaihteiset bensiinimoottoriset versiot, ja näihin kohtuullisen kattavat varustetasot. Kialla mukaan tullut malliversio on XCeed 1.4 T-GDI ISG 140 hv EX DCT AT, jonka alkaen-hinta on 29 097 euroa, Škodalla Kamiq 1.5 TSI Style DSG, hinnaltaan 30 777 euroa.

Vertailujuttu julkaistaan kokonaisuudessaan Moottorin uusimmassa numerossa 5/2020. Lehden voit ostaa myös sähköisenä versiona Lehtiluukusta.

Teksti: Jussi Saarinen Kuvat: Jari Saarentaus

Luetuimmat