24.5.2018

Parivertailu: uusi Mercedes-Benz A kohtaa Audi A3:n – kumpi on pikkupremiumien kuningas?

Katsastustilaston pienemmän keskiluokan kärkinelikko: Mercedes-Benz A-sarja, Audi A3, Volkswagen Golf mk7 ja Toyota Prius(+).

Uusi Mercedes-Benz A-sarja on kevään kuumin autouutuus – erityisesti suomalaisittain. Niinpä otimme sen heti parivertailuun luokan mittapuun Audi A3:n kanssa.

Moottorin toimituksen pihaan haetut kompaktit premium-autot huokuvat haluttavuutta. Parivertailun varsinainen hitti eli Mercedes-Benz A on uusittu täydellisesti, ja tarjoaa nyt aiempaa hienostuneemman ajokokemuksen. Lisämielenkiintoa tuo se, että juuri tätä automallia aletaan piakkoin valmistaa myös Valmet Automotiven Uudenkaupungin tehtaalla.

Ja vaikka nykyinen Audi A3 esiteltiin jo vuonna 2012, se on pari vuotta sitten tehdyn kasvojenkohennuksen myötä säilynyt kehissä hyvin modernina. Juuri A3 antaa A-sarjalle kovimman mahdollisen vastuksen, sillä Ingolstadtin tuote on tähän asti ollut luokassaan selvästi tasapainoisin kokonaisuus.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tasaväkistä tehoa

Vertailuun valikoituivat suositut bensiinimoottoriset ja automaattivaihteiset mallit.

Mercedeksen tuoreessa koneessa on tilavuutta reilut 1,3 litraa, mutta tehoa lähtee turbon siivittämänä peräti 163 hevosvoimaa. Audinkin moottori on uudehko tapaus, sillä Volkswagen-konsernin 1,5-litrainen ja 150-hevosvoimainen voimanlähde istutettiin A3:n keulalle vasta hiljattain.

Automaattivaihteistot ovat molemmissa kaksoiskytkintyyppiä, ja myös eteenpäin vieviä pykäliä on seitsemän. Niin ikään autoyksilöiden varustetasot ovat samoilla linjoilla, joten ainakin paperiarvojen perusteella vertailusta on tulossa todella tasaväkinen.

Kisa käyttöliittymistä

Yksi vertailumme ydinpointeista on Mercedeksen uusittu käyttöliittymä, joka otettiin ensimmäisen kerran käyttöön juuri uudessa A-sarjassa. Toisaalta Audi A3:n nykyisessä järjestelmässä, jota on vuosien varrella vielä viilailtu, ei ole ollut suurempaa moitittavaa, joten kisan lähtökohdat ovat tältäkin osin tiukat.

Ryhdymme nyt syynäämään autoja tarkemmin, ja palaamme asiaan myös ajolenkin tiimoilta lähipäivinä. Parivertailun lopullinen artikkeli ilmestyy Moottorin numerossa 7/2018, joka ilmestyy 4.7., ja tällöin selviää myös se, kumpi onkaan kompaktien premiumien uusi kunkku.

Teksti: Jussi Saarinen Kuvat: Jari Saarentaus

Luetuimmat