2.9.2021

Parjatun taksilain korjaukset voimaan: kupu katolle ja taksamittari takaisin

Taksilaki 2020

Muutaman vuotta takaperin voimaan astunut taksiuudistus on saanut keppiä kovalla kädellä. Lain epäkohtien korjaukset jatkuivat syyskuun 2021 alussa.

Vuonna 2018 voimaan tuli taksilaki, joka vapautti huomattavasti taksien vaatimuksia. Tähän kuului muun muassa hinnoittelun vapautuminen, taksamittarin käyttöpakon poisto, taksikuvun käyttöpakon poisto, päivystysvelvoitteen poisto ja taksiluvan kriteerien höllentäminen.

Uudistus on nostanut paljon kritiikkiä ja sittemmin lakia on alettu korjaamaan. Toukokuussa voimaan astuneilla muutoksilla esimerkiksi kuljettajakoetta muutettiin vaativammaksi.

Nyt syyskuun 2021 alussa astui voimaan loput muutokset, jotka koskevat matkan hinnoittelua ja taksin tunnistettavuutta.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Hinnan määräytymisperusteet

Jatkossa matkoilla joille ei ole etukäteen sovittu kiinteää hintaa tulee antaa ennen taksimatkan alkamista asiakkaalle tieto esimerkkimatkan (10 kilometriä ja 15 minuuttia) hinnasta. Hinnan tulee perustua koko taksimatkan ajan kuljettuun matkaan ja käytettyyn aikaan. Tällä halutaan välttää asiakkaan ja kuljettajan välille aiheutuvia kiistatilanteita.

– Kun asiakas on ottamassa taksia esimerkiksi taksitolpalta, esimerkkimatkan hinnan on löydyttävä taksin hinnastosta ylimpänä. Esimerkkimatkan hintojen avulla asiakkaat pystyvät vertailemaan taksien hintoja. Ja muistutuksena vielä, että jokaisesta taksimatkasta on asiakkaalle edelleen tarjottava kuittia, Traficomin johtava asiantuntija Pasi Hautalahti kertoo.

Taksamittari tai vastaava järjestelmä pakolliseksi

Lisäksi 1.9.2021 alkaen takseissa on oltava taksamittari, tai jokin muu laite tai järjestelmä, joka kerää jokaisella taksimatkalla tiedon yrittäjästä, kuljettajan ja ajoneuvon yksilöintitiedoista, matkan ajankohdasta, pituudesta, kestosta ja matkan hinta- ja maksupaikkatiedoista. Tällä pyritään muun muassa helpottamaan verottajan verovalvontaa ja vähentämään harmaan talouden määrää taksiliikenteessä.

Jatkossa palataan vanhaan myös taksivalaisimen käytön suhteen: jokaisessa taksissa on oltava sellainen. Poikkeuksen tässä tekevät vain etukäteen sopimuksella sovitut yritys- tai edustusajot. Jokaisessa taksissa tulee asiakkaan nähtävillä olla myös taksiliikenneluvan haltijan nimi, yhteystiedot ja kuljettajan nimi.

Lähde: Traficom Kuvituskuva: Moottorin arkisto

a:3:{i:0;s:5:"92827";i:1;s:5:"83879";i:2;s:6:"100010";}

Luetuimmat