22.7.2017

Pikakiillokkeella vauhtia autonhoitoon

Suojaa tarjoavat pikakiillokkeet levitetään mikrokuidulla tavallisesti noin puolikkaan oven kokoiselle alueelle kerrallaan. Ensisijaisesti tulee aina noudattaa valmistajan suosituksia.

Pikakiilloke (engl. quick detailer) helpottaa ja nopeuttaa esimerkiksi auton suojaamista, kuivaamista tai ovenvälien puhtaanapitoa. Oikean tuotteen valitseminen kuhunkin käyttötarkoitukseen vaatii kuitenkin hieman tietoutta.

Nimellään pikakiilloke lupaa ajansäästöä ja sitä on myös saavutettavissa. Tuotevalikoima pikakiillokkeiden nimen alla on kuitenkin laajentunut kattamaan useita eri alueita, joten sopivan tuotteen löytäminen on nykyään hankalaa.

Pikakiillokkeiden nimen alle on kerääntynyt useita erilaisia tuotteita, joiden toiminnan ymmärtäminen on avainasemassa onnistuneeseen lopputulokseen.

Valitettavasti pikakiillokkeen nimellä myydään myös tuotteita, jotka ovat oikeammin esimerkiksi pikavahoja tai kuivausapuja - perinteinen pikakiilloke ei ole oikeastaan kumpaakaan näistä. Tuoteryhmä tarjoaa hajonnasta johtuen paljon mahdollisuuksia erilaisiin käyttötarkoituksiin.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Pikakiillokkeen taustat

Näyttelyautojen pölyyntyminen halleissa messujen aikana on ongelma, johon haettiin apua pikakiillokkeilla. Paksu mikrokuituliina mahdollisimman paljon pintaa liukastavan pikakiillokkeen kanssa on varsin hellävarainen, mutta nopea, ratkaisu auton maalipinnan pitämiseen kiiltävänä koko näyttelyn ajan. Samalla pikakiillokkeesta maalipinnalle jäävät ainesosat korostavat auton kiiltoa.

Dodo Juice Red Mist Tropical tarjoaa nopeaa lisäsuojaa sekä öljyistä kiiltoa maalipinnalle pesun jälkeen. Ainetta tulee käyttää erittäin säästeliäästi.

Näistä syistä pikakiilloke sopii täydellisyyttä tavoittelevalle tavalliselle kuluttajalle hyvin esimerkiksi heti pesun jälkeen havaitun sormenjäljen poistamiseen. Toki pikakiillokkeella voi myös pyyhkiä koko auton ympäri pesun jälkeen sen viimeisimmän kiillon toivossa.

Likaista pintaa ei kuitenkaan tule mennä pyyhkimään, sillä hiekkapöly ja kura tekee rumat jäljet maalipintaa vasten hangattaessa. Likaisen auton tapauksessa on suositeltavaa kääntyä tavalliseen autonpesun pariin.

Erityisesti luonnonvahojen kanssa käytettäväksi suunniteltu Sonüs Carnauba Spritz palauttaa vahan ominaisuuksia ja jatkaa hieman sen kestoa. Se sopii siten esimerkiksi harrasteautoille, joita käsitellään puhtailla luonnonvahoilla.

Toisinaan pikakiilloketta saatetaan myös käyttää kiillotuksen yhteydessä kiillotuslaikan kostuttamiseen. Tämä on kuitenkin monimutkaisempi aihe, sillä kaikki kiillotustahnat eivät pidä kosteudesta. Asiaan paneutuneet harrastajat tuntevat sopivat yhdistelmät.

Ovenvälit puhtaaksi

Pölyjen pyyhkimiseen suunniteltujen pikakiillokkeiden tarjoama liukkaus on avuksi ovenvälien puhdistamisessa, kuten aiemmassa aihetta käsitelleessä artikkelissa todettiin. Tämä on oiva käyttökohde pikakiillokkeille, ja tähän käyttöön sopivia tuotteita onkin aivan valtavasti.

Puhtaana pidettävien ovenvälien pölyjen pyyhkimiseen saattaa riittää pesujen yhteydessä pelkkä pyyhkäisy pikakiillokkeella kostutetulla mikrokuituliinalla. Tästä mahdollisesti aiheutuva hento mikronaarmu ei tavallisesti erotu ovenväleistä.

Kuivausapua

Nanolex Final Finish helpottaa tummien autojen omistajia onnistumaan kuivauksessa ilman kalkkitäpliä. Muutama suihkaus kuivausliinaan ennen kuivauksen aloittamista riittää.

Myös useat kuivausavuksi tarkoitetut tuotteet kantavat pikakiillokkeen nimeä. Näistä monet syystäkin, sillä ne soveltuvat useampaan tehtävään. Esimerkiksi Nanolex Final Finish poistaa tehokkaasti kuivuneista vesipisaroista seuraavia kalkkijäämiä maalipinnalta ja on siksi hyvä apuväline tumman auton kuivaamiseen. Vain muutama suihkaus liinaan ennen kuivauksen aloittamista riittää koko auton läpikäymiseen.

On myös olemassa pelkästään kuivausavuksi tarkoitettuja tuotteita, kuten Dodo Juice Time To Dry. Ne rikkovat veden pintajännityksen, jolloin vesi valuu pinnalta tehokkaammin pois. Valitettavasti tämä vaikuttaa hieman myös pesun jälkeen veden käytökseen pinnalla eikä vesi enää helmeile aivan yhtä näyttävästi.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Suojaa pinnalle

Suojaa tarjoavat pikakiillokkeet levitetään mikrokuidulla tavallisesti noin puolikkaan oven kokoiselle alueelle kerrallaan. Ensisijaisesti tulee aina noudattaa valmistajan suosituksia.

Pikakiillokkeista puhutaan usein myös silloin kun kyseessä ovat joko synteettiset (engl. spray sealant) tai vahapohjaiset suihkutettavat pikasuojat (engl. spray wax). Nämä olisi usein hyvä jakaa omaan ryhmäänsä, erityisesti mikäli ne eivät sovellu käytettäväksi märällä pinnalla. Myös märälle pinnalle suihkutettavia suojatuotteita (engl. wet wax) on olemassa.

Helpoin tapa käyttää näitä suoja-aineita on suihkaista kerran mikrokuituliinaan, jolla tuote levitetään pienelle alueelle. Sopiva alue voi olla esimerkiksi puolikkaan oven kokoinen. Tämän jälkeen mikrokuituliinasta käännetään kuiva puoli, jolla kaikki loppu aineylijäämä pyyhitään kunnes pinnassa ei ole minkäänlaisia rantuja.

Levityksen jälkeen mikrokuituliinasta käännetään kuiva puoli, jota hyödynnetään kaiken mahdollisen aineylijäämän pyyhintään. Maalipinnan tulee jäädä täysin kiiltäväksi ilman ylimääräisiä rantuja tai haamuja.

Näin edetään kunnes koko auto on suojattu. Tähän kuluu aikaa noin 15 minuuttia. Valitettavasti sumutettavilla suojatuotteilla ei tavallisesti ylletä kiinteiden vahojen tarjoamaan kestoon, mutta levittäminen on vastaavasti huomattavasti nopeampaa. Esimerkiksi Sonax Xtreme Brilliant Shine Detailer on synteettinen suojatuote, jolla saavutetaan useiden kuukausien kesto.

Sonax Xtreme Brilliant Shine Detailer suojaa maalipintaa usean kuukauden kertalevityksellä. Yksi ainoa suihkaus riittää puolikkaan oven kokoisen alueen käsittelyyn.

Teksti ja kuvat: Henri Posa

Luetuimmat