31.5.2023

Polkupyörän kuljetusteline petti ajossa, korvaako vakuutus?

Easy-Fit -teline suorittaa näyttävän irtaantumisen Volvon vetokoukusta. Väistökokeen jälkeen teline on kiinni koukussa enää silkalla tuurilla. Testitilanteessa vältyttiin suuremmilta vahingoilta, mutta polkupyörät vaurioituivat ajokelvottomiksi.

Jos polkupyörän kuljetusteline irtoa autosta, kannattaa liikennevakuutuksen lisäksi tarkastaa myös kotivakuutuksen kattavuus.

Moottori testasi auton vetokoukkuun kiinnitettäviä kuljetustelineitä, ja testituloset olivat yllättäviä. Lähes kaikki telineet vioittuivat väistökoneessa ja yksi aiheutti vakavia vaurioita kuljetetuilla polkupyörille. Auton vauriotkaan eivät olleet kaukana.


Koska kyseessä on autoon kiinnitettävä kuljetusteline, voisi kuvitella, että auton vakuutus korvaa vauriot. Ainakin Pohjola Vakuutuksen ehtojen mukaan auton vakuutus saattaa korvata rikkoutuneen telineen.

– Ajoneuvokäyttöön valmistetulle pyörätelineelle aiheutunut vahinko voisi tulla korvattavaksi auton vapaaehtoisesta laajasta kaskovakuutuksesta, jos se vaurioituisi esimerkiksi törmäyksessä tai muusta vastaavasta äkillisestä ja ennalta-arvaamattomasta syystä, linjaa Pohjola Vakuutuksen korvauspäällikkö Sami Reinikka.

Tällaiseksi syyksi ei eivät Reinikan mukaan kuulu liikennetilanteissa tapahtuneet jarrutukset ja väistöt, sillä ne eivät yleensä ole ennalta-arvaamattomia tapahtumia. Testissä on kyse liikenteessä tapahtuneen väistön seurauksena aiheutunut väistö, jonka ajoneuvon ja siihen oikeaoppisesti kiinnitetyn telineen tulisi kestää.

– Vakuutuksen tarkoituksena ei ole korvata pyörätelineiden kiinnitysmekanismin heikkoudesta johtuvia vaurioitumisia, joten tällaisia vahinkoja kasko ei yleensä korvaa, jatkaa Reinikka.

Polkupyöräteline autoon

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Onko kotivakuutus ajan tasalla?

Parikymppiä maksavan telineen korvaaminen kaskovakuutuksella ei toki ole muutenkaan järkevää, sillä kaskovakuutuksen omavastuu on yleensä 200 euron luokkaa. Entä polkupyörien vauriot, voiko kaskovakuutuksesta saada korvauksen rikkoutuneesta pyörästä tai sähköpyörästä?

– Auton liikennevakuutus ei kata ajoneuvon kuormana olleille polkupyörille sattuneita vahinkoja. Vaurioituneet polkupyörät voidaan korvata kotivakuutuksen irtaimistovakuutuksesta, toteaa LähiTapiolan liikennevakuuttamisen korvauspäällikkö Mikko Tulla.

Polkupyöriä kuljettavalla autoilijalla kannattaa siis olla myös kotivakuutusasiat kunnossa, sillä pelkkä liikenne- tai kaskovakuutus ei pyörän vahinkoja kata. Mikäli kyydissä on arvokkaampi sähköpyörä, kannattaa sille harkita erillistä arvotavaravakuutusta, sillä kotoa liikutettavan tavaran maksimikorvaus on Pohjola Vakuutuksella 5000 euroa.

–Korvauksessa huomioidaan aina pyörä ikä ja vakuutukseen valittu omavastuu, linjaa Pohjola Vakuutuksen Reinikka.

Mikäli telineen irtoaminen tai rikkoutuminen aiheuttaa vaaraa muille tienkäyttäjille, käsitellään nämä vahingot auton liikennevakuutuksesta ja ne voivat tulla korvattavaksi lain edellyttämin keinoin.

–Vakuutuksesta voidaan korvata esine- ja henkilövahinkoja, selventää LähiTapiolan Mikko Tulla.

Pyörätelinetestin ja monet muut mielenkiintoiset artikkelit löydät Moottorin uusimmasta numerosta, jonka voit tilata täältä. Saat Moottorin myös liittymällä Autoliiton jäseneksi.

Teksti ja kuvat: Tuomas Rajala

Luetuimmat