6.10.2020

Puolen vuoden koeajo: jos haluat tilaa, joudut tinkimään toimintamatkasta

Mercedes-Benz B250 e

Mercedes-Benz A 250 e:n täyssähköinen toimintamatka on tullut testattua viimeisten kuukausien aikana useaan otteeseen. Tällä kertaa pääsimme koeajamaan täysin samalle tekniikalle pohjautuvan B250 e -sisarmalliin joten luonnollisesti on pienoisen toimintamatkavertailun aika.

Kymmenen tuhannen kilometrin matkan muutaman viikkoa sitten rikkonut Mercedes-Benz A 250 e on ollut pidempiä sisämaan ajomatkoja vaille tiheästi latauksessa, ja sitä myötä täysin sähköisiä kilometrejä on noin puolet autolla ajetuista.

Käytäntö on osoittanut, että sähkö riittää sekalaisessa ajossa noin 60–70 kilometrin toimintamatkaan ennen kuin täytyy turvautua bensiinin voimin liikkumiseen. Parhaillaan toimituksen pihein kuljettaja on saavuttanut jopa 82 täyssähköistä kilometriä yhdellä latauksella.

Vastikään saimme koeajoon B 250 e -tila-auton, joka vastaa tekniikaltaan täysin puolen vuoden koeajomme A 250 e:tä. Sattumalta värikin on sama! Ainoana erona on suurempi kori, eli B 250 e soveltuu esimerkiksi lapsiperheiden käyttöön A-sarjaa paremmin. Saimme otollisen tilaisuuden testata, miten paljon paremmat sisätilat syövät sähköistä toimintamatkaa.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Erot teknisissä tiedoissa varsin pienet

Mercedes-Benz B250 e

A-sarjan WLTP-toimintamatkaksi ilmoitetaan 60–68 km ja B-sarjalle 56–67 km. A-sarjan omamassa on 1 680 kg ja B-sarjan 1 725 kg. A-sarjan ilmanvastuskerroin on 0,27 ja otsapinta-ala 2,19 neliömetriä, eli näiden tulona kokonaisilmanvastukseksi saadaan 0,59 neliömetriä. B-sarjan ilmanvastuskerroin on 0,25, otsapinta-ala 2,4 neliömetriä eli kokonaisilmanvastus on 0,60 neliömetriä. Ero on siis varsin pieni niin massan kuin kokonaispinta-alan osalta.

Toimintamatkan ero virallisia lukemia suurempi

Paljonko B 250 e:llä sitten pääsee sähköisesti? Sekalaisessa ajossa akku tyhjentyi keskimäärin 55 kilometrin matkalla, mutta otanta oli tosin ainoastaan kaksi ajokertaa. Ainoastaan moottoritietä paahtaessakin B-sarjassa riittää virtaa 49 km matkalle.

Mercedes-Benz B250 e

Tulokset eivät ole täysin verrattavissa A-sarjan kokemuksiin, koska toimintamatkalenkkejä ei ole ajettu täysin samoissa olosuhteissa. Tämän perusteella kuitenkin vaikuttaisi, että A-sarjan kompaktimmat mitat tuovat enemmän etua kuin WLTP-lukemat antavat ymmärtää. Vaikka B-sarjan ilmanvastuskerroin on saatu pudotettua varsin alhaiseksi, ei suuremmat sisätilat tule ilman kustannuksia sähköisessä toimintamatkassa.

Huonoksi B 250 e:n toimintamatkaa ei tästä tappiosta huolimatta voi moittia. Tarkemmin autoon palaamme tulevaisuudessa koeajon muodossa.

Teksti ja kuvat: Eetu Kokkonen

Luetuimmat