19.6.2016

Rengasvalmistajan vinkit kesäkuormien lastaukseen

Renkaan urasyvyys

Auton oikeaoppisen kuormaamisen lisäksi kesälomaliikenteessä kannattaa huolehtia renkaiden kunnosta ja oikeista ilmanpaineista.

Juhannuksen häämöttäessä ja mökkikauden ollessa vilkkaimmillaan on hyvä pitää mielessä auton oikeaoppiset lastausohjeet. Vaikka matka ei olisikaan kovin pitkä, ei silti kannata kuormata omaa ajopeliä aivan miten sattuu. Myöskään viimetinka ei ole käypä syy sijoitella tavarat sikin sokin pitkin autoa.

Continentalin vinkit auton kuormaamiseen:

  • Pyri kuljettamaan kaikki tavarat tavaratilassa.
  • Lastaa suurimmat ja painavimmat matkatavarat alimmaiseksi, eteen ja keskelle.
  • Sido mahdolliset irtonaiset tavarat vöillä tai liinoilla.
  • Kiinnitä takapenkille sijoitetut tavarat turvavöillä.
  • Pidä hattuhylly tyhjänä, sillä törmäyshetkellä lentävät tavarat voivat olla kohtalokkaita. Tiesitkö, että äkkijarrutus 50 km:n tuntivauhdista 40-kertaistaa esineen massan? Esimerkiksi puolen kilon kahvipaketti vastaa 50 km:n törmäyshetkellä parinkymmenen kilon esinettä.

Oikeaoppisen lastaamisen lisäksi kannattaa ehdottomasti tarkastaa rengaspaineet. Continental-Rengas Oy:n asiakaspalvelupäällikkö Raine Ristola muistuttaa, että säännöllisten tarkistusten lisäksi rengaspaineet on syytä säätää oikeiksi ennen lomareissua. Jos auto on lastattu täyteen, rengaspaineita tulisi nostaa tavallisesta noin puolen barin verran, eli niin sanottuihin täyden kuorman paineisiin. Näin renkaat jaksavat kannatella painavammankin kuorman eikä renkaan kosketuspinta jää vajaaksi.

Vaaratilanteiden lisäksi vajaat rengaspaineet kuluttavat renkaita, sillä alhaisilla paineilla varustettu rengas kuumenee voimakkaasti kuormituksen alla. Samalla lisääntyy myös polttoaineen kulutus.

Paineiden lisäksi on syytä tarkistaa myös renkaiden kunto silmämääräisesti. 2 euron kolikolla suoritettavan uratestin lisäksi renkaat on syytä tarkistaa vaurioiden, viiltojen tai "patituksen" varalta. Muulloin huomaamattomat viat saattavat tuoda odottamattomia viivästyksiä lomamatkalle.

Lähde: Continental Kuva: Rengasliitto

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Katso myös:

Luetuimmat