26.5.2019

Rivieralla tavataan: Fiat Chrysler ja Renault lähdössä yhteistyöhön

Fiat Chrysler ja Renault lähdössä yhteistyöhön

Lehtitietojen mukaan Fiat Chrysler Automobiles ja Renault ovat solmimassa merkittäviä yhteistyökuvioita, avaten FCA:lle reitin jopa Renault-Nissan-allianssiin. Liitosta saatetaan kuulla jo maanantaina.

Italialais-amerikkalaisen Fiat Chrysler Automobilesin ja ranskalaisen Renaultin välille huhutaan merkittävää yhteistyösopimusta, johon saattaa liittyä jopa pääoman ristiomistusta. Asiasta kertoneiden talouslehtien mukaan sopimusneuvotteluista ovat kertoneet useat sisäpiirilähteet. Yhteistyökuvio saatetaan julkistaa virallisesti jo aikaisin maanantaiaamuna.

Renaultin puolelta neuvotteluissa on huomioitavaa, että Nissan ei nykyisten tietojen mukaan kuulu Fiat Chrysler -kuvioon. FCA:n mahdolliset ristiomistukset avaavat kuitenkin autojätille mahdollisuuden liittyä Renault-Nissan-allianssiin myöhemmin.

Mahdollisten yhteistyö- ja fuusiokuvioiden taustalla on autojättien keskittyminen niiden valmistautuessa sähköistämisen, kiristyvien päästörajojen ja uusien teknologioiden vaatimiin investointeihin. Yhdessä FCA ja Renault muodostaisivat autojätin, jonka vuotuinen myynti on 8,7 miljoonaa ajoneuvoa ja markkina-arvo on 33 miljardia euroa. Koko Renault–Nissan, sisältäen myös Mitsubishin, myi viime vuonna 10,76 miljoonaa ajoneuvoa, asettaen ranskalais-japanilaisen konsernin samalle viivalle Volkswagen-ryhmän ja Toyotan kanssa.

Renault logo

Renaultin vahvuuksia ovat sähköistäminen, polttoainetaloudelliset moottorit ja vahva läsnäolo kehittyvillä markkinoilla. Merkillä ei ole kuitenkaan edustusta Yhdysvalloissa, jossa FCA:n RAM-avolavat ja Jeep ovat voimissaan. FCA:n ongelmia ovat kuitenkin Euroopan liiketoiminta sekä kiristyvät hiilidioksidipäästörajat. Valmistajat voisivatkin hakea merkittävää yhteistyötä esimerkiksi Euroopan pienten ja keskikokoisten autojen markkinoilla jakamalla perusrakenteita, tuotekehitystä ja autotehtaita.

Financial Timesin mukaan FCA on neuvotellut yhteistyöstä myös PSA-ryhmän kanssa, mutta neuvottelut Renaultin kanssa ovat edenneet nopeammin ja tuoneet mukanaan mahdollisuuden syvempään yhteistyöhön. FCA on etsinyt yhteistyökumppania nykymuotoisen konsernin muodostamisesta saakka vuonna 2014. Tuolloin konsernin pääjohtaja Sergio Marchionne piti juuri Renault-Nissania parhaana yhteistyökumppanina. Edesmenneen Marchionnen mukaan autovalmistajat tuhlaavat vuosittain kaksi miljardia euroa tehdessään samoja investointeja kuin niiden kilpakumppanit.

Lähde: Automotive News Kuvat: FCA, Lauri Ahtiainen

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Lue myös:

Luetuimmat