8.8.2017

Säästä satasia, kilpailuta autovakuutuksesi!

kilpailuta autovakuutuksesi

Vertailemalla kaskovakuutuksia voi säästää, mutta myös tuotteiden kattavuuksissa on eroja.  

Autovakuutuksen kilpailuttamalla voit säästää satoja euroja joka vuosi, selviää tuoreesta selvityksestä. Sen teki elokuun alussa Moottorille rahoitustuotteiden vertailuun erikoistunut sivusto VertaaEnsin.fi.
Autoilukustannuksiaan seuraavaa autoilijaa kiinnostava peruskysymys on, voiko autovakuutuksia vertailemalla säästää? Vastaus on myönteinen.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Eroja hinnoissa

Vakuutusyhtiöiden tarjoamat vapaaehtoiset kaskovakuutukset eivät eroa suuresti ominaisuuksiltaan, mutta hinnoissa erot voivat olla hyvinkin suuret.

Rahoitustuotteiden vertailusivusto VertaaEnsin.fi:n tuoreeseen elokuun alun vertailuun on valittu kunkin vakuutusyhtiön liikennevakuutus ja edullisin kaskovakuutus, joka sisältää kolarointiturvan.

Tässä vertailussa ei ole huomioitu vakuutusyhtiöiden tarjouksia, alennuksia ja keskittämisetuja, mutta mahdolliset alennukset mainitaan tekstissä. Oletuksena on myös, että ajoneuvoa varten ei ole otettu lainaa.

kolari

Mieti oma riskinottokykysi

Autovakuutuksen laajuutta vertaillessa kannattaa huomioida oma riskinottokyky. Vaikka vahingot ja tapaturmat eivät ole kovin todennäköisiä, voi osa niistä olla oman hallinnan ulkopuolella.

Kunkin autoilijan kannattaa siis miettiä, miten laajassa mittakaavassa on valmis menettämään auton käyttöarvon ja siinä kiinni olevat rahat. Auton ikä on monelle autoilijalle se ratkaiseva tekijä: usein uudelle autolle otetaan sen korkeamman arvon vuoksi laajempi vakuutus kuin vaikka 5–10 vuotta vanhalle autolle.

Kattavuudessa on eroja

Kaskovakuutuksen kattavuus ei ole jokaisella vakuutusyhtiöllä aivan samanlainen. Kuluttajan kannattaa aina lukea vakuutussopimukset huolella läpi, ennen kuin allekirjoittaa ja sitoutuu maksamaan mitään. On hyvä myös kiinnittää huomiota vakuutusyhtiöiden sanamuotoihin. Esimerkiksi eläintörmäys, ojaanajo hirvieläintä väistäessä ja hirvikolari ovat korvaavuusvastaavuudeltaan erilaisia.

Jokaisella vakuutusyhtiöllä on oma laskentatapa vakuutuksen hinnalle, ja siihen vaikuttavat muun muassa henkilökohtainen vahinkohistoria ja sitä kautta tulevat bonukset, automalli ja sen teho, omavastuu ja ikä.

Hirvikolari

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kaksi esimerkkiä

VertaaEnsin.fi laski kahdelle eri esimerkkihenkilölle liikennevakuutuksen ja kaskovakuutuksen hinnan

Esimerkki 1.
Nainen, 23-vuotias. Jyväskylä
Alle vuosi ajokokemusta, ajokilometrejä vuodessa: 30 000 km
Auto: Škoda Fabia 1.2 Classic vm. 2010

Autovakuutuksen vuosihinnassa voi siis olla eroa satoja euroja. Esimerkissä 1 eroa POP-vakuutuksen halvimman ja Pohjantähden kalleimman vakuutuksen välillä on jopa 347,29 euroa. Jokainen vakuutusyhtiö tarjoaa bonuksia asiakkailleen oman bonusjärjestelmänsä mukaan, ja usein aloittelevat ja nuoret kuljettajat maksavat korkeampia hintoja ikänsä vuoksi.

Yleisenä sääntönä voidaan pitää, että 30 vuoden iän ylittyessä liikennevakuutusbonukset lähtevät nousuun. Kuten yllä olevasta taulukosta voi havaita, vertailun liikennebonukset vaihtelevat 25–53 prosentin välillä, mikä heijastuu vakuutuksen hintaan. Vertailun parhaan 53 prosentin bonuksen uusi kuljettaja saa Pohjolan Vakuutuksesta, kun taas Turva myönsi vertailun 20 prosentin bonuksen.

Kannattaa kuitenkin ottaa huomioon, että vakuutusyhtiöiden bonuskertymät voivat olla erilaisia, eivätkä bonukset kerry yhtä ripeään tahtiin. Autovakuutuksissa ei kannata ainoastaan tuijottaa bonusprosentteja, vaan katsoa kokonaishintaa ja kilpailuttaa vakuutus, jos arvelee saavansa paremman hinnan muualta, sillä vakuutusyhtiöiden hinnoitteluperusteet eivät ole tismalleen samanlaiset.

Esimerkki 2.
Nainen, 62-vuotias. Helsinki
Ajokilometrejä vuodessa: 30 000 km
Auto: BMW 320d Xdrive, vm. 2014

Esimerkissä 2 vakuutusyhtiö Turva oli 237 euroa PohjanTähden vakuutusta edullisempi.

Myös autovakuutusten kolariturvan omavastuissa on eroja: useimmilla vakuutusyhtiöillä omavastuuksi voi valita tyypillisesti noin 200–400 euroa, mutta Folksam, Aktia ja Pohjola tarjoavat 150 euron omavastuuta molemmille esimerkkihenkilöille.

IF oli vakuutusyhtiöistä ainoa, joka kysyi vuosittaisten ajokilometrien määrää. Muut vakuutusyhtiöt voivat tarjota erikseen hieman edullisempia vakuutuksia vain vähän vuosittain ajavalle.

POP-Vakuutuksesta saa korkeimmat, 83 prosentin liikennevakuutusbonukset, kun maksimit ovat normaalisti 80 prosenttia.

Selvitä omat alennuksesi

Vakuutuksia vertailemalla voi siis säästää helposti satasia vuosittain. Autoilijan kannattaa selvittää myös kaikki hänen ulottuvillaan olevat mahdolliset alennukset.
Vakuutusyhtiöillä on usein myös keskittämisalennuksia ja uusien asiakkaiden tarjouksia, joita ei ole otettu tässä vertailussa huomioon.
Myöskään erilaisten järjestöjen tarjoamat alennukset, keskitysedut, verkko-oston maksutapa-alennukset ja yhteistyökumppanuudet eivät ole mukana tässä vertailussa.

Nykyisin moni vakuutusyhtiö tarjoaa esimerkiksi kesän ajan 30 prosentin alennusta vapaaehtoisesta kaskovakuutuksesta ensimmäiseksi vuodeksi, minkä jälkeen hinta muuttuu samaksi kuin mitä vertailussa on ilmoitettu. Tietysti jos ensimmäisenä vuonna on ajanut onnettomuuksitta ja vahingoitta, voivat vastaavasti vakuutuksen bonukset nousta hieman.

Teksti: Marko Jokela Lähde: VertaaEnsin.fi Kuvat: Antti Hentinen, Lauri Ahtiainen

Vertailu perustuu vakuutusyhtiöiden 3.8.2017 verkossa ja puhelimitse antamiin tietoihin ja laskelmiin.

Luetuimmat