3.6.2021

Sähköautojen latauspaikkatukiin lisärahaa – into viriää taloyhtiöissä

Ministeri: ”Asuinrakennusten sähköautojen latausinfra-avustus on vetänyt erinomaisesti.”

Sähköautojen latausjärjestelyt taloyhtiöiden pysäköintialueilla kiinnostavat väkevästi. Moni miettii seuraavaksi ajoneuvokseen ladattavaa autoa, lataushybridiä tai täyssähköautoa. Ja moni miettii myös sitä, kuinka auton lataus luonnistuu omassa arjessa, omalla kodin läheisellä pysäköintialueella ja mieluusti yöaikaan.

Sähköautojen latausjärjestelyjen rakentamista varten tarjolla oleva latausinfra-avustus on herättänyt laajaa kiinnostusta taloyhtiöissä ympäri maan – ja nyt tarpeisiin saadaan lisää rahaa.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

20 miljoonaa euroa lisää

Vasta julkaistun Kestävän kasvun ohjelman EU:n elpymisvaroista esitetään avustukseen 20 miljoonan euron lisäystä, josta 17 miljoonaa euroa asuinrakennusten ja kolme miljoonaa euroa yritysrakennusten sähköautojen latausinfraan, kertoo ympäristöministeriö.

Vuoden kolmannessa lisätalousarviossa avustukseen esitetään tälle vuodelle 7,5 miljoonaa euroa.

– Asuinrakennusten sähköautojen latausinfra-avustus on vetänyt erinomaisesti, ja on upeaa, että se saa nyt kaivattuja lisävaroja. Ensi vuonna tuki laajenee myös yrityksille. Kattava latausinfra on välttämätön liikenteen sähköistymiselle, ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen arvioi.

Yli 20 000 latauspaikkaa

Ympäristöministeriö ja Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus (ARA) ovat arvioineet, että tuettujen latausvalmiuksen kokonaismäärä ylittää 20 000 kappaletta, kun huomioidaan myös nyt esitetyt lisämäärärahat. Avustusta on myönnetty asuinkiinteistöjen latausinfraan vuodesta 2018 lähtien. Työpaikkapysäköinnin latausinfraa varten se tulee haettavaksi suunnitelmien mukaan vuonna 2022.

Avustukset myöntävälle Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARAlle on saapunut tänä vuonna jo yli 420 hakemusta, joihin aikaisemmin kuluvalle vuodelle varatut 5,5 miljoonaa euroa on käytännössä sidottu.

Intoa on myös rivitaloissa

Moottori on uutisoinut aiemmin, että sähköautojen latauspisteet ovat kerrostalo- ja rivitaloyhtiöissä yleisin lähivuosien hanke. Tiedot kävivät ilmi Kiinteistöliiton kahdesti vuodessa teettämästä Korjausrakentamisbarometristä. Barometrin mukaan entistä useampi taloyhtiö aikoo satsata sähköautojen latauspaikkoihin.

Sähköautoilijoita lämmittää ja kiinnostaa tietää, että latauspisteet ovat nousseet kerrostaloissa selvästi yleisimmäksi hankkeeksi seuraavan viiden vuoden kuluessa. Latausjärjestelyn rakentaminen nousi kärkihankkeeksi myös rivitaloyhtiöissä.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Rahaa voi hakea ympäri vuoden

ARA myöntää avustuksia asuinrakennuksen omistaville yhteisöille sähköautojen latauspisteiden edellyttämiin kiinteistöjen sähköjärjestelmien muutoksiin.

Hakemuksia voi lähettää ympäri vuoden, ja ne käsitellään saapumisjärjestyksessä. Jos määräraha loppuu, jää hakemus jonottamaan seuraavaa tarjolla olevaa määrärahaa.

ARA toivoo, että hakijat perehtyvät huolellisesti hakuohjeeseen ja toimittavat pyydetyt liitteet kerralla. Hyvin valmistellut hakemukset mahdollistavat hakemusten ripeän käsittelyn. Ohjeet hakemuksen täyttämiseksi löytyvät täältä.

Avustusta 35 tai 50 prosenttia

Avustuksen määrä on nykyisin 35 prosenttia tai 50 prosenttia hyväksytyistä kustannuksista. Avustuksella edistetään sähköautojen kotilatausmahdollisuuksien yleistymistä ja siten sähköautokannan kasvua kansallisen ilmasto- ja energiastrategian tavoitteiden mukaisesti.

Teksti: Marko Jokela Kuvat: Jari Saarentaus Lähteet: Ympäristöministeriö, ARA

a:5:{i:0;s:5:"71777";i:1;s:5:"91660";i:2;s:5:"65871";i:3;s:5:"91038";i:4;s:5:"83758";}

Luetuimmat