24.6.2020

Sähköpyörä on erinomainen kulkine luontomatkailijalle – jylhät maisemat vaihtuvat tiuhaan Ukkohallan lähistöllä

Kuva Eetu Kokkonen
Ukkohalla sähköpyöräily

Suomen luonto tarjoaa matkailijalle loputtomasti kohteita. Ukkohallan maisemissa pääsimme kuitenkin iloksemme toteamaan, että yhä useampaan paikkaan kerkeää tutustumaan polkupyörän voimin, etenkin jos siihen on asennettu kilowatin tehoinen sähkömoottori.

Sähköavusteisesta pyöräilystä on tullut yhä suositumpaa. Talvi sähköpyörällä -juttusarjassa tutustuimme työmatka-arkeen sähköpyörällä, mutta nyt on vuorossa sähköpyörien käyttökelpoisuuden koettelu luontomatkailussa.

Luontomatkamme kohteeksi valikoitui Kainuun Hyrynsalmella sijaitseva Ukkohalla, joka tunnetaan ennestään muun muassa laskettelukeskuksesta, cable wakeboard -kaapeliradasta ja noin 25 kilometrin päässä järjestettävistä suopotkupallon MM-kisoista.

Ukkohallaan on valmistumassa loppukesästä yli 100 kilometriä pyöräilyreittejä. Näistä reiteistä tietä tai tiepohjaa on 65 kilometriä ja 42 kilometriä reiteistä suuntautuu maaston puolelle. Kaikki reitit eivät olleet meidän reissumme aikana vielä valmiita, joten osaksi reittimme kulki latujen ja kelkkareittien pohjien mukaisesti.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Enemmän luonnosta nauttimista – pienemmässä ajassa

Kainuun suot ja vaarat kiinnostavat kohteina, mutta usean vuoden pyöräilytauon jälkeen mäkien kipuaminen tai soissa rämpiminen polkupyörällä ei herätä kiinnostusta.

Ensimmäisestä ylämäestä lähtien leveärenkainen sähköpyörä vakuuttaa. Kulkupeli saa näkemään harrastuksen uusin silmin: ylämäkien raskauden saa käytännössä päättää sähköavustuksen tehoa säätelemällä ja 25 km/h -nopeuskin on saavutettavissa kevyesti. Tästä nopeudesta ylöspäin sähkömoottori ei kuitenkaan enää avusta, joka tekee nopeammin ajamisesta raskaampaa.

https://www.youtube.com/watch?v=c870ETJ7Ydc&feature=youtu.be

Edellämainitulla nopeudellakin maisema vaihtuu maantiellä kiitettävään tahtiin, ja siirtymät erilaisille luontopoluille käyvät sukkelaan. Metsässä nopeutta ei ainakaan aloittelijana tule mieleenkään kerätä yhtä paljon kuin tiellä. Sähkömoottorin avustus osoittautuu käytännölliseksi: metsäiset ylämäetkin ovat ei niin aktiivisen -pyöräilijän saavutettavissa.

Ukkohalla sähköpyöräily

Liikkuminen sähköpyörällä on huomattavasti kävelyä nopeampaa, joka mahdollistaa useampien luontokohteiden ja maisemien näkemisen. Aikaa ei voi rahalla ostaa, mutta käytännössä sähköpyörän ostaminen on lähellä sitä luontomatkailussa.

Kuulkaa korpeimme kuiskintaa…

Yhdessä päivässä sähköpyörän selässä ehtiikin törmätä monenlaisiin paikkoihin Kainuun monipuolisissa luontomaisemissa. Ukkohalla ja sen lähiseutu palkitsevat luontomatkailijan muun muassa kuivilla mäntykankailla, harjuilla, koskilla ja vesiputouksilla.

Ukkohalla sähköpyöräily

Yhden kilowatin tehoinen sähkömoottori ja alle kilowattitunnin kapasiteetin akku eivät kuulosta yhdistelmälle, jolla voisi tehdä mahdottomia asioita, mutta ainakin ne ovat täydellinen kombinaatio itsensä ylittämiseksi. Elämysjuttu julkaistaan kokonaisuudessaan Moottorin uusimmassa numerossa 7/2020. Lehden voi ostaa myös sähköisenä versiona Lehtiluukusta. Paljastettakoon ettei ongelmilta vältytty matkan aikana, kuten allaolevasta kuvasta voi nähdä.

Ukkohalla sähköpyöräily

Teksti: Eetu Kokkonen Kuvat: Jari Saarentaus

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat