22.10.2022

Sähkörata on aina hengenvaarallinen – muistuttaa Väylävirasto

henkilöliikenteen kilpailu avautuu

Nuorille suunnattu Jätä rata rauhaan -kampanja muistuttaa – myös mustan huumorin keinoin – , että sähkörata on aina hengenvaarallinen. Vaunujen päälle kiipeäminen voi aiheuttaa hengenvaarallisen sähköiskun, toisin kuin elokuvissa.

Väylävirasto kampanjoi syysloma-aikaan rautatieturvallisuudesta. Nuorille suunnattu Jätä rata rauhaan -kampanja näkyy erityisesti TikTokissa, jossa uuden animaation lisäksi on valjastettu kaksi nuorten seuraamaa vaikuttajaa viemään tärkeää viestiä eteenpäin.

Kampanjalle on vakavat syynsä. Ratapihoilla hölmöily ja junien katoilla kiipeily on aiheuttanut lukuisia vakavia loukkaantumisia ja myös kuolemantapauksia.

Sähkörata on aina hengenvaarallinen. Sähkö voi hypätä ajolangoista kauaskin. Vaunujen päälle kiipeäminen voi aiheuttaa hengenvaarallisen sähköiskun, toisin kuin elokuvissa.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Juna ei väistä

Rautatien tai ratapihan yli tai läpi ei saa oikaista. Rautatien saa ylittää vain tasoristeyksestä. Liikkuminen raiteilla tai niiden välittömässä läheisyydessä on lain mukaan kielletty. Väylävirasto myös muistuttaa, ettei juna voi väistää ja sen pysähtymismatka on aina useita satoja metrejä.

Junat ovat myös todella hiljaisia. Lähestyvän junan voi kuulla vasta, kun on liian myöhäistä. Junan tuloa ei voi ennakoida pelkän aikataulun perusteella, etenkään tavarajunien ja ratatyökoneiden osalta.

Moni ei ehkä tule ajatelleeksi, että liikkuvan junan aiheuttama ilmavirta kaataa radan lähellä olevan ihmisen helposti.

Mustan huumorin keinoin

Jätä rata rauhaan -kampanja näkyy syyslomalla erityisesti TikTokissa, mutta myös Väyläviraston muissa sosiaalisen median kanavissa.

Uudella animaatiolla voi avata keskustelun rataturvallisuudesta lasten tai nuorten kanssa. Vakava asia tuodaan uudessa animaatiossa esille mustalla huumorilla maustettuna. Animaatio esittelee luvattoman rautatiellä liikkumisen mahdollisia seurauksia ja kannustaa jättämään radan rauhaan kaikissa tilanteissa.

– Kadonneet kaverit -animaatiolla haluamme tavoittaa erityisesti nuoret miehet ja pojat sekä muistuttaa, että minkäänlainen oleskelu tai luvaton toiminta rautatiellä ei ole ok. Oman hengenvaaran lisäksi pelissä on myös junien ja niiden matkustajien turvallisuus, valmiuden ja varautumisen asiantuntija Aino Gröhn Väylävirastosta kertoo.

Ilkivalta voi käydä kalliiksi

Radalla oleskelusta tehdään aina ilmoitus hätäkeskukseen ja poliisille. Ilkivalta, esimerkiksi raiteille jätetty esine, voi aiheuttaa vakavien henkilövahinkojen lisäksi viivästymisiä tai junakaluston vahingoittumisen. Korjauskustannukset voivat olla suuret ja tekijältä voidaan vaatia vahingonkorvauksia.

Lähde: Väylävirasto Kuvat: Moottorin arkisto

Luetuimmat