5.9.2017

Sisätilat puhtaaksi: auton imurointi parantaa myös hengitysilmaa

auton imurointi
Harjallinen leveä pää sopii hyvin matoille sekä ainakin maltillisesti muotoiltujen istuimien puhdistamiseen.

Auton sisäilme piristyy hurjasti ylimääräisten tavaroiden siivouksella ja hiekan imuroinnilla. Eikä työ edes kestä kauaa.

Lattioille kerääntyvä hiekka ja pöly likaavat autojen sisätilat nopeasti. Autoa olisi hyvä imuroida tasaisin väliajoin. Pöly kerää samalla myös kosteutta, joka huurtuu ikävästi lasien sisäpinnoille lämpötilan vaihdellessa nopeasti. Ongelma korostuu syksyisin.

Pahimmassa tapauksessa liika kosteus auton sisällä johtaa sisätilojen homehtumiseen. Ilmastointilaitteen käyttäminen helpottaa ongelmaa, sillä se kuivattaa sisäilmaa. Kosteusongelma saattaa poistua ilmastointi päällä pidempää matkaa taittaessa, mutta kengänpohjissa sisään kulkeutuva hiekka ja heinät eivät häviä lattioilta itsestään mihinkään.

auton imurointi
Jalkatilat pääsevät autoissa toisinaan hurjaan kuntoon. Irtoroskat tulee toki poimia ensin käsin pois, mutta tämän jälkeen imuroinnista on suuri apu.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Ei väliä imurilla

Auton imuroiminen ei sinällään poikkea talon imuroimisesta. Auton materiaalit ovat toki erilaisia, mutta se ei imuriin vaikuta. Toisilla toki saattaa olla erikseen hieman nuhjuisempi talli-imuri, mutta erityistä tarvetta tällaiselle ei ole.

Imurien lisäsuuttimet helpottavat työtä, joskaan eivät ole pakollisia. Leveä harjallinen pää toimii varsin hyvin nopeaan mattojen puhdistukseen, kun taas kapea pää mahtuu näppärästi pieniin rakoihin.

auton imurointi
Useaan paikkaan, kuten penkkien väliin, kertyy pölyä ajan saatossa. Tämän poistaminen imuroimalla parantaa myös auton sisäilman laatua.

Imurointi ilman irtotavaroita

Kaikki irtotavara on syytä poistaa autosta ennen imurointia. Samalla tulee usein huomanneeksi autoon kertyneen turhan tavaran hurjan määrän. Työtä helpottaa myös irtilähtevien mattojen nostaminen ulos autosta, jolloin ne on helppo ensin pudistella puhtaaksi irtoliasta ja tämän jälkeen imuroida huolellisesti.

auton imurointi
Kumiset jalkatilan matot eivät lähde imuroimalla täysin puhtaaksi, sillä ne vaativat pesua kuran irrottamiseksi.
auton imurointi
Jalkatilan matot ja muut mahdolliset irrotettavat matot on helpompi puhdistaa auton ulkopuolella.

Vaikka tarkoituksena olisi puhdistaa sisätilat pesuimurilla, on tärkeää aloittaa tavallisella imurilla. Auto imuroidaan ensin kuivana puhtaaksi, sillä vesi ja hiekka synnyttävät kuraa. Hiekkapöly lähtee helpommin kuivana, joten pesevälle imurille jäävät vain vaikeammat tahrat. Tähän aiheeseen aplaamme seuraavassa autonhoitojutussa.

auton imurointi
Imurin kapea suutin on tarpeen pienten paikkojen puhdistamiseen. Sen pieni ala auttaa myös imutehon suhteen.

Pölytöntä puhdasta

Hiekkapölystä eroon pääseminen parantaa auton sisäilmaa. Raitisilmasuodatin auttaa auton ulkopuolelta tulevien saasteiden suodattamiseen, mutta sisällä olevaan pölyyn se ei vaikuta millään tavoin. Siten imuroinnilla saattaa olla jossain määrin jopa terveydellinen vaikutus.

auton imurointi
Imuri on oikea väline myös auton lattioiden puhtaanapitoon. Kotona käytettävä imuri käy hyvin myös auton puhdistamiseen.

Lattiat eivät säily hiekasta puhtaana kovin pitkään, mutta jalkojen kopistelu ennen autoon astumista auttaa. Joka tapauksessa imurointi on tarpeen säännöllisin väliajoin. Näin puhtaana pidettyyn autoon on miellyttävää nousta sisään kerta toisensa jälkeen.

Teksti ja kuvat: Henri Posa

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat