1.3.2023

Sono Motors päätyi hautaamaan Uudessakaupungissa valmistettavaksi aiotun Sion-aurinkosähköauton lopullisesti

Saksalaisvalmistaja keskittyy jatkossa muihin liiketoimiinsa. Kyseessä on jo toinen lyhyen ajan sisällä keskeytynyt aurinkosähköprojekti, joka vieläpä kytkeytyy Uudenkaupungin autotehtaaseen.

Päivälleen tasan kuukausi sen jälkeen, kun hollantilainen Lightyear ilmoitti taustayhtiönsä konkurssista, mikä tapahtui vain viikkoa sen jälkeen, kun 250 000 euron aurinkosähköauton, Lightyear 0:n, tuotanto oli päätetty ajaa alas Uudenkaupungin autotehtaalla, tuli toinen ikävä uutinen.

Niinkin harmillista kuin se on, 2023 ei tunnu olevan millään muotoa aurinkosähköautoille suotuisa vuosi. Toinen todiste siitä saatiin nyt, kun Lightyearin kanssa hyvin eri asioita painottava ja noin kymmenen kertaa halvempi Sono Sion päätettiin ajaa projektina alas. Sion-sähköautossa olisi hyödytty sen koria kauttaaltaan peittävästä aurinkokennopinnoitteesta ja sen oli tarkoitus valtavirtaistaa sähköautoja entisestään.

Sionista ehdittiin julkistaa jo täysin tuotantovalmis versio, jonka valmistuksen oli määrä alkaa Uudessakaupungissa tästä hetkestä arviolta noin puolen vuoden kuluttua. Autoja oli määrä valmistaa parhaimmillaan 43 000 kappaleen vuositahdilla, ja kaikkiaan kontrahti Valmet Automotiven kanssa käsitti 257 000 Sionin valmistuksen. Varauksiakin auto oli saanut ainakin 19 000 kappaletta.

Sion oli sähköauto edullisimmasta päästä.

Sion-projektin alasajo ei tullut valtavana yllätyksenä siinä mielessä, että jo joulukuussa 2022 Sono Motorsin johtajat vetosivat yleisöön projektin pelastamiseksi, sillä siihen liittyi pahoja talousvaikeuksia. Käynnistetty joukkorahoituskampanja ei mitä ilmeisimmin tuottanut toivottua tulosta.

Sono Motorsin mukaan sen aurinkokennoasennussarja voi säästä jopa 1 500 litraa dieseliä vuodessa per kaupunkibussi.

Sion-projektin hautaaminen ei suinkaan tarkoita Sono Motorsille toimintojen alasajoa. Tästedes yhtiö keskittyy muihin liiketoimiinsa, joiden keskiössä ovat liikenteen aurinkokennoratkaisut. Sono Motors toimittaa aurinkokennojaan esimerkiksi rekkojen perävaunuihin sekä kaupunkibussien katolle.

Lähde ja kuvat: Sono Motors Teksti: Benjamin Helander

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat