Ajoneuvot Sähköautot Uutinen 25.1.2023

Lightyear 0:n valmistus päättyi Uudessakaupungissa vain kahden kuukauden jälkeen – seuraava yritys edullisemman mallin kanssa noin kolmen vuoden päässä

Huippumallin valmistuksen lopettamista perustellaan strategisella uudelleenjärjestelyllä. 0:aan kuluvat resurssit tähdätään muutaman vuoden päässä häämöttävän Lightyear 2 -mallin kehittämiseen.

Elettiin marraskuun viimeistä päivää 2022, kun Valmet Automotiven Uudenkaupungin tehtaalla juhlittiin kutsuvieraiden kera mullistavaksi luonnehditun hollantilaisen aurinkosähköauton tuotannon käynnistymistä. Peräti 250 000 euron sähköautoa lähdettiin valmistamaan yhden auton viikkotahdilla, jota oltaisiin myöhemmin lähdetty kasvattamaan. Suunnitelmien mukaan vuoden 2023 loppuun mennessä autoja piti olla kasassa 150 kappaletta.

Kuitenkin, alle kaksi kuukautta tuotannon aloittamisen jälkeen, 24.1.2023 päivätyssä tiedotteessaan Valmet Automotive kertoo yllättäen mallin valmistuksen päättymisestä Uudessakaupungissa. Syyksi tuotannon lakkauttamiselle Lightyear kertoo Valmet Automotiven kautta strategiset uudelleenjärjestelyt. Resurssit keskitetään tästedes seuraavan mallin, Lightyear 2:n kehitystyöhön. Suoraan Lightyear 0:n tuotanto työllisti Uudessakaupungissa 30 henkeä.

Nykytietojen valossa ei ole täysin selvää, onko 0-mallin tarina lopullisesti ohi, mutta ilmeisesti ainakaan tällä hetkellä hollantilaisyrityksellä ei ole varaa sitä valmistuttaa, eikä resursseja haluta viedä yhtään enempää tulevaksi volyymimalliksi aiotun 2:n kehityksestä pois.

Lightyear One

Lightyear 0 oli valmistajansa filosofian mukaisesti aurinkosähköauto, joka hyödynsi viiden neliömetrin aurinkokennojaan sekä muun muassa kevyttä ja aerodynaamista rakennettaan saavuttaakseen etuja muihin akkusähköautoihin verrattuna. Yli 5-metrisessä, pitkänhuiskeassa korissa oli vailla vertaansa oleva ilmanvastuskerroin, 0,19.

Vain 60 kilowattitunnin akullaan 0 olisi pystynyt jopa 625 WLTP-kilometriin, ja niistä ihanneolosuhteissa peräti 70 km pelkällä auringonvalolla. Kyvykkäälle autolle oli todellakin keksitty myös hinta, sillä Lightyear 0:ssa puhuttiin peräti neljännesmiljoonan sijoituksesta.

Lightyear 2:lle suuret odotukset – ja kovat lupaukset

Näillä näkymin seuraaviin lähes kolmeen vuoteen ei tulla valmistamaan yhtään Lightyearia, sillä huomattavasti edullisempaa 2 -mallia odotetaan tuotantoon tällä tietoa vuoden 2025 loppuun mennessä.

Lightyear on julkaissut 2:sta tähän mennessä muutamia niin sanottuja tiiserikuvia, joiden perusteella voi sanoa, että 2 muistuttaa 0:aa, mutta siinä vaikuttaa olevan korkeampi, jopa crossover-henkinen maavara, ja myös kori vaikuttaa korkeaprofiilisemmalta. Muita mittasuhteita kuvista on kuitenkin hyvin vaikea yrittää hahmottaa, mutta ihan pienestä autosta ei vaikuta tässäkään olevan kyse.

Lightyearin tulevasta mallistaan esittämät lupaukset ovat nykytiedon valossa melko hurjia. 2:n toimintamatkaksi on kerrottu 800 kilometriä töpselistä ladattuna, mutta siihen päälle jopa ”tuplat” aurinkovoimalla. 2:n luvataan vaativan kolme kertaa vähemmän lataamista kuin tavalliset sähköautot. Koska Lightyear 2:n luvataan tasavertaistavan sähköautot, kerrotaan sen hintaluokaksi 30 000 – 50 000 euroa.

Miten ihmeessä Lightyear parantaa tuotteensa suorituskykyä selvin luvuin, ja karsii samalla auton hinnan peräti kahdeksasosaan 0:sta, on meille ulkopuolisille täysi mysteeri. Lightyear sen sijaan on hankkeen kanssa tosissaan, ja on jo muutaman kuukauden ajan kerännyt siitä ennakkovarauksia odotuslistalle. Nämä varaukset oikeuttavat hyviin sijoihin tulevia ennakkotilauksia ajatellen. Lightyearin mukaan kansainväliset autonvuokraus- ja -välityspalvelut ovat jo varanneet 21 000 autoa.

Autotuotanto Uudessakaupungissa muutenkin vähentynyt

Vain pari viikkoa sitten Valmet Automotive käynnisti muutosneuvottelut vähentyneen autotuotannon vuoksi.

Uudenkaupungin autotehdas on nähnyt monta hyvää vuotta erityisesti sen jälkeen, kun Mercedes-Benz käynnisti siellä ensin A-sarjan- ja sittemmin GLC-sarjan valmistuksen. Viime vuonna toisen sukupolven GLC:n myötä tämä suosikkimalli kuitenkin vedettiin Uudestakaupungista pois. Tilalle saatiin Mercedes-AMG GT:n neliovinen coupé, mutta on selvää, ettei tätä supersedania valmisteta läheskään niin paljon kuin GLC:tä.

Niin ikään A-sarja saattaa seuraavien kolmen vuoden sisällä Uudestakaupungista kadota, sillä Mercedeksen on kerrottu lakkauttavan kompaktimallinsa A- ja B-sarjat vuoteen 2025 mennessä kokonaan. Tässäkään tapauksessa ei toki ole poissuljettua, etteikö Mercedes voisi korvata A-sarjan vapauttamaa tuotantolinjaa jollain mallilla.

Sono Motors Sion

Kaiken päälle toinen Uudessakaupungissa operoiva, erilaisella lähestymistavalla aurinkosähköautoja valmistava Sono Motors on ilmoittanut olevansa pinteessä Sion-mallinsa kanssa. Kuten Sonon johto taannoin varoitti, Sionin tuotantoura on vaarassa katketa ennen kuin se ehtisi alkaakaan.

Uudenkaupungin tehdas on aiemminkin valmistanut erityyppisiä ekoautoja, mutta onni ei ole ollut niissä projekteissa oikein myötä. Reilun vuosikymmenen takaa voimme muistaa esimerkiksi norjalaisen Think City -kaupunkisähköauton sekä paljon tunnetumman tapauksen, Fisker Karma -hybridisedanin.

Jaa artikkeli

Kaikki koeajot

Uusimmat