13.12.2022

Sono Motorsilla vaikeuksia – uhkaako Uudenkaupungin Sion-auton tuotanto kaatua jo ennen aloittamista?

Sono Motorsin johtajat kertovat videolla, että yrityksellä on suuria taloudellisia vaikeuksia ja Sion-sähköauton tuotanto on vaarassa.

Valmet Automotiven tehtaalla Uudessakaupungissa oli määrä alkaa aurinkopaneeleilla toimivan Sion-sähköauton tuotanto vuoden 2023 aikana. Nyt kuitenkin näyttää siltä, että tuotanto on vaarassa, sillä Sono Motorsin johtajat ovat julkaisseet nettisivuillaan videon, jossa he kertovat yrityksen taloudellisesta ahdingosta.

Ratkaisua ongelmaan ja siihen, ettei Sion-auton tarina päättyisi ennen kuin sen valmistusta on edes ehditty aloittaa etsitään nyt joukkorahoituskampajalla. Sono Motors on julkaissut kaikkiaan 50 päivää kestävän kampanjan, jonka tarkoituksena on ratkaista se, että Sion-auto päätyy lopulta tuotantoon Uudenkaupungin autotehtaalla.

Sono Motorsin nettisivuilla on laskuri, joka kertoo siitä, kuinka kauan rahoituskampanja on voimassa. Laskurin mukana nettisivuilla lukee saatesanat: "Emme saaneet tarpeeksi rahaa lunastaaksemme lupauksemme. Looginen seuraus olisi nyt keskeyttää Sion-projekti ja keskittyä puhtaasti aurinkopaneeliliiketoimintaamme. Mutta emme halua valita tätä vaihtoehtoa. Se ei ole Sonon tapa. Olemme yhteisöllemme velkaa, että annamme heille mahdollisuuden päättää, kuinka tarinamme jatkuu."

Myös muuta rahoitusta Sion-projektin jatkumiselle haetaan.

Uudesta Sion-sähköautosta voi siis tehdä varauksen nettisivuilla – tai jo varauksen tehneet voivat myös korottaa maksamaansa käsirahaansa. Tähän mennessä Sionilla on jo kymmeniä tuhansia tilaajia ja uudella kampanjalla etsitään vielä noin 3 500 uutta tilaajaa. Joukkorahoituskampanjan kautta auton tilaajat myös säästävät 3 000 euroa siinä vaiheessa, kun valmis auto toimitetaan asiakkaalle.

Sion on sähköauto edullisimmasta päästä.

Jos yrityksen pelastussuunnitelma kariutuu, Sono Motors jatkaa toimintaa myymällä aurinkopaneeleita, koska niiden myyminen ei sido niin paljoa pääomaa. Sono Motors on tehnyt myös alustavan sopimuksen Etelä-Savossa Juvalla toimivan Valoe-yrityksen kanssa aurinkopaneeleiden toimittamisesta Sion-sähköautoon.

Sion-auton tuotanto on määrä alkaa Uudenkaupungin autotehtaalla ensi vuoden jälkimmäisellä puoliskolla. Aluksi tuotanto käynnistyisi hiljalleen, mutta vuosituotanto olisi määrä nostaa 43 000 autoon. Valmet Automotiven ja Sono Motorsin solmiman sopimuksen mukaan Sion-autoja valmistettaisi Uudessakaupungissa 257 000 kappaletta.

Valmet Automotiven tehtaalla Uudessakaupungissa aloitettiin joulukuun alussa toisen aurinkopaneeleilla toimivan hollantilaisen Lightyear 0 -sähköauton tuotanto. Lightyear 0 on vielä piensarjatuotantoa, mutta hollantilaisyhtiö tähtää massatuotantoon seuraavan automallinsa kanssa, jonka on tarkoitus tulla myyntiin vuonna 2025.

Sono Motorsin ahdingosta kertoivat ensimmäisenä Tekniikan Maailma ja Kauppalehti.

Teksti: Manu Tuppurainen

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat