13.10.2017

Suomalaiset tietävät ilmastonmuutoksesta mielestään liian vähän – vaikutuksiin ei uskota

Tieliikenne päästöt

Suhtautuminen ilmastonmuutokseen vaihtelee eri puolilla maailmaa. Neste kuitenkin uskoo, että ilmastonmuutos on vielä pysäytettävissä uuden sukupolven avulla.

Ilmastonmuutos saattaa herättää pelkoa ja huolta, mutta myös tahtoa muuttaa maailmaa. Muutokseen tarvitaan kuitenkin myös faktatietoa ja arkikokemuksia.

Energiayhtiö Nesteen teettämä tutkimus kertoo karua kieltä ilmastonmuutostietoisuudesta: jopa 72 prosenttia suomalaisista ajattelee, ettei ilmastonmuutoksesta tiedetä tarpeeksi. Kuitenkin vain noin joka kolmas uskoo ilmastonmuutoksen vaikuttavan merkittävästi omaan elämään. Epäilyksistä huolimatta puolet suomalaisista on melko tai erittäin huolissaan ilmastonmuutoksesta.

– Tutkimuksen tulokset osoittavat, että vaikka ilmastonmuutoksesta ollaan huolissaan, siitä ei tiedetä tarpeeksi eikä sen uskota vaikuttavan omaan elämään. Se on siis jotain etäistä ja vaikeasti käsitettävää, Nesteen viestintä- ja brändimarkkinointijohtaja Osmo Kammonen sanoo.

Nesteen tilaama tutkimus tehtiin Suomen lisäksi Virossa, Ruotsissa, Yhdysvalloissa, Alankomaissa ja Singaporessa. Esimerkiksi Singaporessa kaksi kolmesta vastaajasta on sitä mieltä, että ilmastonmuutos vaikuttaa heidän elämäänsä.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Koulutus pysäyttää ilmastonmuutoksen?

Suhtautuminen ilmastonmuutoksen päihittämiseen vaihtelee paljon tutkituissa maissa. Suomessa ollaan pessimistisiä: noin puolet vastaajista pitää ilmastonmuutoksen pysäyttämistä epätodennäköisenä ja neljäsosa suomalaisista ei osaa ottaa asiaan kantaa. Eniten toiveikkuutta on ilmassa Alankomaissa, missä noin kolme neljästä hollantilaisesta uskoo ilmastonmuutoksen voittamiseen.

Nesteen mukaan koulutus on paras keino lisätä tietoisuutta ilmastonmuutoksesta ja parantaa mahdollisuuksia sen päihittämiseen. EduCycle Exchange –ympäristövaihdon tarkoituksena on lisätä tietoisuutta ja maiden välistä dialogia ilmastonmuutoksen vaikutuksista pelaamisen keinoin: jokainen koulu saa EduCycle-ympäristöpelin oppimisen tueksi.

Ympäristövaihtoon on valittu kymmenen koulua eri puolilta Suomea sekä koulut Malediiveilta, Yhdysvalloista, Ruotsista, Norjasta, Italiasta, Ranskasta, Etelä-Afrikasta, Kiinasta, Uudesta-Seelannista ja Yhdistyneistä arabiemiirikunnista.

Lähde: Neste Kuva: Moottorin kuva-arkisto

Lue lisää:

Luetuimmat