14.8.2022

Taksien yrittäjäkokeessa on voitu huijata – epäily Traficomin tiedossa

Taksi_kuvituskuva_8_2022_MJ

Traficom: ”Meille on tullut tietoon yksi väärinkäytösepäily, minkä johdosta olemme ohjeistaneet koulutusorganisaatiota muokkaamaan käyttämäänsä koetta.”

Takseja koskeva liikennepalvelulain muutos on velvoittanut toukokuusta 2021 lähtien taksiyrittäjiä suorittamaan yrittäjäkokeen. Lakimuokkaus toi muutoksia taksiliikenteen yrittäjäkokeen ja -koulutuksen järjestelyihin. Kokeesta vastaavat viranomaisen eli Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin hyväksymät koulutusorganisaatiot.

Nyt on käynyt ilmi, kuten Helsingin Sanomat heinäkuun lopulla uutisoi, että uusia yrittäjäkokeita ei ole yhdenmukaistettu. Haasteena on ollut, ettei kokeiden tasalaatuisuudesta ole ollut takeita. Osa kokeista on järjestetty sähköisesti, osa paperisina.

HS:n uutisen mukaan kokeisiin osallistuvat ovat voineet opetella ulkoa monivalintakysymysten oikeita vastauksia, jotta läpäisisivät kokeen, jonka tarkoitus on nimenomaan kohottaa alan ammattitaitoa.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Traficom: yksi epäily tiedossa

Asiantuntija Eetu Mattila Traficomista avaa tilannetta.

– Traficomilla ei ole konkreettista näyttöä huijauksista taksiliikenteen yrittäjäkokeessa. Meille on tullut tietoon yksi väärinkäytösepäily, minkä johdosta olemme ohjeistaneet koulutusorganisaatiota muokkaamaan käyttämäänsä koetta.

Mattilan mukaan periaatteessa kaikissa kokeissa, joissa kysymyksiä ei erikseen laadita jokaista kokelasta varten, on mahdollisuus siihen, että kysymyksiä voidaan kopioida ja valmistautua kokeeseen niiden avulla.

– Tätä mahdollisuutta pystytään kuitenkin vähentämään päivittämällä kysymyksiä säännöllisesti ja edellyttäen kokeen järjestäjiä ylläpitämään laajoja kysymyspankkeja.

Koekäytännöistä on määräykset

Mattila kertoo, että Traficom on antanut määräyksen yrittäjäkoetta järjestäville taksiliikenteen koulutusorganisaatioille kehikosta, miten koulutus ja koe on järjestettävä.

– Yrittäjäkokeet tulee aina järjestää valvotusti ja kokeita ei voi suorittaa etäyhteyden avulla.

Mattila lisää, että koulutusorganisaatioihin kohdistuvaa valvontaa on säännöllisesti suoritettu kaikkiin hyväksynnän saaneisiin taksiliikenteen koulutusorganisaatioihin.

Kevään 2022 valvonnoissa ei Mattilan mukaan havaittu tilanteita, joissa kokelaat olisivat harjoittaneet vilppiä yrittäjäkoetta suorittaessa.

Teksti ja kuvituskuva: Marko Jokela Lähteet: HS, Traficom

a:4:{i:0;s:6:"118935";i:1;s:6:"118897";i:2;s:6:"107449";i:3;s:6:"106451";}

Luetuimmat