6.7.2021

Tältä näyttää tulevaisuuden sähkö-Volvo: Volvo Concept Recharge

Volvo Concept Recharge

Täyssähköinen voimalinja mahdollistaa muotoilullisesti uusia ja raikkaita ajatuksia. Volvo Concept Recharge on yhtiön näkemys tulevasta suunnasta.

Volvon silmissä sähköistäminen tarjoaa täysin uudet lähtökohdat autojen muotoilulle, sillä voimalinjan paketoinnin vaatimukset muuttuvat isosti. Jaguar I-Pace on erinomainen esimerkki automuotoilun uusista tuulista. Nyt Volvo Concept Recharge esittelee seuraavan sukupolven täyssähköisiä Volvoja.

Konsepti avaa ajatuksia tulevasta. Se alleviivaa, että sähköistäminen tarkoittaa paljon muutakin kuin uutta voimalinjaa sähkömoottoreineen. Esimerkiksi akkujen asentaminen välipohjan alle poikkeaa perinteisestä polttoainetankin sijoittelusta. Useissa sähköautoissa on lisäksi tavaratila myös auton etuosassa.

Volvo Concept Recharge

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Volvo Concept Recharge

Skandinaavisen muotoilukielen perinteille uskollinen Volvo Concept Recharge noudattaa valmistajan mukaan filosofiaa ”vähemmän mutta paremmin”. Poistamalla polttomoottorin suunnittelijat ovat voineet muuttaa auton mittasuhteita ja kasvattaa sisätiloja. Lopputuloksena on syntynyt auto, jonka luvataan tarjoavan parempia ratkaisuja ja tukevan kestävän kehityksen mukaista perhe-elämää.

Volvon ensimmäisen sukupolven sähköautoilla on sama pohjarakenne kuin polttomoottoria käyttävillä autoilla, mikä vaatii tasapainoilua mittasuhteiden ja tilan väillä, jotta sekä akusto että polttomoottori sopivat autoon. Volvo siis myöntää itsekin ratkaisun olevan melkoinen kompromissi.

Volvo Concept Recharge

Volvon seuraavan sukupolven täyssähköauton tasainen pohjarakenne esitellään ensimmäisenä Concept Rechargessa. Ensimmäinen tuota käyttävä malli tulee olemaan yhtiön uudelle sähköiselle teknologia-alustalle suunniteltu SUV-malli.

Poistamalla moottorin ja korvaamalla sen tasaisen pohjarakenteen alle asennettavalla akustolla suunnittelijat ovat voineet pidentää akseliväliä ja suurentaa auton pyöräkokoa. Ylitykset ovat lyhyemmät, ja sisätilaa lupaillaan aiempaa enemmän. Konseptiautossa on esimerkiksi suuri säilytystila etuistuinten välissä.

Concept Recharge -konseptimallissa on annettu suunnittelijoille mahdollisuus sijoitella istuimia uudelleen, piirtää uutta kattoprofiilia ja laskea auton konepeltiä. Silti korkea istuma-asento on haluttu säilyttää, josta Volvo XC40:n, XC60:n ja XC90:n kuljettajat kuulemma pitävät. Tämä lähestymistapa tarjoaa aerodynaamisia etuja tavalliseen SUV-malliin verrattuna, mikä puolestaan pidentää toimintamatkaa – toisaalta tätä voisi verrata perinteisemään henkilöautoon, jolloin se näyttäisi huonommalta.

Volvo Concept Recharge

Uusi muotokieli

Uusi konseptiauto esittelee luonnollisesti Volvon tulevaa muotokieltä. Se jatkaa teemaa ”vähemmän mutta paremmin”, jossa kaikki tarpeeton on pyritty poistamaan autosta. Perinteinen keulamaski on korvattu kilpimäisellä rakenteella, jonka viereltä löytyy uusi tulkinta Volvon Thorin vasara -ajovaloista.

– Concept Recharge esittelee Volvon täyssähköistä tulevaisuutta ja uudentyyppistä autoa. Sillä on uudet nykyaikaiset mittasuhteet, jotka kulkevat käsi kädessä mukautumiskyvyn kanssa ja näyttävät, mitä huipputeknologia voi saada aikaan muotoilussa, sanoo Volvon muotoilujohtaja Robin Page.

Volvo Concept Recharge

Volvon uusi muotokieli näkyy myös Concept Recharge -auton sisätiloissa. Tasainen pohjarakenne lupaa enemmän tilaa ja paremman istuma-asennon kaikille autossa oleville.

Suuri 15-tuumainen kosketusnäyttö on väylä uuden tietoviihdejärjestelmän käskyttämiseen. Se pyrkii yhdistämään skandinaavisen muotoilun puhtaita linjoja helppoon käytettävyyteen. Jollekin saattaa tulla mieleen myös Tesla.

– Loimme Concept Rechargen sisätiloihin skandinaavisen olohuoneen tunnelmaa. Sisustus integroituu uusimpaan käyttäjäkokemusteknologiaan kauniilla ja kestävillä luonnonmateriaaleilla. Jokainen sisustuksen osa on pieni taideteos ja voisi olla esillä yksittäisenä elementtinä huoneessa. Käytämme uusimpia teknologioita, mutta ne eivät ole meille itseisarvo. Keskitymme aina hyötyihin, joita teknologia voi tarjota, toteaa Page.

Concept Recharge heijastelee myös Volvon turvallisuustavoitteita tuleville vuosille. Teknologiayritys Luminarin valmistama LiDAR-anturi, eli optisen tutkaan tapaan toimiva valoanturi, on olennainen osa Volvon turvalliseen autonomiseen ajoteknologiaan tähtääviä suunnitelmia.

– Jatkamme Concept Recharge -autolla Volvon muotoilun DNA:n perinteitä nykyaikaisella ja raikkaalla tavalla kulkiessamme kohti täyssähköistä tulevaisuutta. Auto edustaa kaikkea, mitä uskomme asiakkaiden odottavan täyssähköiseltä Volvolta. Olemme innoissamme voidessamme siirtää tämän filosofian uuden sukupolven autoihin, sanoo Page.

Kuvat ja lähde: Volvo

Luetuimmat