2.12.2023

Tämä malli juhlistaa kaikkien aikojen ensimmäistä Porsche 911 Turboa

Uskaltaisiko tätä pitää vuoden viimeisenä tai jopa koko 992-sarjan viimeisenä erikoisherkkuna ennen pian koittavaa uudistusta?

Porsche 911 on ehkäpä maailman eniten valmistajansa puolesta versioitu auto. Kovin montaa potentiaalista haastajaa ei tällä saralla tule mieleen. Ovatko kaikki mallin vannoutuneimmatkaan harrastajat täysin perillä joka ikisestä 60 vuoden aikana nähdystä 911:stä? No, joka tapauksessa nyt niitä on yksi lisää.

Vuosi alkaa hiljalleen kääntyä kohti loppuaan, ja uusi vuosi on tuomassa mahdollisesti hyvinkin pikaisesti tullessaan 992.2:n eli auki kirjoitettuna nykyisen 992-polven kohtuullisen isolla kädellä päivitetyn version. Voisiko siis olla, että tässä nähtiin 992:n ensimmäisen osan viimeinen erikoisherkku? Mene ja tiedä.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Turbo numero yksi oli lahja sisarelle

Kun ensimmäinen turboahdettu versio 911:stä - aikanaan Saksan nopein katuauto - vuonna 1974 julkistettiin, päätti Ferry Porsche lahjoittaa ihka ensimmäisen yksilön 70-vuotislahjaksi sisarelleen Louise Piëchille, jonka poika Ferdinand Piëch myöhemmin johtaisi monta menestyksekästä vuotta Volkswagen AG:tä.

Siskolle annettu auto ei kuitenkaan täysin vastannut myöhempiä sarjatuotantomalleja. Siinä missä 911 Turbo sai olemukselliset levitykset koriinsa, oli tässä Louisen yksilössä 911 Carreran kapea kori, ja vieläpä Carreran tunnukset paikallaan.

Ajettavuudeltaan Louiselle luovutettu Turbo No. 1 oli kuitenkin varmasti samanlainen kuin muutkin alkuaikojen 911 Turbot: ärhäkkä ja täysin arvaamaton.

Hieno tribuutti

Ensimmäistä 911 Turboa juhlistava erikoismalli on kunnianosoituksena erinomainen. Tämä 911 Turbo -tribuutti, joka tulee jäämään ainutlaatuiseksi, on toteutettu osana Porsche Sonderwunsch -personointiohjelmaa, ja sen ovat yhteistyönä luoneet Style Porsche, Porsche Exclusive Manufaktur sekä Porsche Middle East and Africa -paikallisjaos Porsche Heritage & Museumin tuella. Auto oli esillä Dubain Icons of Porsche -festivaalilla.

Vaikka tämä 911 Turbo onkin rehellisesti levityksillä varustettu, ja perässä lukee avoimesti "Turbo", tuovat hopea ulkoväri, mustat viisipuolavanteet, punainen sisusta, asianmukaiset teippaukset sekä tietenkin kunnon takaspoileri auton riittävän läheille esiäideistään varhaisinta.

Lähde ja kuvat: Porsche Teksti: Benjamin Helander

Luetuimmat