28.2.2024

Tarton valtteina vireä vanhakaupunki ja lukuisat tapahtumat

Tartto on Euroopan kulttuuripääkaupunki, jonka yksi vetonaula on arkkitehtonisestikin huikea ERM-museo – sekä nuorekas ilmapiiri.

Moottori kysyi matkailuvinkkejä Viroon. Omat tärppinsä matkailun kiehtovimmista kohteista antoivat Tuglas-seuran toiminnanjohtaja Jaana Vasama sekä Samuel Sorainen Visit Estonian viestinnän asiantuntija Suomessa.

Tässä artikkelisarjan osassa kerrotaan Tarton matkailuvalteista. Aiemmin kerrottiin jo Viljandin ja Saarenmaan kiinnostavimmista matkailukohteista. Tämä vuosi tulee olemaan kaupungissa tapahtumarikas, kuten Moottori aiemmin kertoi otsikolla Tartto hioo matkailukuntoa.

Tartto on Tallinnan vuoden 2011 jälkeen toinen virolainen kaupunki, jolla on kunnia kantaa Euroopan kulttuuripääkaupungin titteliä.

Tuoreetta tutkittua tietoakin on. Suomalaiset nostavat korkealle matkailuaikeiden pontimena ravintolat, nähtävyydet ja aktiviteetit, helppouden ja vaivattomuudeen sekä matkustamisen turvallisuuden, selvisi Visit Estonia teettämästä kyselystä.

Niistä vastaajista, jotka ovat aiemmin vierailleet ainakin 4 matkakohteessa Virossa, Saarenmaa kohteena nousi korkeimmalle (55 %). Seuraaviksi suosituimpina matka-aikeiden kohteina olivat Pärnu ja Tartto. Verkkokysely matkailuaikeista Viroon toteutettiin marraskuussa 2023. Otos oli 1 207 18–79-vuotiasta suomalaista, jotka ovat matkustaneet ulkomaille vähintään kerran 3–4 vuoden välein.

Tarton kulttuuripääkaupunkivuoden kantavana teemana ovat eloonjäämisen taiteet, eli tiedot, taidot ja arvot, jotka auttavat ihmiskuntaa elämään tulevaisuudessa hyvää elämää. Vuosi 2024 tuo Etelä-Viroon yli tuhat tapahtumaa. Yksi tapahtumapaikoista on Toomemäki Tarton yliopiston vieressä.

Musiikin puolelle vetonauloina touko-heinäkuussa ovat muun muassa Conchita Wurst, Sting ja Bryan Adams. Stingin liput myytiin jo vilkkaasti loppuun. Yksi erikoinen tapahtuma on ”Suudlev Tartu”, jolloin tiiviit ja kiihkeät julkiset suutelusessiot ovat enemmän kuin toivottavia. Odotettuja tapauksia ovat myös japanilaistaiteilija Ryoji Ikedan näyttely sekä elektronisen musiikin tapahtuma ERMin katon alla.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Ravintoloita ja yösijoja riittää

Tuglas-seuran Jaana Vasama tuo esiin, että Tartossa on monipuolinen hotelli- ja ravintolatarjonta sekä runsaasti mielenkiintoista nähtävää ja koettavaa erilaisille kohderyhmille.

– On Kansallismuseo, myös aikuisille sovelias AHAA-tiedekeskus, Tarton taidemuseo, Aparaaditehas-luovakeskus, Antoniuksen kilta - käsityömestareiden keskus, Lelumuseo sekä vaikuttavia kirkkoja kuten Eliel Saarisen piirtämä Paavalinkirkko, Vasama luettelee.

Tuglas-seura on Suomen vanhin ja suurin Viro-seura, joka on tehnyt vuodesta 1982 alkaen monipuolista työtä Viron kulttuurin, kielen ja yhteiskunnan tunnetuksi tekemiseksi Suomessa ja ollut mukana monialaisessa suomalais–virolaisessa kulttuuriyhteistyössä.

Kiinnostavien konserttien ja tapahtumien lisäksi Vasama vinkkaa omalla autolla liikkuvien etsiytyvän viinitilojen ja juustoloiden äärelle.

ERM (Eesti Rahva Muuseum) eli Viron kansallismuseo Tartossa on Vasaman mukaan aivan ohittamaton käyntikohde, joka tarjoaa paljon nähtävää. Museon kokoelmissa on esineitä, piirroksia ja muuta aineistoa virolaisen ja suomalais-ugrilaisten kulttuurien aloilta.

Vuonna 2016 avautuneen museon arkkitehtuuri on kiinnostavaa, sillä 356 metriä pitkä moderni rakennus on rakennettu Raadin entisen lentokentän kiitotielle. Rakennus on Viron suurin museorakennus.

Baltian vanhin

Etelä-Viron alueen pääkaupunki Tartto on Baltian vanhin ja Viron toiseksi suurin kaupunki – joka on kuitenkin monelle suomalaiselle tiuhaan Tallinansa kolunneelle vielä löytämätön matkailukohde.

Samuel Sorainen huomauttaa, että Tartto omaa pitkät juuret eurooppalaisen sivistyksen, kulttuurin ja tieteen historiassa.

– Vuonna 1632 Ruotsin kuningas Kustaa II Aadolf perusti Tarttoon yliopiston, joka kuuluu edelleen maailman huippuihin.

Vanhakaupunki on kaunis ja rakentunut yliopiston ympärille. Tartto on noin sadallatuhannella asukkaallaan virolaisittain suuri kaupunki.

Yliopiston myötä Tarttoon on Soraisen mukaan syntynyt myös vilkas startup- ja IT-sektori, joten kaupungissa on hyvin rikas ravintola-, kulttuuri- ja yöelämä.

– Useat Viron parhaista ravintoloista ja kahviloista sijaitsevat Tartossa, Sorainen toteaa.

Euroopan rajalla

Kaupunki sijaitsee Euroopan rajalla ja sen lähialueella asuvat Viron setukaisten ja võrunmaalaisten alkuperäiskansat ja vanhauskoisten yhteisö.

– Tartosta kannattaakin kierrellä myös sen lähialueilla, kuten esimerkiksi jokilaiva- tai lotjaristeilyllä Peipsijärvelle. Läheinen Otepää on paitsi Viron talviurheilukeskus, myös kesäisin tunnettu vehreydestään ja lämmöstään, Sorainen vinkkaa.

Hänen mukaansa ohittamaton elämys on myös kuulu võrunmaalainen savusaunakulttuuri.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Perille pääsee kyllä

Ja jos on epäilys, että Tarttoon on vaikea päästä, niin Sorainen hälventää kulkuhuolia.

– Perille pääsee helposti junalla, bussilla tai omalla autolla. Lyhyellä matkalla pääsee myös ihailemaan Viron maaseutua mahtavine kiviaitoineen ja pikkukylineen. Junat kulkevat Tallinnasta 12 kertaa päivässä ja matka-aika Elronin moderneilla sähköjunilla on vain kaksi tuntia, talvella vartin kauemmin. LuxExpressin linja-autot lähtevät päivisin Tallinnasta puolen tunnin välein ja niillä matka-aika on noin 2,5 tuntia. Omalla autolla matka kestää uutta moottoritietä pitkin samaiset 2,5 tuntia, mutta Helsinki-Vantaalta matka lyheneekin vain 40 minuuttiin. Finnair nimittäin avaa maaliskuun lopussa suoran lentoyhteyden Tarttoon. Lennot Helsingistä ja Tartosta ovat kuutena päivänä viikossa kahdesti päivässä ympäri vuoden.

Teksti: Marko Jokela  Kuvat: Marko Jokela ja Visit Estonia / Riina Varol ja Kiur Kaasik

Lisää aiheesta

Luetuimmat