11.2.2022

Tätä on Finnairilta odotettu – uusi Premium Economy -matkustusluokka A350- ja A330-koneisiin

Finnair

Finnairin kaukoliikenteeseen tulee lisämukavuutta. Airbus A350- ja A330 -kaukoliikennekoneisiin on tulossa täysin uudistetut matkustamot, tärkeimpänä uudistuksena kauan odotettu uusi Premium Economy -matkustusluokka.

Finnairin kaikkien kaukoliikenteen lentokoneiden matkustamo ja palvelukokonaisuudet uudistetaan perusteellisesti. Uudistuksen hintalappu on 200 miljoonaa euroa.

Uudistuksesta ja siihen kuuluvan Premium Economy -luokan tulosta uutisoitiin ensi kerran jo marraskuussa 2018. Joulukuussa 2019 esimerkiksi www.lentoposti.fi ja Moottori uutisoivat matkustamouudistuksen toteutuvan jo marraskuussa 2020, mutta vuoden 2020 alussa alkanut koronapandemia viivästytti uudistusta merkittävästi.

Airbus A350 maaliongelmat

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kokonaan oma luokka

Uusi premium Economy -luokka tulee selkeästi omaksi luokakseen Business- ja turistiluokan väliin.

Premium economy -luokka tulee vähitellen saataville kaikille kaukolennoille Aasiaan ja Pohjois-Amerikkaan, jotka lennetään kaksikäytäväisillä Airbus A350- ja A330-laajarunkokoneilla.

Edessä on nopea käyttöönotto ja koneita tullaan näkemään muutamilla valikoiduilla Euroopan lennoilla. Tällä hetkellä kahdessa koneessa on uusi matkustamo. Niitä tullaan näkemään pop up -yllätyksinä muutamilla reiteillä.

Finnair

Myynti Premium Economy -matkustusluokkaan alkaa maaliskuun alussa. Kohde on todennäköisesti Aasiassa.

Kaikki Finnairin 16 nykyistä A350-konetta ja kahdeksan A330-konetta saavat uudistetun matkustamon vuoden 2023 loppuun mennessä, jolloin Finnair, joka on yksi maailman vanhimmista edelleen toimivista lentoyhtiöistä, täyttää 100 vuotta. Tarkempia tietoja uudistuksen aikataulusta ei ole tiedossa.

Vuosina 2024 ja 2025 toimitettavat viimeiset tilatut A350-koneet tulevat tehtaalta suoraan uudistuneessa matkustamokonfiguraatiossa.

Finnairilla on kesällä 2022 verkostossaan 20 kaukoliikennekohdetta Aasiaan ja Yhdysvaltoihin. Finnair on valmis, kun Aasia avautuu. Kaukolennot pysyvät Finnairin keihäänkärkenä. Uusia kaukokohteita ovat Busan Etelä-Koreassa, Tokion Hanedan lentokenttä Japanissa (lähellä Tokion keskustaa!) sekä Dallas ja Seattle Yhdysvalloissa.

Finnair

Premium Economy – nouseva trendi

Premium Economy on nouseva trendi. Kaukoidän tunnetuimmat lentoyhtiöt ovat jo esitelleet oman Premium Economy -luokkansa ja niihin verrattuna Finnair alkoi jäädä alakynteen matkustusmukavuudessa. Kaukoliikennekoneiden matkustamouudistus on erittäin tärkeä. Finnair on perinteisesti vapaa-ajan matkustajien lentoyhtiö. Ennen pandemiaa vapaa-ajan matkustajia oli noin 80 prosenttia. Liikematkustajien osuus oli 20 prosenttia ja osuus tuotoista 30 prosenttia.

– Lovi liikematkustukseen tulee, mutta uskomme, että premium-painotteinen vapaa-ajan matkustus tulee tasapainottamaan kehitystä ja siihen panostetaan tulevaisuudessa,  toimitusjohtaja Topi Manner arvioi.

– Suuri osa liikematkustuksesta tulee palautumaan. Yritysten on tavattava asiakkaita, tiimien on tavattava toisiaan, kauppoja varsinkaan uusien asiakkaiden kanssa ei voi neuvotella Teamsin kautta, henkilösuhteita pitää rakentaa ja pitää yllä. Markkinoilla pitää käydä katsomassa, mitä siellä oikeasti tapahtuu. Sisäiset palaverit tulevat osittain varmasti korvautumaan etäyhteyksillä.

Premium Economy -luokka korvaa vuonna 2014 esitellyn, turistiluokasta hieman parannellun Finnairin Economy Comfort -luokan. Sen matkustusluokan laadusta on ollut paljon lentävien asiakkaiden keskuudessa hieman ristiriitaisia, eikä aina kovin myönteisiä mielipiteitä.

Uusi matkustusluokka on räätälöity sellaisille vapaa-ajan matkustajille ja työasioissa matkustaville, jotka kaipaavat turistiluokkaa parempaa matkustusmukavuutta, palvelua ja monipuolisempaa ruokailua.

Kaikki yhtiöt eivät hyväksy työntekijöilleen Business-luokkaa työmatkoilla. Tähän tarpeeseen uusi Premium Economy -luokka voi olla houkutteleva kompromissiratkaisu – hinnasta riippuen.

Lisää väljyyttä

Finnair esitteli uuden Premium Economy -luokan ensimmäisenä pohjoismaisena lentoyhtiönä. Finnairin A350- ja A330-koneiden Premium Economy -luokan istuimet ovat vierekkäin 2–4–2-jaolla, leveyssuunnassa siis yksi istuin vähemmän kuin turistiluokassa, jossa käytetään 3–3–3-konfiguraatiota. Istuinväli on Premium Economy-luokan standardiksi muodostunut 38 tuumaa (96,52 cm) eli 7 tuumaa (17,78 cm) enemmän kuin turistiluokan istuimessa, jonka istuinväli Finnairin laajarunkokoneissa on 31 tuumaa (78,74 cm).

Käytännössä istuinväli on noin 17,5 cm pitempi kuin turistiluokassa. Vertailun vuoksi mainittakoon, että aikaisemmassa, nyt poistuvassa Economy Comfort -luokassa istuinväli oli vain 8–13 cm turistiluokan istuimia suurempi.

Finnair

Premium Economy -istuimet ovat 2–4–2-järjestelyn ansiosta myös hieman leveämmät, mutta tarkkoja mittatietoja ei ole kerrottu.

Uusi matkustusluokka sijaitsee omassa, erillisessä tilassaan ja siellä on paikkoja konetyypistä riippuen 21–26 matkustajalle. Uuden luokan suosion ratkaisee paljolti sen hinta-laatusuhde. Uuden Premium Economy -luokan hintoja ei ole vielä ilmoitettu.

Istuimen suunnittelun lähtökohtana on ollut tärkeintä mukavuus ja hyvä ergonomia pitkillä lennoilla.  Istuimessa on memory foam -istuintyynyt, säädettävä selkänoja, joka kallistuu taaksepäin kahdeksan tuuman verran, koko jalkaa tukeva jalkatuki sekä moneen eri asentoon taipuva niskatuki. Tietokoneelle ja pikkutavaroille on omat säilytystilat, joissa tavarat ovat lennon aikana kätevästi käsillä. Uutta istuinta täydentävät paikkakohtaiset lukuvalot sekä suuri ja tukeva tarjotinpöytä.

Jokaisessa istuimessa on myös 13 tuuman näytöllä varustettu viihdejärjestelmä ja henkilökohtaisille elektronisille laitteille löytyy monipuoliset latausmahdollisuudet.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kaksi ateriakokonaisuutta

Premium economy -luokassa on tarjolla kaksi ateriakokonaisuutta: kolmen ruokalajin ateria sekä kevyempi ateria tai välipala ennen laskeutumista.

Finnair

Ateriat tarjoillaan keraamisilta Harri Koskisen suunnittelemilta ja Iittalan Finnairille yksinoikeudella valmistamilta astioilta, ja voit valita ensimmäisen aterian pääruoan kahdesta vaihtoehdosta.

Aterioiden lisäksi juomat ovat maksuttomia, samppanjaa lukuun ottamatta. Myynnissä on myös samppanjaa ja välipaloja. Premium Economy -luokan matkustajat saavat Marimekon yksinoikeudella Finnairille suunnitteleman matkapakkauksen.

Teksti: Timo Turkula Kuvat: Finnair, Benjamin Helander Lähteet: Finnair, Lentoposti, Simple Flying

Luetuimmat