28.3.2021

Tel Aviv – uusi trendikohde koronan jälkeiseen aikaan?

Tel Aviv

Korona on kiusannut meitä jo reilun vuoden, ja todennäköisesti virus jatkaa elämämme mullistamista vielä ainakin kesään 2022 – joskin viruksen vaikutukset tuntuvat yhä vuosien kuluttua.

Matkaileva maailma elää oudossa tilanteessa. Siitä on tovi, kun maailma on viimeksi ollut niin suljettu kuin nyt. Vielä monimutkaisemmaksi asian tekee se, ettei kukaan voi kuin arvailla, mitä lähitulevaisuus tuo tullessaan. Saako ulkomaille lähteä? Tai edes mökille? Ja jos saa, minne sitä edes uskaltaa lähteä?

Moni myös varmasti miettii matkakohteita aivan uudessa valossa. Nyt tutkitaan tilastoista, kuinka hyvin eri maat ovat selviytyneet pandemian vastaisessa taistelussaan. Yleisesti ottaen Aasian osakkeet ovat varmasti monen papereissa nousussa, vaikkei siellä yleinen hygieniataso yllä vaikkapa Euroopan tasolle. Mutta kamppailussa koronaa vastaan Aasia on pärjännyt hyvin. Ja hintalaatusuhteeltaan Aasian vetovoimaa on vaikea päihittää. Kauas on vain pitkä matka…

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Israelin valttikortti

Jos katsotaan puolestaan tilastoja, kuinka suuri osuus minkäkin maan kansasta on rokotettu, Israel näyttäytyy mielenkiintoisessa valossa. Tällä hetkellä Israelin rajat on vielä suljettu ulkomaan kansalaisilta, mutta tilanne muuttunee kesään tai viimeistään syksyyn mennessä.

Israel rajoitti pitkään jopa oman maan kansalaisten maahan saapumista. Raja oli vedetty 3000 ihmiseen vuorokaudessa, mutta nyt rajoitukset on poistettu. Toki Israeliin pääsy edellyttää edelleen negatiivista PCR-testitulosta, joka ei saa olla vanhempi kuin 72 tuntia. Näin pääsee sisälle maahan, mutta sen jälkeen on vielä edessä 10 päivän karanteeni.

Tällä hetkellä Israelin kansalaisista on rokotettu kohta jo 80 prosenttia, ja paine maan avaamisesta turismille kasvaa. Tällä hetkellä näyttäisi siltä, että eri maat ovat solmimassa vuorovaikutteisia matkustussopimuksia sellaisten maiden kanssa, jotka ne katsovat turvallisiksi. Toivotaan, että näin käy – ja toivotaan, että Suomen koronaluvut saadaan taas laskusuuntaan.

Viitteitä muutoksesta antaa myös se, että Israelin turistiministeriö on aloittamassa kansainväliset kampanjat maan markkinoimiseksi mm. Sosiaalisen median kanavilla.

Kaupunkirantaloma

Israelissa sijaitsee lukuisia historiallisia kohteita, mutta myös Tel Aviv on erittäin kiinnostava kohde. Se on kaupunki, jonka energia on helppo tuntea sen kaduilla kävellessä. Ilmapiiri on rennon avoin – tai ainakin oli pari vuotta sitten. Ja kaupunkia reunustaa lännessä pitkä hiekkaranta. Okei, Eilatin rannat ovat toki hienommat, mutta Eilatissa ei ole samaa sykettä kuin Tel Avivissa.

Vaikka Tel Avivin asukasluku on hieman pienempi kuin Helsingin, Tel Avivin metropolin alueella asuu jo yli neljä miljoonaa ihmistä. Mutta itse Tel Aviv on yllättävän kompakti, minkä vuoksi sen kaduille on helppo jalkautua. Kaupungin kaduilla voi vaeltaa tuntikausia. Tel Avivin rosoisuus viehättää. Bauhaus-tyylinen arkkitehtuuri vetoaa myös satunnaisen tarkkailijan makuun. Gallerioissa voi käydä piipahtamassa yllättävän modernia ja visuaalisesti jännittävää taidetta. Taidemuseo on myös ehdottomasti visiitin arvoinen.

Israelin bonukseksi on laskettava myös hyvä ruoka ja eläväinen kahvilakulttuuri. Ja Tel Avivissa on myös kaukomaan eksotiikkaa, vaikka se sijaitsee lopulta vain Euroopan rajalla. Hipsterit ja hipit viihtyvät täällä myös. Yöelämä on myös vilkasta yöihmisille. Neve Tzedekin -kaupinginosassa voi käydä puolestaan käydä päiväsaikaan ammentamassa inspiraatiota Israelin trendikkäästä muotimaailmasta.

Runsaasti mahdollisuuksia päiväretkiin

Ja se historia. Päiväretkellä voi käydä Jerusalemissa, Nasaretissa… Kuolleenmeren kellunta on sekin mahdollista toteuttaa päiväretken aikana, suolajärvi on vain noin 100 kilometrin päässä Tel Avivivsta. Eikä historiaa varten tarvitse oikeastaan edes matkustaa. Yli 5000 vanhassa Jaffan kaupungissa Tel Avivin rajalla on helppo aistia, kuinka vanha historia on osa myös kaikkea uutta. Moskeijat ja synagogat sijaitsevat täällä melkein vieri vieressä. Jaffan kirpputorit ovat puolestaan löytöjä etsivien paratiisi.

Ennen koronaa Tel Avivin lyhytaikasvuokra-asuntotarjonta oli varsin runsasta. Airbnb-kämpässä on aina jotenkin kodikkaampi olo kuin hotellissa. Toreilta voi ostaa tuoreita vihanneksia ja kalaa – tai vain seurata ihmisvilinää – olettaen, että elämä palautuu normaaliksi piakkoin. Carmelin tori on kokemus jo itsessään.

Toki Israelissa on yhä ongelmansa, eikä maan politiikkaa voi aina hyväksyä. Mutta jos politikointi on pakko ottaa mukaan turismiin, aika harvaan paikkaan voi kohta enää matkustaa.

Teksti  ja kuvat Vesa Eskola

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat