14.11.2017

Tiedätkö mistä Citroën sai erikoisen nimensä?

Tiedätkö mistä Citroën sai erikoisen nimensä

Erikoisen autovalmistajan nimessä on myös erikoinen kirjain, Ë, mutta harva tietää mistä iso kissa on saanut pilkkunsa.

Ranskalaisvalmistaja Citroën juontaa taustansa aina vuoteen 1919, jolloin André Citroën perusti oman autotehtaansa ensimmäisen maailmansodan jälkimainingeissa.

Tiedätkö mistä Citroën sai erikoisen nimensä

Citroënin uusissa fanituotteissa on hilpeiden Airbump-tuotteiden lisäksi otettu kaikki irti merkin kirjoitusasusta. Ë-kirjaimeen perustuvat tuotteet kattavat nyt kaikkea lippiksestä kypärään, pipoon ja liiviin.

Esimerkiksi nyt uutena tuotteena saapunut toppaliivi on hinnoiteltu 69 euroon ja flanellilippis 19 euroon. Lisäksi tarjolla on huivi (29 euroa), aurinkolasit (129 euroa) ja jopa kypärä (400 euroa). Kaikki tuotteet voi ostaa Citroënin C_42-myymälän lisäksi myös netistä (https://lifestyle.citroen.com), pois lukien kypärä, jonka saa vain kivijalkakaupasta Pariisissa.

Mutta miksi Citroën, miksi Ë? Merkki vastaa kysymykseen omassa uutiskirjeessään palaamalla Hollannissa asuneeseen André Citroënin iso-iso-isoisään Roelofiin. Vuonna 1810 Hollannissa otettiin käyttöön Napoléonin innoittamana Ranskan siviililaki, joka käski sitrushedelmiä myyneen Roelofin valitsemaan itselleen myös sukunimen. Niinpä sukunimeksi valikoitui Limoenman, limemies, asiakkaiden antaman lempinimen mukaan.

Sukupolvien myötä nimi vääntyi kuitenkin sitruunaksi, Citroen. Viimeisenä silauksena nimeen lisättiin umlaut e-kirjaimen päälle kun André Citroën ilmoittautui pariisilaiseen Lycée Condorcet -lukioon. Pisteiden tarkoituksena oli selventää nimen ranskalaista kirjoitusasua.

Niin ranskalaista, niin Citroënia!

Lähde ja kuvat: Citroën

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat