22.1.2023

Toyota saattaa tehdä Centurystä SUV:in – saako Mercedes-Maybach GLS seuraa Japanista?

Toyotoista keisarillisin voisi maasturina jalkautua vihdoin myös Japanin ulkopuolelle.

Toyota Centuryn ympärillä pyörivän maasturihuhun laski liikkeelle japanilainen autolehti Best Car. Huhu täytyy toki ottaa huhuna kunnes toisin todistetaan, mutta esimerkiksi viime vuoden huhtikuussa nämä usein perillä olevat japanilaislähteet ennustivat Toyota Crownin muuntumisen crossoveriksi, ja juuri niin kävikin kokonaisen malliston voimin vain kolme kuukautta myöhemmin.

Alkuperäislähde uskoo, että tuleva Century SUV perustuisi teknisesti Highlanderiin, eikä täten Land Cruiserin tavoin tikapuurungolle. SUV ohittaisi kuitenkin Land Cruiserin sekä arvoasteikossa että koossa, sillä ennustuksen mukaan autolla tulisi olemaan pituutta kunnioitettavat 5,2 metriä. Muhkea kori kätkisi sisäänsä sedan-Centuryn tavoin neljä istuinta, joilla olot olisivat herraskaiset, ja taso ehkä verrattavissa esimerkiksi Mercedes-Maybach GLS:ään.

Ennustuksen mukaan Century SUV voisi olla jo tulevan kesän juttu.

Konepellin alle japanilaislehti on sovittamassa Lexus LS 500h:sta lainattua 3,5-litraista V6:ta hybriditekniikalla, siis nykyisen Centuryn 5-litraisen hybridi-V8:n sijaan. Oleellisena tasoerona sedaniin Best Car esittää sen, että SUV:ia ajaisi autonkuljettajan sijaan ainakin suurimmaksi osaksi omistaja itse. Lippulaivamaasturi Century SUV olisi myös jonkin verran lippulaivasedania halvempi.

Käsityön osuus Centuryn valmistuksessa on korkea. Käsitys luksusauton sisustan tyylistä on tässä ehkä hieman erilainen kuin monilla eurooppalaisvalmistajilla. Centuryn takapenkki on enemmänkin mukava olohuone kuin räikeä viihdekeskus.

Aito ja alkuperäinen Century tulisi siis jatkossakin olemaan Toyota-malliston ja itse asiassa kaikkien japanilaisautojen kruunu, onhan Centuryn limusiiniversio Century Royal myös Japanin keisarin virka-auto vuodesta 2006. Nykyinen, vuonna 2018 esitelty malli on lainannut ulkonäköönsä monia elementtejä juuri keisarillisesta limusiinista.

Lähde: Best Car Kuvat: Toyota Teksti: Benjamin Helander

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat