1.11.2021

Toyotan ensimmäinen moderni sähköauto bZ4X – visioita tien päälle

Toyota bZ4X

bZ4X käynnistää kokonaan uuden luvun japanilaismerkin historiassa. Sähköauto tuo myös tien päälle lähinnä konseptivisioista tuttua tekniikkaa ohjaukseen.

Toyota ei ole osoittanut ennen tätä juurikaan innostusta sähköautoja kohtaan. Sitäkin enemmän se on panostanut täyshybrideihin sekä polttokennoautoihin, joista varsinkin jälkimmäisen se uskoo usean muunkin toimijan tavoin olevan akkusähköautoja parempi ratkaisu huomisen autoiluun. Saattaakin olla niin, että Toyotan jalkautuminen sähköautomarkkinoille ei ole pysyvää, vaan tietyn ajan vastaus kilpailijoiden asettamaan haasteeseen.

Niin tai näin, bZ4X on nyt tosiasia, ja on aika kurkistaa mitä se pitää sisällään. Aluksi ulkoa päin tarkasteltaessa voi huomata auton edustavan hyvin Toyotan nykyistä muotokieltä, kuitenkin omilla twisteillään. Nämä twistit tulevat kenties hyvinkin tutuiksi uutuuden käynnistämän bZ – beyond Zero -mallisarjan seuraavien edustajien myötä. Auton akseliväli on peräti 16 senttimetriä RAV4:ää pidempi, mikä näkyy sekä muodoissa että sisätiloissa. RAV4:jään verrattuna pesäeroa on myös 8,5 senttiä matalampi kori. Kulmikkaat pyöränkaaret ovat hallitsevat, mutta ne miellyttävät crossover-huumassa paistattelevia asiakkaita.

Toyota bZ4X

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Toyotakin keksi ratin uudelleen?

Osittain näinkin, mutta uudenlainen ohjausratkaisu tulee saataville valinnaisena eurooppalaisille asiakkaille jonkin ajan kuluttua. Steer-by-wire kääntää lentokoneiden maailmasta tutun fly-by-wiren eli vailla mekaanista yhteyttä täysin sähköisesti toteutetun yhteyden ohjaimesta ohjainpinnalle automaailmaan. Nissanin luksusmerkki Infiniti on tuonut tällaista tekniikkaa tuotantoautoihinsa jo aiemmin, tosin sillä tavoin, että ratkaisu matkii perinteistä ohjausta. Toyota sen sijaan on keksinyt ratin uudelleen, kuten jo taannoisesta bZ4X:n konseptimallista näimme.

Toyota bZ4X

Hieman Tesla Model S -tyylinen, rohkean näköinen One Motion Gripiksi nimetty ohjain välittää kuljettajan ohjausliikkeet sähköisesti pyörille. Ohjain ei käänny kuin 75 astetta kumpaankin suuntaan, näin ollen ääriasennosta toiseen pyörät saa käännettyä 150 asteen ohjaimenheilautuksella. Toyotan mukaan tuntuma tiehen säilyy, ja eri ajotilojen välillä vaihtaminen on helpompaa. Ratkaisu tuo myös lisää jalkatilaa ja helpottaa autoon kulkemista, kun ohjaustanko ei ole siellä tiellä. Steer-by-wire tulee bZ4X:ssä käyttöön ensimmäistä kertaa, mutta kuten todettua, valinnaisvarusteena, muiden versioiden kulkiessa Retu Kivisen mekaanisella ratilla.

Toyota bZ4X
Muistin virkistämiseksi, tuolta näyttää vanha kunnon ohjauspyörä.

Sisätiloissa on pyritty hillityn rauhalliseen tunnelmaan ja tilavuuteen. Jalkatilat vaikuttavat isoilta, ja tavaratilaakin on oikein kohtuulliset 450 litraa. Tietoviihdenäytön ja mittariston sijoittelu on toteutettu mahdollisimman kuljettajakeskeisesti ja näkyvyyttä parantaen. Toyota Safety Sense -turvallisuusjärjestelmä on päivittynyt uuteen. Näistä kaikista saamme käytännön kokemusta tuonnempana.

Toyota bZ4X

e-TNGA:ssa akku osana korirakennetta

Moneen luokkaan notkeasti taipuva TNGA-arkkitehtuuri taipuu sähköautoon e-TNGA:na ja sellaisena edelleen usean eri luokan sähköautoon. e-TNGA:ssa perustavanlaatuinen ominaisuus on ilmalämpöpumpulla lämmitettävän ajoakun (à 71,4 kWh ~ 450 km toimintamatka) sijoittaminen lättänänä lattiaan osaksi korirakennetta. Näin painopiste on mahdollisimman alhaalla, sisätilat kärsivät mahdollisimman vähän ja koko korin vääntöjäykkyys paranee.

Toyota bZ4X

bZ4X tulee tarjolle sekä etu- että nelivetoisena. Etuvetoversiossa on yksi eteen sijoitettu, 150 kilowatin ja 265 newtonmetrin sähkömoottori. Nelivetomallissa on puolestaan kaksi 80 kilowatin sähkömoottoria edessä ja takana, jolloin yhteistehoa kertyy 160 kilowattia ja vääntöä 336 newtonmetriä. Tämä versio kiihtyy nollasta sataan ripeimmin, se vie 7,7 sekuntia. Huippunopeus on rajoitettu 160 kilometriin tunnissa. Nelivetoa miettiessa tulee mieleen Subaru ja sen tuloillaan oleva ensimmäinen sähkömalli Solterra. Yhteistyö seulasmerkin kanssa on tässä genressä vahvaa.

Jotenkin niin täydellisesti Toyotan ensimmäiseksi sähköautoksi sopiva bZ4X esitellään virallisesti eurooppalaisille yleisöille 2. joulukuuta. Tuolloin alkaa myös ennakkotilausten vastaanottaminen ensi kesänä [jos puolijohteet suovat] alkavia toimituksia varten. Kovin kauaa ei tarvitse odottaa myöskään ensituntumia autosta, eikä vähiten One Motion Gripistä.

Toyota bZ4X

Lähde ja kuvat: Toyota Teksti: Benjamin Helander

Lisää aiheesta

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat