16.3.2021

Toyotan uusi sähköauto on tuloillaan – luvassa suosikkiluokkaan sijoittuva katumaasturi

Toyota on viimein lähdössä todella mukaan täyssähköautojen markkinoille. Uusi katumaasturi nähdään Shangai Motor Showssa huhtikuussa.

Hybridiautoistaan hyvin tunnettu Toyota ei ole ollut intoa puhkuen lähdössä mukaan sähköautomarkkinoille. Valmistaja on puhunut paljon hybridien kokonaistaloudellisuuden puolesta etenkin valmistamiseen kuluvien raaka-aineiden näkökulmasta. Tällä on viitattu lähinnä akkujen valmistukseen ja siihen, että samalla raaka-aineiden määrällä rakennetaan kymmeniä hybridiautoja yhtä sähköautoa vastaan.

Viime vuonna japanilaisvalmistaja kuitenkin ilmoitti aikataulun kiristämisestä sähköautojen tuomisessa markkinoille. Tähän ohjaavat varmasti yleinen keskustelu globaaleista päästötalkoista ja sen myötä sähköautojen kysynnän kasvaminen. Myös monet muut valmistajat ovat viime aikoina kertoneet kiihdyttävänsä sähköistymisen tahtia mallistossaan.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Rakenne moneen käyttöön

Uusi täyssähköinen malli tulee perustumaan e-TNGA-perusrakenteeseen, josta Toyota kertoi medialle viime vuonna. Polttomoottorimallien tavoin kyseessä on monipuolisesti skaalautuva rakenne. Perusideana näissä on tärkeimpien osakokonaisuuksien pitäminen vakioituina, minkä jälkeen muut komponentit näiden ympärillä voivat vaihdella hyvinkin vapaasti. Tällaisella perusrakenteella saadaan pienennettyä merkittävästi ulkonäöllisesti isostikin toisistaan eroavien autojen tuotekehityskustannuksia.

Toyota on kertonut e-TNGA:n tarjoavan alustan monipuoliselle sähköautovalikoimalle. Ulkomittojen lisäksi rakenne tarjoaa mahdollisuuden niin etu-, taka- kuin nelivetoisille malleille. e-TNGA-rakenne tulee siis olemaan vahvasti Toyotan lähiaikojen sähköautomallien pohjana.

Toyota on kertonut tuovansa ensimmäisen uuden sähköautomallin parrasvaloihin huhtikuun 19. päivä Shanghain autonäyttelyssä. Valmistaja on kertonut kyseessä olevan keskikokoinen SUV, mikä viittaa Suomessakin erittäin suositun RAV4-mallin kokoluokkaan. Samalla Toyota lähtisi haastamaan juuri markkinoille tulleet Volkswagen ID.4:n sekä Skoda Eniyaqin. Lisäksi samaan kokoluokkaan sijoittuu sähköautovalmistaja Teslan Model Y, jota edelleen odotellaan Euroopan markkinoille.

Teksti: Mikko Autio Lähde ja kuvat: Toyota

Lisää aiheesta