16.7.2022

Tuliko kivi tuulilasiin? Parin pienen kikan avulla selvität isommalta laskulta

Tuulilasin kiveniskemän korjaus on monesti maksuton – tuulilasin vaihto maksaa sen sijaan vähintään vakuutuksen omavastuun.

Kivi tai nasta napsahtaa tuulilasiin ja tuulilasiin tulee pienen pieni särö tai jälki. Moni autoilija ei kiinnitä tähän mitään huomiota, kunnes jonkun ajan kuluttua liikkeelle lähtiessään voi huomata pienen viattoman kiveniskemän laajenneen kokonaiseksi halkeamaksi tuulilasissa. Tuttua monelle.

Kun auton pistää parkkiin, talvella pakkanen voi saada lasin halkeamaan kiveniskemän kohdalta. Jos auto jää kesällä auringon paisteeseen, sekin voi hajottaa lasin siitä, mihin kivi on iskenyt. Tai auton pesuun ajaminen voi olla turmiollista tuulilasille, jossa on pieni kiveniskemä.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Aja suoraan tuulilasikorjaamoon

Kun tuulilasiin tulee kiveniskemä, muutamalla pienellä konstilla voi välttyä isommalta laskulta eli vähintään vakuutusyhtiön tuulilasivakuutuksen omavastuulta.

Jos lähellä on tuulilasikorjaamo, aja suoraan sinne, siellä kiveniskemä melko todennäköisesti korjataan veloituksetta. Monen vakuutusyhtiön tuulilasivakuutuksessa on myös kiveniskemän veloitukseton korjaus.

– On yllättävän yleistä, että autoilijat eivät tiedä tuulilasin korjauksen olevan heille ilmaista, jos autossa on kattava lasivakuutus. Jos tuulilasi joudutaan vaihtamaan kokonaan, on asiakkaalle koituva omavastuu tällöin 150 euroa, POP Vakuutuksen korvauspalveluiden operatiivinen päällikkö Tommi Lehmusvirta kertoo.

Jos lähelläsi ei ole tuulilasikorjaamoa, mutta autossasi on esimerkiksi teippia, aja autolla tien sivuun. Pyyhi iskemän kohtaa tuulilasista puhtaaksi ja laita teipin palanen kiveniskemän päälle tuulilasiin. Voit myös käyttää teipin sijaan niin sanottua tuulilasitarraa, joka on nimenomaan tarkoitettu tähän tarkoitukseen. Aja tämän pienen operaation jälkeen tuulilasikorjaamolle mahdollisimman pian.

Tuulilasitarra voi pelastaa

Tuulilasitarroja saa monelta tuulilasikorjaamolta ja niitä kannattaakin pitää auton autossa mukana. Tuulilasitarra tai teipinpala ei pidä lasia kasassa yhtään sen enempää tai paremmin kuin ilman sitä, mutta se suojaa kiveniskemän kohtaa lasissa eikä kiveniskemän kohtaa pääse niin helposti kosteutta eikä likaa, joka puolestaan edesauttaa tuulilasin hajoamista.

Tuulilasin halkeama on yllättävän yleistä. POP Vakuutuksen selvityksen mukaan lasinvaihtoa vaativa vaurio aiheutuu joka kymmenenteen autoon vuosittain.

Autoilijat myös monesti unohtavat, että tuulilasin merkitys autossa on hyvin moninainen – sen tarkoitus ei ole nimensä mukaisesti pitää ajoviimaa autosta ulkona sekä tarjota näkyvyyttä eteenpäin, vaan nykyisissä autoissa se on myös merkittävä turvavaruste.

Tuulilasi voi olla auton korin jäykkyydestä jopa 30 prosenttia ja ehjä tuulilasi takaa esimerkiksi sen, että auton turvatyynyt toimivat törmäystilanteessa suunnitellusti.

– Vuonna 2018 katsastusohjeet tiukensivat tuulilasien kuntovaatimuksia ja näimme silloin melkoisen piikin sekä lasin korjauksissa että -vaihdoissa. Tämä kertoo, että teillämme liikkuu paljon ajoneuvoja rikkinäisillä tuulilaseilla, kertoo autolasien vaihtoon ja korjaukseen erikoistuneen ketjun Carglass:n toimitusjohtaja Samuel Alander.

Lähde ja kuva: POP Vakutuus ja Carglass

Luetuimmat