22.3.2016

UNESCO Maailman moottoriajoneuvoperintövuoden suojelijaksi

YK:n alainen UNESCO kiittelee moottoriajoneuvoihin liittyvän kulttuuriperinnön vaalimisesta.

Historiallisten harrasteajoneuvojen kansainvälinen kattojärjestö FIVA (Fédération Internationale des Véhicules Anciens) viettää tänä vuonna maailman moottoriajoneuvoperintövuotta. YK:n alainen kulttuuria ja kansainvälisyyttä edistävä UNESCO on nyt ottanut perintövuoden suojelukseensa. Samalla FIVA juhlii viidettäkymmenettä toimintavuottaan.

UNESCOn pääjohtaja Irina Bokova onnitteli FIVA:a sen aloitteesta moottoriajoneuvoperinnön juhlimiseksi. Bokovan mukaan FIVA on kannattamalla historiallisten ajoneuvojen "elävänä säilyttämistä" ja välittämällä niihin liittyvää teknistä tietoa tuleville sukupolville nostanut omalta osaltaan erityislaatuisen teollisen perinnön arvoa ja isännöinyt kansainvälistä kulttuurivaihtoa 64 jäsenmaansa kesken. Myös järjestön viisikymmentävuotisjuhlallisuudet saavat pääjohtajalta kiitoksia, edustaen UNESCOn vaalimia sosiaalisia, kulttuurisia, tieteellisiä ja teknologisia kehitysaskelia.

Suomessa FIVA:a edustaa Suomen ajoneuvohistoriallinen keskusliitto SAHK ry sekä sen 28 alueyhdistystä. SAHK juhlistaakin perintövuotta Päijät-Hämeessä 18.6.2016 ajettavalla retkeilyajollaan, johon osallistuu yli 200 ajoneuvon kavalkadi aina 1910-luvulta alkaen.

Lähde: SAHK, kuva: Jari Saarentaus

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat