17.9.2016

Uutta virtaa matkailuvaunurintamalle – Tässä on suomalaisvisio Groovy

Groovy matkailuvaunukonsepti

Unelias matkailuvaunumarkkina kaipaa lisää virtaa ja nuoria harrastajia. Olisiko suomalaisopiskelijoiden visioima kevyt ja monipuolinen Groovy olla uuden nousun vaudittaja?

Matkailuvaunu ei ole nuorten mielestä kovin trendikäs, vaan pikemminkin puuduttava. Pitkän linjan karavaanaria väite kirpaisee, mutta tosiasioita ei kannata kierrellä. Maailma muuttuu.

Ensikertalainen mieltää matkailuvaunun hankalaksi, raskaaksi ja kalliiksi. Ei ihme, että kokeilukynnys on korkea.

Matkailuautot kahmivat markkinaosuutta -vaunuilta vuodesta toiseen. Ikuisena vaunumaana tunnettu Ruotsikin on taipunut saman kehityksen tielle. Vaunut väistyvät.

Vaunuväen keski-ikä on korkea ja vaunut seisovat suuren osan vuodesta aloillaan. Matkailuautoilla sen sijaan kierretään maata ja kauempanakin, eli matkaillaan. Ja matkailu on aina in, nuorisostakin.

Näistä lähtökohdista alkunsa sai ideasta esittelykelpoiseksi konseptiksi reilun puolen vuoden aikan kehitetty matkailuvaunukonsepti Groovy, joka avulla kehityssuunta voisi muuttua. Ensin tarvitaan kuitenkin lisää tuotekehitystä. Lisäksi pitäisi löytää uutuusvaunulle valmistaja, jonka vastuulle luovuttaa tuotanto. Nähtäväksi jää, onnistuuko moinen temppu.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Groovy nuorilta nuorille

Tulevaisuuden matkailuvaunuksi nimetty Groovy sai alkunsa Hobby ja Fendt -merkkejä muun muassa Suomessa edustavan toimitusjohtaja Tom Sågbomin ideasta.

– Mietin, olisiko mahdollista tehdä tälle asialle jotain? Kääntää kehitystä ja vielä Suomesta käsin? Lähtökohtana oli alusta alkaen nuoret suunnittelijat ja nuorten mieleen tehty matkailuvaunu, jonka avulla kokeilukynnys saadaan alas.

Lahden ammattikorkeakoulun Muotoiluinstituutin ajoneuvomuotoilijat kiinnostuivat haasteesta vuoden alussa. Suunnittelun lähtökohtana oli se, että uutuuden on oltava helppo, hauska ja edullinen. Lisäksi toivelistalla oli soveltuvuus ympärivuotiseen käyttöön, vaivaton ylläpito ja alle 1 000 kilon paino.

Groovy matkailuvaunukonsepti

Kahdeksassa kuukaudessa on edetty ideasta esittelykelpoiseen konseptiin, jossa kehtaisi majoittua niin Hangon surffirannoilla kuin kesän festareillakin.

Groovy ja tuotantokelpoinen

Suunnitteluprojektin myötä syntyi Groovy, matkailuvaunu nuorempien mieleen. Idean ensiesittely päätettiin tehdä Lahti Caravan 2016 -messuilla. Tapahtuma on maan merkittävin alallaan.

Suunnittelutehtävän kimppuun kävivät automuotoilua opiskelevat Waltter HolmHenri Helvilä ja Mikael Kosonen.

Groovy
Groovy-konseptin suunnittelutiimi vasemmalta: vastuuopettaja Lee Walton, Waltter Holm, Henri Helvilä ja Mikael Kosonen.

– Projekti eteni nopeasti. Luonnoksia piirrettiin ensin käsin, sitten mallia muovattiin digitaalisesti ja lopulta syntyi vahamalli, Muotoiluinstituutin ajoneuvosuunnittelun vastuuopettaja Lee Walton kertoo.

Groovy matkailuvaunukonsepti

Kahdeksan kuukauden aikana opiskelijat työstivät matkailuvaunua opitojen tavoitteiden mukaisesti. Tarvittiin kekseliäisyyttä, luovuutta ja tulevaisuuteen suuntaavaa näkemystä. Ideoita testattiin omassa kaveripiirissä, joten nuorisonäkökulma säilyi läpi suunnittelutyön.

Groovy on kaikesta innovatiivistuudestaan tuotantoon soveltuvaksi suunniteltu, vakuuttaa suunnittelutiimi.

Käyttötarkoituksia ei rajata ennalta

Groovyn on tarkoitus palvella laajaa käyttäjäryhmää. Sille on ideoitu 50 käyttötarkoitusta kalastuksesta maastopyöräilyyn ja festarimajoittumiseen. Ja lisää voi keksiä, sillä konseptista haluttiin varsin muunneltava. Jokainen kustomoikoon mieleisekseen, tai ainakin melkein.

Groovy matkailuvaunukonsepti

Tarjolle on ideoitu kuivauskaappia, runsaita säilytystiloja, ulkokeittiötä ja erilaisia sänkyvaihtoehtoja.

Kevyt vaunu soveltuu lähes mihin tahansa. Painonsa puolesta sitä kelpaisi muotoilutyötä ohjanneen opettaja Waltonin mukaan vetää vaikka sähköautolla.

Jos Groovy saa tuulta alleen, on seuraavaksi insinöörien vuoro. Mietittävänä on miten lennokas idea viimeistellään ja viedään tuotantoon.

Teksti: Antti Hentinen Kuvat: Antti Hentinen ja Groovy-hankkeen lehdistömateriaali

Lue myös:

Lahti Caravan 2016 käyntiin – 11 vinkkiä messuille

Lahti Caravan 2016 – 300 ajoneuvoa yhdellä lipulla

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat