8.3.2016

Vakuutusyhtiö: Neliveto on aina parempi – turvallisuuden ratkaisevat renkaat ja nopeus

BMW Businessrally
Tommi Mäkinen ja optimoidut ajolinjat.

Nelivetoiset autot ovat selvästi parempikulkuisia kuin kaksipyörävetoiset. Voimakkaassa jarrutuksessa nelivedolla tai kaksipyörävedolla ei kuitenkaan ole merkitystä, vaan turvallisuuden kannalta tärkeintä ovat nopeus ja talvirenkaat.

Folksam Vahinkovakuutus Oy on mitannut nelivedon ja kaksipyörävedon eroa uudessa testissä. Testi tehtiin peilijäällä sisätilaradalla, jolla nelivetoista Volvo V60-autoa verrattiin saman mallin etuvetoiseen versioon erityyppisillä talvirenkailla: premium- ja budget-luokan nastarenkailla ja premium-luokan nastattomilla renkailla.

Tulokset osoittavat, että nelivetoiset autot aina ovat parempikulkuisia kuin kaksipyörävetoiset. Jäällä neliveto voi kulkea jopa kolme kertaa paremmin valituista talvirenkaista riippuen.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Neliveto jopa haitaksi?

Nelivedon paremmalla kulkevuudella voi kuitenkin olla myös haittansa. Folksamin viime vuonna tekemän tutkimuksen mukaan nelivetoisten autojen onnettomuusriski on aivan yhtä suuri kuin kaksivetoisten, mutta nelivetoiset autot olivat useammin osallisina suuremmissa nopeuksissa tapahtuneissa onnettomuuksissa.

Yksi syy onnettomuuksien jakautumiseen saattaa vakuutusyhtiön mukaan olla se, että neliveto ei anna oikeaa kuvaa keliolosuhteista, minkä vuoksi kuljettajille syntyy väärä turvallisuuden tunne.

Väite saa tukea tuoreemmassa testissä: nelivetoiset, budget-luokan nastarenkailla varustetut autot olivat jonkin verran parempikulkuisia kuin kaksipyörävetoiset, premium-luokan nastarenkailla varustetut autot, mutta ensin mainittujen jarrutusmatka oli 20 prosenttia pitempi. Tämä selittyy sillä, että neli- tai kaksipyörävedolla ei periaatteessa ole mitään merkitystä jarrutuksessa – jarrutusmatkan ratkaisevat renkaat ja nopeus.

Renkailla on väliä

– Auton ja renkaiden valinta voi olla vaikeaa, ja asiakkaidemme vuoksi meille on tärkeää tiedottaa siitä, mitä kannattaa ajatella, jotta liikenteessä liikkuminen olisi turvallista. Nelivetoisen auton kuljettajan ei pidä aliarvioida keliolosuhteita, ja renkaiden valinnalla on suuri merkitys turvallisuuden kannalta myös nelivedolla, sanoo Folksamin liikenneturvallisuustutkija Matteo Rizzi.

Lähde ja grafiikka: Folksam, avauskuva: Lauri Ahtiainen

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat