26.5.2018

Vedetön pesu – toimii veden kanssa

Vedetön pesu

Kuivan maalipinnan pyyhkiminen aiheuttaa mikronaarmua. Vedetön pesu kuulostaa siksi järjettömältä, mutta toimii hyvin huuhteluvapaana ratkaisuna.

Vedetön pesu on liikaa luvattu mille tahansa aineelle. Puhdasta toki saadaan, mutta maalipintaan syntyy väkisinkin mikronaarmuja. Tämä johtuu liukasteen vähyydestä.

Luonnollisesti vedettömät pesut on pyritty valmistamaan mahdollisimman paljon liukasteita sisältäväksi, mutta niiden tulee samalla säilyttää riittävä puhdistusteho. Tästä seuraa kompromissi ainakin näiden kahden ominaisuuden välillä.

Vedetön pesu ja tarpeet
Kuivan pinnan pyyhkiminen ei ole suositeltavaa, joten vedettömän pesun avuksi kannattaa kaivaa pesuväline ja vähintään yksi ämpäri.

Kuivan pinnan pyyhkiminen ei ole suositeltavaa mainospuheista huolimatta, mutta vedetön pesu ei silti ole suinkaan turha tuote. Sille löytyy käyttöä kun ei ole muunlaista pesumahdollisuutta ja pienin muutoksin myös mikronaarmuuntumisen riski saadaan minimoitua. Tällä kertaa Moottorin autonhoitosarjassa esittelemme vedettömän pesun ja seuraavalla viikolla on vuorossa tähän ryhmään kuuluvan tuotteen testi.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Vedetön pesu ajatuksena

Tavallisesti vedetön pesu toimii nimensä mukaisesti. Tuote on useasti paketoitu suoraan sumutinpulloon, josta ainetta sumutetaan maalipinnalle. Yksinkertaisimmillaan maalipinta pyyhitään tämän jälkeen suoraan mikrokuituliinalla puhtaaksi ja kuivaksi.

Vedetön pesuaine
Vedettömään pesuun tarkoitettu aine suihkutetaan maalipinnalle sumutinpullosta, jollaisessa tuote usein myydään jo valmiiksi.

Oikeastaan pikakiilloke (englanniksi quick detailer) on hyvin vastaava tuote, joka on kehitetty autojen pölyjen pyyhkimiseen automessujen vilskeessä. Mitään muita vaihtoehtojakaan siellä ei ole. Tämä poikkeustilanne on ymmärrettävä ja pieni määrä mikronaarmua on silloin hyväksyttävä varjopuoli.

Kuitenkin joitain vedettömiä pesuaineita on mainostettu jopa ihan normaaliin autonpesurutiiniin. Pitkässä juoksussa likaisen ja kuivan pinnan hankaaminen mattaa maalipinnan rumaan kuntoon. Tämä ei kaikkia kuluttajia tietenkään haittaa, sillä monelle auto on puhtaasti käyttöesine. Asia on kuitenkin hyvä tiedostaa.

Pesukinnas
Lian poistamiseen on suositeltavaa käyttää helposti puhdistuvaa pesuvälinettä, kuten mikrokuituista nuudelikinnasta.

Ei täysin vedetön pesu

Vesi vanhin voitehista, kertoo vanha sananparsi. Takana piilee tunnetusti aina jonkinlainen totuus ja tällä kertaa sitä voidaan hyödyntää vedettömän pesun avuksi. Näin saadaan aikaan erittäin käyttökelpoinen pesumenetelmä.

Pesuaineämpäri
Kintaan puhdistaminen ja kastelu pesuaineliuoksessa jokaisen pyyhkäisyn välissä minimoi mikronaarmun syntymisen riskiä.

Jos auto on todella kurainen, olisi hyvä suorittaa ensin huuhtelu painepesurilla esimerkiksi missä tahansa autonpesupaikalla. Yleisillä pesupaikoilla voi toki suorittaa koko normaalin autonpesun, jos omat pesuvälineet sallitaan. Muussa tapauksessa auton voi siirtää painepesurihuuhtelun jälkeen minne tahansa, jossa vedettömän pesun suorittaminen on sallittua.

Käyttöön tulee valita niin sanottu huuhteluvapaa pesuaine (englanniksi rinseless wash), sumutinpullo, ämpäri, tuuhea mikrokuituliina sekä helposti huuhdeltava pesuväline kuten mikrokuituinen nuudelikinnas. Sumutinpulloon ja ämpäriin tehdään pesuaineliuos valmistajan ohjeiden mukaisesti. Mitään muuta ei tarvita, eli pesu onnistuu ilman juoksevaa vettä.

Kuivaus
Huuhtelua ei tarvita. Pinta kuivataan suoraan pesuainejäämistä tuuhealla mikrokuituliinalla.

Auto pestään tällä metodilla yksi paneeli, eli esimerkiksi lokasuoja tai konepelti, kerrallaan. Paneeli suihkutetaan sumutinpullosta märäksi pesuaineliuoksella, jonka jälkeen aineen annetaan vaikuttaa hetken ajan. Tätäkään pesua ei voi suorittaa auringonpaisteessa, sillä muuten aine pääsee kuivumaan.

Tämän jälkeen ämpärin pesuaineliuoksessa kastellulla pesuvälineellä, kuten nuudelikintaalla, pyyhitään hellävaraisesti lika irti maalipinnalta. Pesuväline huuhdellaan välittömästi puhtaaksi ämpärissä ja lopuksi pesty paneeli kuivataan mikrokuituliinalla. Mikrokuidusta taitellaan aina puhdasta ja kuivaa puolta esiin, mutta likaista pintaa pestessä saattaa tarvita useampia liinoja.

Vedetön pesu valmiina
Lopputuloksena saadaan puhdas ja kuiva pinta maalipinnalle siedettävän hellin menetelmin. Pesu suoritetaan yksi paneeli kerrallaan.

Tämä lienee hellävaraisin tapa käyttää vedetöntä tai huuhteluvapaata pesuainetta. Näin käytettynä tuote mahdollistaa pesut monessa sellaisessa paikassa, jossa se ei olisi muuten mahdollista. Kannellisessa ämpärissä pesuveden voi nimittäin kuljettaa kauemmaskin.

Teksti ja kuvat: Henri Posa

Luetuimmat