22.12.2015

Viime hetken lahjavinkit autopelaajalle

Mikäli joulu meinasi yllättää ja taloudesta löytyvän videopelaajan lahjasaalis vaikuttaa turhan kevyeltä, tässä vielä muutama viime hetken lahjavinkki.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Pelit

Autopelit ovat helppo ja ilmiselvä valinta. Kulunut vuosi oli melko hedelmällinen pelirintaman suhteen, eli valinnanvaraa löytyy rallipoluilta aina Formuloihin asti. Useimmat pelit ovat saatavissa fyysisen levyn lisäksi myös latauspalveluista, joten todellisen unohduksen sattuessa sohvakuskia voi ilahduttaa lahjakortilla tai lainaamalla luottokorttia. Pelien hinnat vaihtelevat alustasta ja tarjouksista riippuen 30 ja 70 euron välillä.

Forza Motorsport 6

Turn 10 -studion autopeli on ehkä markkinoiden onnistunein sekoitus hauskaa kisaamista ja realismia. Yli 460 auton valikoima koostuu parhaista urheilu- ja superautoista, eikä ratavalikoimastakaan pääse heti marmattamaan. Hyvä yksinpeli pitää mielenkiintoa yllä, tarjoilee hauskoja julkkiscameoita ja antaa keräilyn mielihyvää autotallin karttuessa. Yksityiskohdista näkee, että studiolla oikeasti tykätään autokulttuurista. Suurin miinus Forzan kohdalla on sen rajoittunut alustavalikoima, sillä peli löytyy vain Xbox Onelle.

Project CARS

Slightly Mad Studios julkaisi tänä vuonna autopelin, jonka tavoite oli olla tuttua Forza Motorsport/Gran Turismo -kaksikkoa realistisempi. Peli onkin selvästi aidompi toteutuksessaan ja tarjolla olevien säätöjen määrä on lähes käsittämätön. Ratti on lähes pakollinen lisävaruste. Varsinainen yksinpeli ei ole järin mielenkiintoinen, mutta kaikki autot ja radat ovat välittömästi käytössä, joten omia haasteita voi keksiä loputtomasti. Saatavilla Windows-tietokoneille, PlayStation 4:lle sekä Xbox Onelle.

Assetto Corsa

Kunos Simulazionin luomus on nopeasti raivannut tiensä simukisaajien suosioon. Tavoitteena oli luoda realistinen ajosimulaattori, jota pelaajat voivat halutessaan muokata haluamakseen. Autovalikoima kattaa vajaan 50 autoa aina uusista superautoista Niki Laudankin ajamaan Ferrari 312T F1-autoon. Project Carsin tavoin ratti on ehdoton lisävaruste tällä tasolla. Saatavilla Windows-tietokoneille Steam-latauspalvelusta, PlayStation 4:n ja Xbox Onen seuratessa perästä vuoden 2016 aikana.

F1 2015

Codemastersin F1-peli saapuu kerran vuodessa aivan kuten joulukin. Kuoppaisen alun jälkeen studio on kuitenkin jatkanut pelin hiomista ja tarjoileekin ehdottomasti parhaan ajokokemuksen, mikäli sattuu olemaan F1-fani. Bonuksena pelissä on mukana myös kauden 2014 autot, kuljettajat sekä radat. Moni kotikisaaja osoittikin osanottonsa Jules Bianchin kuolemaan ajamalla tämän nimissä nettikisoissa. Saatavilla Windows-tietokoneille, PlayStation 4:lle sekä Xbox Onelle.

Dirt Rally

Mikäli mielii viedä simukuskin rallipoluille, on Codemastersin uusi Dirt Rally ainoa oikea tapa siihen. Legendaarisia ralliautoja vuosikymmenten varrelta sisältävä peli tarjoaa hyvän tasapainon hauskaa ja realismia, rallipelien ollessa aina hiukan vaikeita taipaleen alkuvaiheessa. Peli ilmestyi vast’ikään Windows-koneille Steam-latauspalvelussa (katso yllä), fyysisen levyversion sekä PlayStation 4:n että Xbox Onen seuratessa keväällä 2016.

Need for Speed (2015)

Pitkäikäisen Need for Speed -pelisarjan uusi tuleminen kertaa sarjan onnistuneimpia hetkiä. Lopputuloksena on helppoa hömppää ikiöisessä kaupungissa.  Peli yrittää tarjota jotain aina tuunaajasta kaahaajaan, mutta ei ehkä onnistu siinä ihan niin pehmeästi kuin haluaisi. Pelistä on kuitenkin helppo repiä hupia ilman rattiakin ja hömpän alta voi nähdä raapaisun tietyistä autoilun alakulttuureista aina Magnus Walkerista Ken Blockiin. Saatavilla Windows-tietokoneille, PlayStation 4:lle sekä Xbox Onelle.


Ratit

Kunnon ratti, polkimet sekä ajamiseen soveltuva tuoli ovat ehdottomia lisävarusteita mikäli haluaa autopeliltään enemmän. Useiden pelien kohdalla ratilla ajaminen myös helpottaa pelaamista, sillä ohjauspyörä ja polkimet tarjoavat peliohjainta paremmat mahdollisuuet hienovaraiseen ohjaamiseen. Rahallisen kertakirpaisun jälkeen suurin hässäkkä on ohi – kunhan huomioi ratin vaatimukset niin tuolin kuin pöydän suhteen.

Logitech

Logitech uudisti rattitarjontansa tälle vuodelle. Hiukan yllätyksettömät ratit eivät ehkä ole viimeisintä huutoa voimavasteen suhteen, mutta hammasrattaisiin perustuva tekniikka tunnetaan luotettavuudesta. Myös mukana tulevat polkimet ovat hyvät. Onneksi pedaalien mattokynnet tarttuvat kunnolla, sillä jarrupoljin muistuttaa Volvo Amazonia jäykkyydellään. Kokemusta voi myöhemmin täydentää kuusipykäläisellä vaihdekepillä.

Mallit ovat kuvassa oleva G29 (PlayStation 3/4, Windows-tietokone) ja G920 (Xbox One, Windows-tietokone), hintojen asettuessa vajaan 400 euron tuntumaan.

Thrustmaster

Thrustmasterin T-sarja on suorastaan järjestelmä. Hihnavetoiset ratit tarjoavat tarkan vasteen myös ohjauksen keskialueella. Thrustmastereiden mukana tulevat polkimet ovat hiukan kehnot, mutta polkimet ja rattikehän voi myöhemmin päivittää paremmiksi.

Logitechin tavoin Thrustmastereita voi myöhemmin parantaa myös erillisellä vaihdekepillä ja TH8A riittääkin aiheuttamaan kateutta monessa oikeassakin autossa. Jämäkän kulissivaihteiston voi tarvittaessa muuntaa myös sekventiaali- tai käsiijarrukäyttöön.

T150-rattipaketti (Playstation 3/4, Windows) on noin 200 euron hintainen ja erinomaiset T300 RS- (PS3/4, Windows) ja TX Ferrari 458 -paketit (älä sekoita Ferrari 458 Spider -pakettiin! Xbox One, Windows) noin 350 euroa.

Fanatec

Fanatecin tuotteet tuskin ennättävät enää täksi jouluksi perille, mutta ne kannattaa pitää mielessä mikäli simukärpänen puraisee pahemman kerran. Modulaarinen järjestelmä tarjoaa taatusti sunnuntaikuskeille kaiken tarvittavan ja Fanatecien jämäkkyys on täysin omaa luokkaansa. Valitettavasti myös hinta on tässä porukassa omaa luokkaansa, peruspaketin karatessa hyvin helposti 1 000 euron lähistölle. Valmistaja tosin aikoo tuoda ensi vuoden aikana markkinoille suoremmin Thrustmasterin ja Logitechin kanssa kamppailevan CSL-sarjan.

Teksti ja kuvankaappaukset: Aake Kinnunen, kuvat: laitevalmistajat

Luetuimmat