13.12.2015

Vuoden ekoauto on Seat Mii – Volkswagen Groupille yllättäen kiitosta

Suomen paras ekoauto valittiin 46 auton joukosta Tekniikka elämää palvelemaan ry:n järjestämässä kisassa.

Vuoden ekoautoehdokkaat arvioitiin neljässä ryhmässä, joista kustakin valittiin vuoden ekoauto. Pienten autojen seitsemän ehdokkaan joukosta paras oli SEAT Mii Ecofuel, joka oli myös kokonaisvalinnan paras auto. Suurten autojen Vuoden ekoauto -nimike myönnettiin Volkswagen Caddy Maxi TGI:lle. Lisäksi arvioitiin keskikokoisten autojen ryhmä sekä muiden autojen ryhmä. Niissä parhaina palkittiin Škoda Octavia ja Tesla Model S.

Suomen kokonaisuutena paras ekoauto valittiin ryhmien parhaiden autojen joukosta Tekniikka elämää palvelemaan ry:n hallituksen äänestyksessä. Valinta perustui yhteispisteisiin, jotka saatiin yhdeksän ympäristöominaisuuden, kahden talousominaisuuden ja kahden käytännöllisyysominaisuuden perusteella sekä muihin arvioituihin näkökohtiin.

Vahvimmat kandidaatit olivat kaikista ehdokkaista korkeimmat ympäristö- ja yhteispisteet saavuttanut Volkswagen Caddy Maxi TGI sekä kaikista ehdokkaista toiseksi korkeimmat ympäristö- ja yhteispisteet saavuttanut SEAT Mii Ecofuel. Niiden välinen kokonaispiste-ero oli pieni. Tämä oli ensimmäinen kerta Suomen ekoauto -valinnan historiassa, kun valituksi tuli metaanikäyttöinen auto.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Energiankäyttö ja ympäristön kuorma huomioidaan

Suomen vuoden ekoauton ympäristökriteerit huomioivat kokonaisvaltaisesti uusiutuvan ja uusiutumattoman energian sekä auton ympäristökuormituksen. Ekoauton tulee pystyä käyttämään aurinko- tai tuulienergiaperäistä sekundäärienergialähdettä ja auton tulee pystyä kulkemaan puhtaalla käyttövoimalla eli sähköllä, vedyllä tai metaanilla, joille EU:n puhtaiden käyttövoimien infrastruktuuridirektiivi (2014/94/EU) edellyttää tankkausinfrastruktuurin rakentamisen.

Lisäksi ekoautojen tulee olla raakaöljyriippumattomia; niiden pitää pystyä kulkemaan sataprosenttisesti vaihtoehtoisella käyttövoimalla, mutta ne saavat olla polttoainejoustavia, eli kulkea lisäksi bensiinillä tai dieselöljyllä. Kaikkiaan 46 virallisten automaahantuojien mallistossa olevaa tai ollutta henkilöautoa 17 eri automerkiltä läpäisi nämä kriteerit.

Suomen vuoden ekoauton valinta viettää tänä vuonna 20. juhlavuottaan. Tänä vuonna ensimmäisen kerran valinnasta vastasi tekniikan ja ympäristönsuojelun asiantuntijajärjestö Tekniikka elämää palvelemaan ry, aiemmin siitä ovat vastanneet 18 kertaa Motiva ja kerran Tuulilasi-lehti.

SEAT Mii Ecofuel - Suomen vuoden ekoauto

SEAT Mii Ecofuel on miniautojen luokkaan (A) kuuluva metaaniauto, joka on rekisteröity neljälle. Mii Ecofuel on halvin sekä puhtaiden käyttövoimien autoista että kaikista vaihtoehtoisten energialähteiden käyttöön pystyvistä henkilöautoista Suomen markkinoilla, joten se tarjoaa kuluttajille edullisimman vaihtoehdon siirtyä puhtaiden käyttövoimien käyttäjiksi. Sillä on alin valmistuksen energiankulutus muutaman muun auton kanssa, alin energian kokonaiskulutus, alimmat elinkaaren kasvihuonekaasupäästöt ja alin kivihiilen ja turpeen kulutus.

SEAT Mii Ecofuelin valintaa Suomen vuoden ekoautoksi luonnehditaan Tekniikka Elämää Palvelemaan ry:n raportissa seuraavasti: "se on pieni ja siten sekä kulutukseltaan että päästöiltään erityisen hyvä auto ja poikkeuksellisen hyvin ekoautoimagon täyttävä. Se on mahdollisimman yksinkertainen polttomoottoriauto, joka on tarkoitettu tarpeelliseen liikkumiseen, ei turhiin ajoihin. Se on valmistettu yleisistä ja helposti saatavissa olevista luonnonvaroista, joita on myös helppo kierrättää."

Vuoden ekoautovalmistaja

Vuoden ekoautovalmistajan valinta tehtiin nyt ensimmäistä kertaa. Potin korjasi Volkswagen Group.

Teknologisessa kehityksessä Volkswagen Group on kilpailujärjestäjän mukaan tuottanut selvästi suurimmat positiiviset kehityshyppäykset vuoden 2015 aikana. Niistä tärkeimpiä ekoautovalintaprosessissa on nimetty TGI- eli bio/-maakaasutekniikassa tapahtunut moottoritekninen kehitys, jonka ansiosta energiatehokkuus on parantunut 25 %. Ekoautovalinnassa huomioiduista autoista Volkswagen Groupin valmistamien autojen joukossa olivat niin hankintahinnaltaan kuin käyttökustannuksiltaan halvimmat mallit.

Valinnassa huomioitiin enemmän kriteerejä kuin vuoden ekoautovalinnassa, niistä yksi oli negatiivisesti vaikuttanut vuoden lopulla Volkswagen Groupia koetellut typenoksideja koskeva päästötapaus. Volkswagen Groupin yhtiöt Audi ja MAN ovat kuitenkin tehneet merkittävää työtä uusiutuvan energian hyödyntämiseksi liikennekäytössä. Palkinto heltisi siis yhteisnäytöin.

Lähteet Volkswagen, Tekniikka elämää palvelemaan ry, kuva Seat

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy