5.1.2021

Yhtiökokoukset hyväksyivät fuusion: Fiat Chrysler ja PSA yhdistyvät Stellantikseksi kahden viikon kuluttua

Stellantis FCA Fiat Chrysler PSA Peugeot Citroën fuusio

PSA-ryhmän ja Fiat Chrysler Automobilesin fuusiohanke Stellantis on vihdoin loppusuoralla. Näillä näkymin uuden autojätin osakkeella käydään kauppaa jo kahden viikon päästä.

Kaksi vuotta keskusteluja, kariutunut fuusiohanke Renaultin kanssa, yksi viruspandemia ja monta muuta mutkaa ovat mahtuneet Fiat Chrysler Automobilesin pyrkimykseen kasvaa yhdistymällä toisen autovalmistajan kanssa. Nyt Fiat Chrysler Automobilesin ja ranskalaisen PSA-ryhmän yhtiökokouksissa äänestettiin fuusion toteutumisen puolesta, poistaen viimeisenkin esteen suunnitelman toteutumiselta.

Stellantis-fuusion jälkeen automaailmaan syntyy neljänneksi suurin autovalmistaja.

Fuusion tavoitteena on saavuttaa entistä suurempi säästö mittakaavaetujen avulla Volkswagen-ryhmän ja Toyotan tavoin. Yhteisen valmistus- ja hankintatoiminnan lisäksi tulevia etuja saavutetaan myös ajoneuvojen sähköistymisessä sekä autonomisten teknologioiden kehittämisessä. Stellantiksella on jatkossa hyvä markkina-asema joissain segmenteissä, joissa on odotettavissa myös merkittäviä säästöjä yhteisen tuotekehityksen ja valmistushyödyn myötä. Luksusautomarkkinoilla sekä Kiinassa kummankaan autokonsernin merkit eivät ole järin vahvoilla.

Stellantiksen portfolion uudelleenjärjestelyn tehtävä on PSA:ta luotsanneen Carlos Tavaresin vastuulla ja kovaluontoisella autopomolla löytyykin tehtävään tarvittavaa kokemusta sekä armottomuutta. Toisaalta Tavares joutuu tasapainoilemaan Ranskan, Yhdysvaltojen ja Italian poliittisten piirien kanssa, mikäli hän aikoo tehdä merkittäviä leikkauksia monikansallisen autojätin valikoimassa ja tuotantojärjestelyissä. Tavaresin apuna on hänen kollegansa FCA:lta, John Elkann.

Virallisesti Stellantis saapuu keskuuteemme tammikuun 16. päivä ja pörssikauppa autojätin uudella osakkeella aloitetaan 18. päivä.

Lähde: Automotive News Kuva: Stellantis

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat