13.10.2019

Ase taistelussa autojen mittariväärennöksiä vastaan – kansainvälinen tiedonvaihto

Belgiassa lakien kiristys ja mittarilukemien rekisteri sai ongelman lähes tyystin kuriin.

Maiden rajat ylittävässä autokaupassa mittariväärennösten ennaltaehkäisy vaatii aktiivista kansainvälistä tiedonvaihtoa. Traficom selvittää mahdollisuutta hakea jatkossa myös auton lähtömaassa kirjatut matkamittarilukemat liikenneasioiden rekisteriin silloin, kun auto rekisteröidään Suomeen. Tällöin auton ostajalla on entistä paremmat mahdollisuudet selvittää auton taustatiedot luotettavasti ja mittariväärennösten tekijöiden kiinnijäämisriski kasvaa. Tällä pyritään vaikuttamaan väärennösten yleisyyteen ennaltaehkäisevästi.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Ole tarkkana autokaupoilla

Jos harkitset käytetyn tuontiauton ostoa, kannattaa auton mittarilukema- ja huoltohistoria selvittää tarkasti. Tiedot voi tarkistaa lähtömaan rekisteröintiviranomaisen tarjoamasta sähköisestä palvelusta tai vaatimalla selvitys auton myyjältä.

Autokaupat ovat velvollisia kertomaan kaikki tiedossa olevat asiat, jotka voivat vaikuttaa kaupan kohteena olevan ajoneuvon hintaan tai ostopäätöksen tekoon. Jos epäilet autokaupan yhteydessä rikosta, ole yhteydessä poliisiin esimerkiksi tekemällä sähköinen rikosilmoitus poliisi.fi-sivustolla.

Belgia kiristi lakeja…

Ennen vuotta 2006 autojen matkamittareiden väärentäminen oli merkittävä ongelma Belgiassa. Epäiltyjä väärennöstapauksia oli vuosittain arviolta yli 60 000 tapausta, josta arvioitiin aiheutuvan kansantaloudelle 150–200 miljoonan euron taloudelliset menetykset.

Belgiassa ongelmaan puututtiin lakiteitse, tekemällä matkamittarien väärentäminen rangaistavaksi rikokseksi, josta voidaan määrätä jopa vankeustuomio.

Mittarien ruuvauksen valvontaan perustettiin Carpass-organisaatio, joka ylläpitää keskitettyä rekisteriä, jonne autokauppiaiden ja autohuoltamoiden on toimitettava mittaritietoja aina kun auto myydään tai se käy huollossa tai käy muutoin korjaamolla esimerkiksi takaisinkutsukampanjan vuoksi. Järjestelmä sisältää yli 20 miljoonan auton tiedot ja lähes 200 miljoonaa mittarilukemaa.

…ongelma saatiin kuriin

Autokaupan yhteydessä on myyjän tarjottava tosite, josta käy ilmi auton mittarilukemahistoria.

Car-Pass-järjestelmän on todettu toimivan erinomaisesti ja mittariväärennöstapaukset loppuivat Belgiassa järjestelmän käyttöönoton myötä käytännössä kokonaan.

Kun ennen järjestelmän käyttöönottoa vuonna 2006 tapauksia arvioitiin vuosittain olevan yli 60 000, vuonna 2016 epäiltyjä väärennystapauksia oli enää alle 2 000 (noin 0,2 % myytyjen käytettyjen autojen määrästä Belgiassa).

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tuontiautot yhä ongelma

Pelkästään maan sisäinen mittarilukemien seuranta ei kuitenkaan paljasta mittariväärennöksiä tuontiautojen kohdalla. Maiden rajojen ylittävässä käytettyjen autojen kaupassa kansainvälinen tietojenvaihto on tämän vuoksi välttämätöntä.

Kansainvälistä tiedonvaihtoa edistetään ns. Eucaris-sopimukseen liittyneiden maiden kesken, johon tarkoitukseen myös Belgian Car-Pass toimittaa tietoja.

Täysin uusia teknisiä keinoja väärennösten estämiseen on esimerkiksi hajautettuun lohkoketjuteknologiaan perustuvat lokikirjat, joihin kilometrimäärät aina huoltojen ja katsastusten yhteydessä kirjautuisivat.

Teksti: Timo Turkula Kuvituskuva: Moottorin arkisto Lähde: Traficom

Luetuimmat