Joulu putkassa: Nissanin Carlos Ghosn pidätetty uudelleen Japanissa

Ajoneuvot Uutinen 21.12.2018

Joulu putkassa: Nissanin ex-pomo Carlos Ghosn pidätetty uudelleen Japanissa

Autopomo pidätettiin uudelleen uusilla syytteillä vain päivä sen jälkeen, kun alkuperäisten rikkeiden tutkintavankeus alkoi kääntyä vapautumista kohti.

Nissanin entinen hallituksen puheenjohtaja Carlos Ghosn on pidätetty uudelleen Tokiossa syyttäjien löydettyä uusia rikkeitä miehen nimiin. Tieto tulee vain päivä sen jälkeen, kun japanilainen tuomioistuin totesi ettei Ghosnin tutkintavankeuden jatkamiselle ole perusteita ja hänen lakimiehensä valmistautuivat vapautukseen takuusummaa vastaan.

Tuore pidätys liittyy epäilyihin, että lokakuussa 2008 Ghosn on siirrellyt henkilökohtaisia kaupankäyntejään Nissanin nimiin, saaden autotehtaan vastuuseen noin 14,2 miljoonan euron tappioista. Hänen epäillään myös aiheuttaneen tappioita Nissanille yhteensä 12,6 miljoonan euron edestä, jotka on maksettu neljässä erässä vuosien 2009–2012 välisenä aikana pankkitilille, joka liittyy tapaukseen.

Uusien syytteiden yhteydessä syyttäjät suorittivat myös kotietsinnän Ghosnin Tokion asuntoon. Uusi pidätys antaa syyttäjille 10 päivää pitää Ghosn lukkojen takana, jatkon ollessa kiinni tuomioistuimen päätöksestä. Mikäli syyttäjä päättää hyödyntää koko pidätysajan, tarkoittaa se libanonilaissyntyiselle autopohatalle joulua Japanin vankeinhuoltojärjestelmän hoivissa. Uudet syytteet haittaavat myös hänen mahdollisuuksiaan päästä myöhemmin vapaaksi takuita vastaan.

Alunperin Nissanin ja Renaultin voimahahmo pidätettiin marraskuun 19. päivä. Hän ja Nissan saivat syytteet joulukuun 10. päivä pörssitiedonantojen väärentämisestä siten, että niissä vähäteltiin Ghosnin palkkaa kymmenillä miljoonilla. Ghosn on kiistänyt syytteet. Nyt annetut uudet syytteet ovat selkeästi alkuperäisiä vakavampia ja niistä maksimituomio on jopa 10 vuotta vankeutta ja 10 miljoonan yenin (n. 76 000 euron) sakot. Puolustuksen juristit ovat jo aiemmin kieltäneet osallisuuden rikkomuksiin sanomalehti Asahin kerrottua niistä jo viime kuussa.

Palkkakiistassa lienee pohjimmiltaan kyse valtataistelusta, sillä Ghosnin kerrotaan suunnitelleen nykyisen pääjohtajan Saikawan erottamista, mutta valtakamppailun toinen osapuoli ennätti reagoida ensin. Valtataistelu ulottuu myös automerkkien välille, sillä japanilaiset Nissan ja Mitsubishi irtisanoivat Ghosnin välittömästi, Renaultin edelleen tukiessa pääjohtajan ja hallituksen puheenjohtajan titteleitä pitävää autopomoa..

Lähde: Automotive News Kuva: Renault

Jaa artikkeli

Valmistajalta: Nissan

Kaikki koeajot

Uusimmat