Opel GT 1900 - Tori.fi

Ajoneuvot Käytetyt autot Käytetyt erikoisuudet 26.11.2018

Käytetyt erikoisuudet – Opel GT 1900

Vuonna 1968 julkistettu Opel GT juhlii tänä vuonna puolivuosisataa. Tämän näyttävän urheiluauton ostaminen on vielä mahdollista kohtuurahalla.

Opel GT on merkille tärkeä malli. Vuonna 1968 julkaistu malli oli Opelin ensimmäinen sukellus urheiluautojen maailmaan ja se nosti merkin julkisuuskuvaa merkittävästi. Sen muotokieltä on verrattu vanhaan lasiseen Coca-Cola-pulloon.

Opel GT 1900 takaviistosta - Tori.fi

Chevrolet Corvette ja Opel GT jakavat samoja Coca-Cola-pullosta muistuttavia muotoja.

Tämä muoto ei suinkaan ollut Chevrolet Corvetten kopio, sillä vahvasti samalta näyttänyt C3-sukupolven Corvette julkaistiin samaan aikaan. Itse asiassa Opel oli esitellyt muodot jo vuoden 1965 Opel GT Experimental -prototyypissä. Kolme vuotta myöhemmin nämä muodot saatiin ilahduttavan pienin muutoksin tuotantoon.

Opel GT etu - Tori.fi

Opel GT juhlii syntymäpäiviään tänä vuonna. Täyteen tuli tasan 50 vuotta mallin ensiesittelystä.

Palaamme alkuperäisen Opel GT:n tunnelmaan tämänkertaisen käytetyn erikoisuuden muodossa, mutta samat kirjaimet löysivät tiensä mallistoon myöhemminkin. Tämän vuosituhannen puolella Opel on tarjonnut peräti kahta takavetoista urheiluautoa, joista jälkimmäinen omasi historiallisen kirjainparin. Viimeksi mainittu 2000-luvun Opel GT onkin jo esiintynyt juttusarjassamme.

Opel GT takaa - Tori.fi

Wunibald Kamm huomasi, että takapään muodon katkaisemisella on edullinen vaikutus kokonaisaerodynamiikan kannalta. Ratkaisua kutsutaan Kamm-peräksi ja sellaisen voidaan katsoa löytyvän myös Opel GT:n takaa.

Opel on rakentanut GT-mallin 50-vuotisjuhlia jo pidemmän aikaa. Ensimmäiset vihjailut alkoivat noin kaksi vuotta sitten Opel GT -konseptiauton muodossa. Merkkivuoden juhlintaa käynnisteltiin Saksassa toukokuun alkupuolella, mutta konkreettista saatiin vasta syyskuussa.

Tällöin Opel julkisti GT X Experimental -konseptiauton ja tässä kohti moni lukija pettynee. Kyseessä on nimittäin sähköisellä voimalinjalla varustettu kompakti katumaasturi, jollaista myös crossoveriksi voisi kutsua. Uusi keulailme nähtäneen Opelin mallistossa laajemmin, mutta vastaanottaisimme mielellämme salamamerkiltä jo seuraavankin urheiluauton.

Opel GT 1900 radio - Tori.fi

Tämänkertaisen käytetyn erikoisuuden ohjaamosta löytyy epäilyttävän modernin näköinen radio. Kyseinen laite on tyyliltään ainakin retro.

Opel GT

Lopulta löysimme myynnistä myös alkuperäistä sukupolvea edustavan Opel GT 1900-mallin vuodelta 1970, jonka 17 900 euron hintapyynti on hieman aiemmin käytetyissä erikoisuuksissa esiintynyttä 2000-luvun versiota alhaisempi. Auton mittarilukemaksi ilmoitetaan reilut 50 000 kilometriä. Trafin tarjoamien tietojen perusteella tämä yksilö on ensirekisteröity Suomeen vuonna 2000.

Ohjaamo Opel GT 1900 - Tori.fi

Ohjaamo näyttää uudelleenverhoillulta punaisen ja mustan yhdistelmällään. Kaikki pinnat vaikuttavat kuvissa erittäin hyväkuntoisilta.

Kaupan oleva yksilö on myös museorekisteröity, joten sen tulisi vastata vähintäänkin ajan hengen mukaista asua. Urheiluautot ovat kovin usein punaisia, joten väri lienee hyvä asia. Tämän yksilön sisätiloissa punaiseen on yhdistetty mustaa ja lopputulos näyttää uudelleenverhoillulta, vaikka asiasta ei myynti-ilmoituksessa mitään mainita.

Opel GT 1900 vaihdekeppi - Tori.fi

Näiden neljän eteenpäin vievän vaihteen avulla komennetaan nelisylinteristä rivimoottoria.

Kuten jo aiemmin mainitsimme, on tämänkertainen erikoisuus Opel GT 1900. Tämä on siis varustettu suuremmalla ja tehokkaammalla pitkittäin asennetulla nelisylinterisellä 1,9-litraisella moottorilla. Nelipykäläinen manuaaliaski välittää voiman kardaaniakselin kautta taka-akselille.

Rivikoneen tuottama huipputeho on 66 kilowattia, joka siivittää Opelin 100 kilometrin tuntinopeuteen reilun 11 sekunnin aikana. Lukema ei kuulosta tänä päivänä merkittävältä, mutta Opel GT esiteltiin 60-luvulla. Vääntöäkin on lähes 150 newtonmetriä alhaisella alle 3000 kierroksen pyörintänopeudella.

Opel GT ratti - Tori.fi

Keveydellä on positiivisia vaikutuksia ajettavuuteen, joka on kuljettajan näpeissä kolmipuolaisen ratin välityksellä.

On myös hyvä muistaa, että omamassa jää alle maagisen tonnin rajan. Tällä on paljon positiivisiä vaikutuksia ajettavuuden kannalta, sillä kevyt auto tuntuu huomattavasti tehojaan ripeämmältä. Tämä pieni ja pippurinen yksilö on myös katsastettu varsin tuoreeltaan, jotta ostajan murheeksi jää löytää kauniita kelejä ajeluille.

 

Teksti: Henri Posa, Kuvat: Tori.fi

Jaa artikkeli

Keskustelu

Kaikki koeajot

Uusimmat