Audi A3 Sportback

Ajoneuvot Koeajo 27.2.2021

Koeajo: Audi A3 Sportback 40 TFSI e on lataushybridien valioluokkaa, mutta tuottaa silti pienen pettymyksen

Lisääntynyt massa latistaa Audi A3 Sportback 40 TFSI e -kokemusta. Hyvää: ajettavuus, mukavuus, viimeistely. Huonoa: perusvarustelu, ristiseläntuen puute, hybridin lisäpaino.

Audi A3 on uudistumisessaan loppusuoralla, ja mallisto on muotoutumassa täyteen laajuuteensa. Korimalleja on kaksi, tämä viisiovinen Sportback ja neliovinen sedan. Käyttövoimana A3 voi hyödyntää yhtä lailla bensiiniä, dieseliä, kaasua kuin sähköäkin. Moottoreiden tehopaletti on laakeat 110–310 hevosvoimaa, jos S3-vauhtiversio lasketaan mukaan.

Audi A3 Sportback

Olemme ehtineet ylistää kompaktia ja näppärää perheautoa jo useaan kertaan ajettavuudestaan ja mukavuudestaan: vertailut pahimpia premium-luokan kilpailijoita, A-Mercedestä ja ykkös-BMW:tä vastaan ovat olleet Audille voitokkaita. Muuttuuko mielipide, kun joukkoon liittyy tuoreimpana lisäyksenä haluttu lataushybridiversio, jonka saa vain viisioviseen koriin?

Audi A3 Sportback

Helppo homma

Audin insinöörien työtaakkaa väheksymättä A3 selvisi uudistumisestaan melko vähällä: perusrakenne säilytettiin ja vain kuoret uudistettiin. Lataushybridin lisääminen sujui vieläkin helpommin, sillä hybridijärjestelmä on jo lukuisista konsernin muista malleista tuttu. Peruskomponentit ovat samat kuin kuusi vuotta sitten esitellyssä edeltäjä A3 E-tronissa – nyt akun kapasiteettia ja sähköajon osuutta on hivutettu isommiksi. Suurin uudistus on mallinimen vaihdos TFSI e:ksi, sillä E-tron on nyttemmin varattu täyssähköautoille.

Audi A3 Sportback

Pito lipsuu

Lataushybriditekniikan lisäys vaikuttaa A3:een samoin kuin kilpailijoihinkin: päästöt vähenevät, mutta muut ominaisuudet kärsivät. Hybridissä kaasupolkimella ei ole suoraa yhteyttä moottorin kierroslukuun, joten liukkaalla vetopidon hallinta jää elektroniikan tehtäväksi. Hidastukset jarrutusenergiaa sähkömoottorilla talteen ottamalla vievät parhaan tunnon jarrupolkimelta.

Audi A3 Sportback

Asiaa ei auta sähkömoottorin ja akuston tuoma lähes 300 kg:n lisämassa, mikä tuntuu jokaiseen mutkaan taitettaessa ja vie myös kiihtyvyydestä parhaan terän. Normaalisti napakka jousitus tuntuu painon alla pehmeämmältä. Edullisempi 1,5-litrainen A3 onkin nautittavampi ajaa, vaikka siinä tehoa on 50 hevosvoimaa vähemmän.

Audi A3 Sportback

Totuuden nimessä täytyy kuitenkin sanoa, että talvikelillä hybridin haitat korostuvat liikaa, ja tuskin häiritsevät normaalia pitävällä säällä tapahtuvaa ajoa.

Pakkanen puree

Joka tapauksessa lataushybridi on juuri nyt kaikkien ostajien harkintalistalla. Pistokemallien joukossa A3 on edelleen valioluokkaa. Päästöttömästi sähköllä pääsee optimiolosuhteissa kevyellä kaasujalalla liki 70 km, mutta pakkasella ja moottoritiellä lukema putoaa puoleen. Sekin riittää useimpien työmatkaan, ja akusto latautuu neljässä tunnissa.

Audi ilmoittaa bensankulutuksen poikkeuksellisesti myös tyhjällä akulla: ilmoitettu 6 l/100 km on linjassa talvisen koeajotuloksen 7 l/100 km kanssa. Lukema on kuitenkin pieni pettymys, koska tavalliselle 1,5-litraiselle luvataan pari desiä pienempi kulutus, ja parhaimmat hybridit selviävät litran vähemmällä. Kehityspotentiaalia on siis vielä jäljellä.

Jaa artikkeli

Valmistajalta: Audi

Kaikki koeajot

Uusimmat