BMW X5 xDrive 30d M Sport

Ajoneuvot Koeajo 6.3.2019

Koeajo: BMW X5 xDrive 30d M Sport – odotusten mukainen

Uusin BMW X5 vastaa odotuksia – se on kookas, mukava ja yllätyksetön. Hyvää Hiljaisuus, iDrive, mukavuus varauksin. Huonoa Mittaristo, turha Display Key -avain.

Keulasta ei voi erehtyä. Valtavat munuaiset kertovat heti auton olevan BMW. Takaa ilme on vähemmän tunnistettava, vaikka ajan myötä valmistajan uuden takavalomuotoilun oppineekin tunnistamaan.

Neljännen sukupolven BMW X5 on kasvanut. Akseliväli on venynyt 42 milliä, kokopituus 36. Leveyttä on tullut 66 yksikköä ja korkeutta 19 milliä. Lähes viiden metrin pituisena katumaasturina auto on kookas ilmestys.

BMW X5 xDrive 30d M Sport

Helppo ja vaivaton

Ohjauspyörän takana massiivisuutta ei onneksi aisti. X5 on helppo ja vaivaton kaupungista moottoritielle, vaikka suuret mitat asettavatkin fyysiset rajoitteet esimerkiksi pysäköintiin. Erinomaisten kamerajärjestelmien avulla käytettävän tilan voi kuitenkin käyttää tehokkaasti, ja jos autolla erehtyy umpikujaan, tarjoaa BMW peruutusavustinta, joka automaattisesti ohjaa autoa 50 metriä paluusuuntaan.

BMW X5 xDrive 30d M Sport

Ketteryyttä voi tehostaa myös nelipyöräohjauksella. Koeajoautossa sitä ei ollut. Koska emme juuri viettäneet aikaa ahtaimmissa parkkihalleissa tai tiukimmissa taskupysähdyksissä, ei järjestelmää myöskään tullut ikävä – X5:n ohjaus tuntui luontevammalta kuin aiemmin kritisoimassamme nelipyöräohjatussa 840d-mallissa. Toki järjestelmä on viritetty eri tavoin eri autoihin, ja kenties X5:n alla se toimii luontevammin. Lisävarusteena BMW tarjoaa autoon myös sähkömekaanista kallistuksenvaimennusta.

BMW X5 xDrive 30d M Sport

Pitkään matkaan

BMW X5:llä jaksaa taittaa pitkää matkaa. Ajoasento on mainio, ja urheiluistuin tarjoaa istuinmukavuutta pidemmällekin siirtymälle. Ohjaamo tuntuu kotoisalta, ja näkyvyys ulos on varsin hyvä. Talvirenkain melutasoa on vaikea kommentoida, mutta ainakin peräti 275 millimetriä leveiden kitkarenkaiden äänet pysyvät ulkona. Myös tuulensuhinat ja muut meluärsykkeet loistavat poissaolollaan.

BMW X5 xDrive 30d M Sport

X5 on aina varustettu säätyvällä iskunvaimennuksella, lisäksi koeajoautoon oli tilattu myös ilmajousitus. Yhdistelmä suodattaa suuret töyssyt tehokkaasti, mutta yhden hengen kuormalla tienpinnan epätasaisuudet tulevat läpi etäisenä tutinana. Ilmajousitus mahdollistaa maavaran säädön 80 millimetrin alueella, 40 milliä perusasennosta (214 mm) ylös tai alas. Ensimmäistä kertaa X5:een tarjotaan offroad-pakettia, joka lisää auton keulaan ja perään kosketussuojia, maastoon säädettyjä ajo-ohjelmia, mainitun ilmajousituksen sekä taka-akselin sähkömekaanisen luistonrajoittimen. Siitä huolimatta X5 on paljon enemmän katu kuin maasturi.

BMW X5 xDrive 30d M Sport

Hieno voimalinja

3-litrainen dieselmoottori on ainakin toistaiseksi malliston matalatehoisin. Siitä ei kannata välittää, voimaa riittää yltäkylläisesti, eikä voimalinjan toiminnassa ole moitittavaa.

BMW:n suurimpia vahvuuksia on nykysukupolvessaankin mainio iDrive-järjestelmä. Suomenkielinen tietoviihdejärjestelmä tarjoaa nopean ja selkeän tavan hallita auton asetuksia ja mediatoimintoja. iPhone-käyttäjiä lämmittää langattomasti toimiva CarPlay-älypuhelinpeilaus. Sen sijaan kosketusnäytöllä varustettu Display Key -avain kannattaa kankeakäyttöisenä ja kookkaana jättää väliin. 12,3-tuumaisella näytöllä toteutettu digimittaristo ei edelleenkään ihastuta, kuten ei uudessa 3-sarjassakaan.

Kookkaan auton etutiloissa ei ole moittimista. Takaistuimella sen sijaan vaivaa edellisestäkin X5:stä tuttu heikko reisituki: istuin on asennettu lähelle lattiaa, tai oikeastaan lattia on oudon korkealla.

BMW:n tavaratilan kohokohta on lisävarusteena saatava rullaverho, joka siirtyy sähköisesti välipohjan alle tavaratilan helppoa laajentamista varten. Ei ehkä kovin hyödyllistä, mutta epäilemättä näyttävää.

BMW X5 xDrive 30d M Sport

Jaa artikkeli

Valmistajalta: BMW

Kaikki koeajot

Uusimmat