Volvo V60 T8

Ajoneuvot Koeajo 7.4.2019

Koeajo: kaasujalkaa kutkuttaa – Volvo V60 T8

Volvo V60 T8 AWD on ladattava hybridi, jonka hyviä puolia ovat hankintahinta ja kuljetuskyky. Arkiajossa pihiys tosin voi jäädä saavuttamatta, jos suorituskyvystä ryhtyy nauttimaan liiaksi. Hyvää: sähköajon mukavuus, voimalinjan yhteispeli, kulutus, yhteisteho, automaattivaihteisto. Huonoa: kulutus bensiinikäytössä, näytön heijastelu, hinta lisävarusteltuna.

Volvo V60 T8 eli ruotsalaisvalmistajan tuorein ladattava hybridi on pätevä, väkevä ja viimeistelty. Farmariksi tämä pienempikin kartanomalli on varsin tyylikkäästi muotoiltu, ja talviajan haasteetkin selättyvät: istuin ja ratti lämpenevät rivakasti ja ikkunat kirkastuvat mallikkaasti.

Koeajo sujuu siis jouhevasti ja auto käyttäytyy luvatusti, mutta silti ajokokemus jättää kaksijakoista pohdittavaa. Ladattava hybridi on toisille ekonominen, toisille ekologinen ratkaisu. Kummallakin on puolensa.

Volvo V60 T8

Kaupungissa päästöttömästi

Ladattavan hybridin luvattu keskikulutus on yksinomaan polttomoottorilla etenevää autoa alhaisempi, joka tuo päästöjä – ja auton hintaa – alaspäin. Lyhyet välimatkat luontuvat sähkön voimin, joten esimerkiksi kaupungissa V60 T8:lla voi ajaa päästöttömästi. Jos lataa säännöllisesti ja ajaa pelkällä polttomoottorilla vain satunnaisesti, voi otollisissa olosuhteissa eli kesäkeleillä yltää alle kolmen litran yhdistelmäkulutukseen.

Toisaalta akusto ja sähkömoottori nostavat V60:n painoa noin 160 kilolla – yli kaksitonnisen ja kookkaan auton liikuttelu syö energiaa.

Haluttaessa maisema vaihtuu rivakasti, sillä yhteistehoa on peräti 390 hevosvoimaa, ja sähköisesti toteutettu neliveto hoitaa pitopuolen. Voimaa löytyy siis räväköihin liikkeellelähtöihin ja väkeviin ohituskiihdytyksiin.Volvo V60 T8

Voi hyvin olla, että tämän auton hankinnan takana ovat vähäkulutuksiset perustelut, mutta ne unohtuvat arkiajossa, kun raskas kaasujalka syö pihiyden.

Hiljaa hiipien

Kokeilimme V60 T8:n sähköistä toimintamatkaa myös käytännön elämässä.

Volvon akuston kapasiteetti on 10,4 kilowattituntia, ja sähkön voimin voi luvatusti ajaa noin 40 kilometrin verran. Yöksi piuhan päähän sidotun auton akusto on täyteen ladattu. Se vie lataustehosta (16A/10A) riippuen 3–4 tuntia.

Kello käy aamukahdeksaa, ja keli on leuto: pakkasta on yksi aste. Tavoittelen mahdollisimman pitkää paikallisesti päästötöntä ajomatkaa, joten valitsen käyttöön pure-ajotilan. Sillä ajettaessa Volvo kulkee pelkällä sähköllä, ja samalla autosta tulee takavetoinen. Ajotietokone lupaa toimintamatkaksi sähköllä 44 kilometriä.

Heti lähtöön havaitsen, että kaasupolkimen käytössä saa olla tarkkana – jottei tule painaneeksi poljinta niin syvään, että polttomoottori käy töihin.

Etenen taajamassa ja moottoritiellä mahdollisimman rauhallisesti, liikennevirran mukana mutta alinopeuksia vältellen. Valtaosan koeajosta liikun nopeusrajoitusalueella 30–60 km/h.

Sähköajokilometrit hupenevat aika samaa tahtia kuin matka etenee. Ajoelämys on erittäin miellyttävä, sillä autossa on hiljaista. Matkustamoon kantavat vain rengasäänet ja nekin vaimeina.

Pääsen sähköllä lopulta 39 kilometriä, mikä on kelpo saavutus talvisaikaan.

Missä näytön lippa?

Voimalinjan yhteispeliä sähkön ja polttomoottorin kesken on koukuttavaa seurata ajon aikana. Se käy kookkaasta kosketusnäytöstä, joka kertoo monipuolisesti ja selkeästi auton eri toiminnoista. Samaa selkeyttä on mittaristossa, jonka näkymiä voi räätälöidä.

Heijastumista vähentävästä pinnoitteesta huolimatta heijastelut ja kirkkauserot häiritsevät keskinäytön näkemistä. Olisiko liikaa vaadittua, että näyttö olisi joko hitusen kojelautaan upotettu tai sen yllä olisi lippa?

Volvo V60 T8

Hybrideillä menee lujaa

Ladattava hybridi on järkiratkaisu heille, jotka ajavat paljon lyhyitä matkoja ja joilla on kotona ja/tai työpaikalla auton latausmahdollisuus. Volvon ladattavilla hybrideillä on alkuvuodesta mennyt lujaa: kahden ensimmäisen kuukauden aikana rekisteröidyistä 877 lataushybrideistä yli puolet (491 autoa) on ollut Volvoja. Suursuosiota selittää etenkin XC60-malli.

V60 T8:n kulutus asettuu haarukkaan 6,5–8,0 litraa satasella. Koeajo sisältää lähinnä taajama- ja kaupunkiajoa, moottoritiellä matkaa taitetaan korkeintaan viidesosa ajomäärästä. Hybrid-ajoasetuksella sähkö- ja polttomoottori vuorottelevat mahdollisimman järkevästi.

Ladattava hybridi suo kauppakeskusten pysäköintihalleissa myös sen edun, että latauspaikat ovat vaivattoman lähellä sisäänkäyntejä. Hybridiautojen lisääntyessä pysäköinnin ja julkisen latauksen vaivattomuus voi kadota: latauspaikat kun ovat jo varattuja.

Jaa artikkeli

Valmistajalta: Volvo

Kaikki koeajot

Uusimmat