Mazda 3 Skyactiv-X

Ajoneuvot Koeajo 3.3.2020

Koeajo: Mazda 3 Sedan – manuaalivaihteisto pelastaa Skyactiv-X -uutuusmoottorin

Mazdan odotettu Skyactiv-X toimii mainiosti, kunhan sen valitsee manuaalivaihteistolla. Hyvää: hiottu, nöyrä luonne, taloudellisuus, vaihteisto. Huonoa: alavääntö heikko turbomoottoreihin verrattuna, ei tunnu tehoiseltaan.

Mazdan Skyactiv-X -uutuusmoottori saapui kovan hehkutuksen keskellä tammikuiseen parivertailuumme.

Joitakin kuukausia aiemmin saimme voimanlähteestä ensimakua Bulgarian Sofiassa järjestetyissä ensikoeajoissa. Paikallisilla vuoristoteillä manuaalivaihteiset koeajoautot jättivät uutuusmoottorista erittäin lupaavan vaikutelman, ja koeajo tiivistyikin lauseeseen: tuntuu kuin perinteiseltä suurelta polttomoottorilta.

Automaatin ongelmat

Mazda 3 Skyactiv-X

Hehkutus hieman laantui parivertailumme etenemisen myötä. Hybridikäyttöistä Toyota Corollaa vastaan valitsimme automaattivaihteistolla varustetun Mazdan. Olemme ennenkin moittineet japanilaisvalmistajan kuusivaihteisen perinteisen automaatin ohjelmointia, eikä uusi moottori valitettavasti tuonut käytökseen parannusta.

Skyactiv-X ei tuntunut 180-hevosvoimaiselta, eikä kulutuksessa ollut mitään ihmeellistä, vaikka pihistä moottorista olikin kyse. Maantieajon 5,3 l/100 km vastapainoksi taajamakulutus pyöri 7,4 litrassa sataa kilometriä kohden – supertehokkaan hybridivoimalinjan ansiosta Corolla vei Mazdaa niin kulutuksessa kuin suorituskyvyssäkin.

Entä manuaali?

Mazda 3 Skyactiv-X

Vertailun jälkeen varasimme koeajoon manuaalivaihteisen Mazda 3:n samalla Skyactiv-X -moottorilla. Sedan-korisena autoa ei voi verrata suoraan automaattivaihteiseen vertailu-Mazdaan, eikä kelikään olisi tehnyt kulutusmittauksesta vertailukelpoista. Halusimme kuitenkin selvittää, miten huippumoderni Skyactiv-X -moottori selviää, kun sitä ei rasiteta vanhanaikaisella kuusiportaisella automaattivaihteistolla.

Maantiekulutus kunnossa

Koeajolle sattui sopivasti retki pääkaupunkiseudulta Kaustiselle ja takaisin. Lähes tarkalleen tuhatkilometrinen lenkki tarjosi mainion mahdollisuuden tarkastella Mazdan maantiekulutusta, vieläpä neljän hengen kuormalla. Halusimme myös tutkia miten korkeampioktaaninen polttoaine vaikuttaa korkeapuristeisen moottorin toimintaan, joten ennen mittausta ajoimme tankin tyhjäksi ja aloitimme matkan täydellä tankilla 98E:tä. Mazdan suositus on tosin tavallinen 95E, eli arvokkaammasta vaihtoehdosta ei välttämättä ollut hyötyä.

Mazda 3 Skyactiv-X

Ensimmäisenä huomio kiinnittyy Mazdan vaihtoavustimen ehdotuksiin: Skyactiv-X haluaa jatkuvasti isompaa pykälää, ja taajamien läpi moottorin pyörintänopeus pysyy noin tuhannen paikkeilla. Totuttelun jälkeen siinä ei ole mitään ihmeellistä, moottori vetää nöyrästi ja protestitta.

Vaihtoavustimen pyyntöjä noudatellen ja tehokkaasti ennakoiden, mutta muuten normaalisti liikennevirrassa ajaen Mazda kiersi lenkin lukemalla 5,1 l/100km (ajotietokone 4,7 l/100km – valitettavan epätarkka).

Aivan viiden litran rajaan emme tällä kuormauksella yltäneet, mutta tulos on silti hyvä. On tosin todettava, että aika moni vastaavan tehoinen turbomoottori menisi samaan, vieläpä huomattavasti runsaammalla alaväännöllä varustettuna.

Kaupunkiajon lukemia emme mitanneet tarkasti, mutta ajotekniikkaa hiomalla ja vaihtoavustinta noudattaen autolla päässee jonkin verran vertailussa automaattiserkulle mittaamaamme 7,4 l/100 km arvoa alhaisempaan tulokseen. WLTP-testissä mitattu 5,8 l/100km keskikulutus lienee saavutettavissa.

Vahvuudet kokonaisuudessa

Manuaalivaihteistosta pitävälle kuljettajalle Mazda 3 2.0 Skyactiv-X on erittäin miellyttävä auto, jonka vahvuudet löytyvät kulutusmittauksien numeroiden sijaan ajokokemuksesta. Vaihtotuntuma on supersulava, ehkä hieman ”onton” tuntuinen, mutta kuitenkin markkinoiden parhaimmistoa. Vaihteisto myös pelaa hienosti yhteen lineaarisesti vetävän ja nopeasti reagoivan moottorin kanssa. Ehkä osin vedon lineaarisuudesta johtuen Mazda tosin ei tunnu aivan luvatun 180-hevosvoiman tehoiselta.

Mazda 3 Skyactiv-X

Mazdan start-stop -järjestelmä käynnistää moottorin vasta kytkinpolkimen alkaessa nousta. Ainekset katastrofiin ovat olemassa, mutta kevythybridijärjestelmä pyöräyttää moottorin niin nopeasti käyntiin, ettei piirrettä tahdo edes huomata. Sekin lisää miellyttävyyttä.

Mazda sopiikin erityisesti kuljettajille, joiden mielestä nykyaikaiset turbomoottorit ja kaksoiskytkinvaihteistot ovat kaikessa tehokkuudessaan vähän karkeita. Kokonaisuudesta muodostuu erilainen, mutta erinomainen pari kuljettajalle hiotun Mazda 3:n kanssa.

Teksti ja kuvat: Lauri Ahtiainen

Jaa artikkeli

Valmistajalta: Mazda

Kaikki koeajot

Uusimmat