Mercedes-Benz CLA Coupé

Ajoneuvot Koeajo 19.4.2019

Koeajo: tyylin ja tekniikan risteyksessä – Mercedes-Benz CLA Coupé

Mercedes-Benz CLA Coupé on valmistajansa mukaan kompaktimalliston sporttisin. Silti auto on eniten kotonaan matka-ajossa. Hyvää: suhteellinen käytännöllisyys, vaivattomuus. Huonoa: alustan toiminta, vaatii varusteita tuntuakseen älykkäältä.

Stuttgartin vyörytys kompaktiautojen luokassa jatkuu. A-sarjan kahden korimallin ja B-sarjan tila-auton jälkeen vuorossa on linjakas neliovinen Mercedes-Benz CLA. Valmistajan mukaan kyseessä on coupé, ainakin erotuksena jo julkistetusta Shooting Brake -farmarista. Jos ajattelee CLA:n olevan A-sarja isomman CLS:n tyylillä, tulos ei jää kovin kauas totuudesta.

Mercedes-Benz CLA Coupé

Tyylikärjellä

Toisen sukupolven CLA asettuu muihin valmistajan kompaktiautoihin nähden elämäntapavalinnaksi, jossa tyyli on raakaa käytettävyyttä tärkeämpää. Uusi mallipolvi on venynyt leveyttä ja pituutta noin viitisen senttiä edeltäjäänsä verrattuna.

Lisäpituutta on A-sarjan pystyperään verrattuna lähes 27 senttiä; akseliväli on autoissa sama.

Mercedes-Benz CLA Coupé

CLA Coupéssa on tilaa kohtuullisesti neljälle keskimittaiselle aikuiselle. Kurvikkaan katon takia pääntila takana jää viitisen senttiä matalammaksi, joten pituuskasvulla siunattujen kannattaa pyrkiä etuistuimille. Tavaratilaa on kiitettävät 460 litraa, 10 litraa edeltäjää vähemmän, mutta kasvaneen lastausaukon ansiosta tila on paremmin hyödynnettävissä.

Matalat ikkunat korostavat sporttihenkisten istuinten ympärille loihditun matkustamon tyköistuvuutta. Sisustan peruspalikat minimalistisine kojelautoineen ovat tuttuja A-sarjasta. Ilmastoinnin hallintalaitteiden lisäksi merkittävimmät yksityiskohdat ovat MBUX-tietoviihdejärjestelmän näytöt, jotka esiintyvät A-sarjan tavoin joko 7- tai 10,25-tuumaisina.

Suuri osa arkipäivän käyttökokemuksista määrittyykin juuri MBUX:n ympärille. Järjestelmä on oppinut jälleen lisää ominaisuuksia sitten edellisen näkemän, mutta trendikkäälle eleohjaamiselle on vaikea keksiä perusteita toimivan ergonomian ja puheohjauksen keskellä.

Sporttisuutta etsimässä

Mercedeksen mukaan CLA on valmistajan MFA2-etuvetopohjaisista kompaktiautoista urheilullisin. Sporttista ajettavuutta on haettu kasvattamalla raideleveyttä A-sarjaan verrattuna niin etu- kuin taka-akseleillakin. AMG-malleja odoteltaessa moottorivalikoima on tuttu A-sarjasta.

Sporttihakuisuudesta huolimatta CLA tuntuu kuitenkin olevan parhaiten kotonaan pitkien matkojen kruiserina. Ohjausta voi luonnehtia perushyväksi. Säädettävä iskunvaimennus on comfort-asennossa turhan pehmeä: se jättää korin keinumaan ylimääräisillä liikkeillä ja vavahduttaa paikoin koko autoa. Sport-asennossa luvassa on kaupunkiajoon turhaa napakkuutta, vaikka parempaa hallittavuutta arvostaakin yli 100 km/h nopeuksissa.

Mercedes-Benz CLA Coupé

Voimalinjan yhteispelin suhteen 163 hevosvoiman CLA 200 tuntuu tasaisimmalta yhdistelmältä. Suorituskykyä tai nelivetoa kaipaavan kannattaa tähyillä 190-hevosvoimaisen CLA 220:n suuntaan, joka tuntuu lähes identtiseltä isoveli-250:een verrattuna.

Osiensa summa

Erinomaisten A- ja B-sarjojen jälkeen CLA:n jättämä ensitunnelma on lievä alisuoriutuminen. Ulkonäkö ja puheet dynaamisesta ajettavuudesta tuntuvat lopulta vaisulta tavalta erottautua vaikkapa A-sarjan sedanista.

Mercedes-Benz CLA Coupé

Ehkä AMG saa loihdittua hiukan pilkettä CLA:n silmäkulmaan. Siihen asti ostajakunta koostunee heistä, joiden elämäntapaan tämä auto sopii täsmämitoitettuna. Mercedes-myymälästä kauden muotia voi etsiä toukokuusta alkaen.

Mercedes-Benz CLA Coupé

Jaa artikkeli

Valmistajalta: Mercedes-Benz

Kaikki koeajot

Uusimmat