Ajoneuvot Koeajo 10.9.2015

Koeajo: turvavarusteltu Toyota Auris

Uusi Toyota Auris tuo uusimmat turvallisuusvarusteet myyntitilastojen kärkipaikoille. Hyvää: törmäyksiä ehkäisevä järjestelmä saatavilla kohtuuhintaan. Huonoa: massaan sulautuva kansansuosikki ei välttämättä houkuttele uusia asiakkaita.

Kansansuosikin uudistaminen on tarkkaa puuhaa – ja se näkyy Toyota Auriksen uudistuksessa. Vasta perinpohjainen silmäily paljastaa, että ulkomuotokin on tosiaan uudistunut. Keulassa siitä kielii uusi etusäleikkö, ajovalot ja etupuskuri. Takaa katsoen eron huomaa uusista led-takavaloista tai leveämmästä ja kromilistoitetusta takapuskurista.

Hienovaraisten uudistusten henki jatkuu matkustamossa. Tutunnäköistä, mutta kuitenkin hiukan uutta.

Selkeimmin muutoksen huomaa uudessa mittaristossa. Nopeus- ja kierroslukumittarit ovat erittäin selkeät ja navigoinnin ohjeet ja hybridi-järjestelmän tiedot tulevat luettaville selkeästi niiden väliin.

Auris_TS_42

Uutta voimaa

Muotoilua isompi uudistus onkin uusi 1,2-litrainen bensiiniturbomoottori. Entisen 1,6-litraisen vapaasti hengittävän bensiinimoottorin tilalle tulevana sen tehtävä on tuottaa suorituskykyä, joka on verrattavissa iskutilavuudeltaan isompaan moottoriin. Nykyaikaisen tekniikan keinoin se onnistuukin tässä tehtävässä hyvin.

Koeajettu 1,2-litrainen farmari liikkui sujuvasti niin kuusivaihteisella manuaalivaihteistolla varustettuna kuin myös Multidrive S -automaattivaihteistolla. Vääntöä löytyy jo pienelläkin kierroslukemilla eikä kummankaan vaihteiston toiminta herätä kielteisiä huomioita.

Kuljettajan kannalta automaattivaihteisto tuo ajamiseen paljon lisää helppoutta ja huolettomuutta, mutta jos omat periaatteet vaativat manuaalivaihteista autoa, niin sekin on hyvä kokonaisuus. Automaattivaihteista joutuu tässä tapauksessa maksamaan lisähintaa 1 827 euroa.

Jousitukseen ja iskunvaimennukseen tehdyillä muutoksilla yhdessä ohjaustehostuksen uusien säätöjen kanssa tavoitellaan lisää ajomukavuutta.

Uudistuksen jälkeen Aurikseen on tarjolla yhteensä neljä erilaista moottoria. Uuden 1,2-litraisen bensiiniturbon vaihtoehtona on entinen 1.3 Dual VVT-i bensiinimoottori. Juuri Avensikseen esitelty 1.6 D-4D dieselmoottori korvaa nyt Auriksessa 1,4 ja 2-litraiset dieselit.

Neljäs moottorivaihtoehto on tuttu hybridi, joka tulee käymään kovaa kisaa uuden 1,2-litraisen bensiiniturbon kanssa mallin suosituimman moottorin tittelistä. Hybridin suosio on myös Suomessa noussussa ja maahantuoja arvioi hybridin kattavan noin 40 prosenttia Auriksen myynnistä. Kuluvan vuoden tavoite on 3 500 myytyä Aurista.

Auris_TS_06

Varustellen turvallisuutta

Varustetasoja on neljä. Perusmalli Life lähtee kaupasta omaksi halvimmillaan hinnalla 21 747 euroa. Myydyin varustetaso tullee olemaan Active, jossa vakiona ovat muun muassa 16-tuumaiset kevytmetallivanteet, Toyota Touch -mediakeskus seitsentuumaisella näytöllä, peruutuskamera, etusumuvalot, vakionopeussäädin ja metallinväriset kattokaiteet Touring Sports -farmarimallissa.

Style-varustelussa mukaan tulee muun muassa panoraamakatto ja tummennetut takalasit.

Huippuvarustelu Premium tuo mukanaan muun muassa mediakeskuksen, joka sisältää navigoinnin, puheohjauksen ja kolmen vuoden ilmaiset karttapäivitykset. Premium version lukitus ja käynnistys onnistuvat avaimettomasti. Merkittävintä on kuitenkin se, että Toyota Safety Sense -turvallisuusvarusteet tulevat vakiona vasta Premium-varustelussa. Active- ja Style-varusteluun turvallisuuspaketin hinta on noin 800 euroa.

Toyota Safety Sense -turvallisuusvarusteluun kuuluu törmäyksiä ehkäisevä Pre-Collision-järjestelmä, kaistavahti, liikennemerkkien tunnistusjärjestelmä, automaattiset kaukovalot ja älykäs pysäköintiavustin.

Koeajossa kaistavahdin muistutukset toimivat mittaristossa hyvin, jos tiessä oli näkyvissä kaistamerkinnät. Myös liikennemerkkien tunnistus oli lähes täydellistä. Mittaristoon ilmestyi selkeä tieto niin nopeusrajoituksesta kuin ohituskiellostakin. Erittäin hyödyllistä tietoa, joka on omiaan rentouttamaan ajamista, kun koska tahansa voi tarkistaa vallitsevan rajoituksen nopealla vilkaisulla oman auton mittaristosta.

DSC03539

Auris esti törmäyksen

Toyota Auris ottaa isoimmat askeleensa turvallisuuden parantamisessa tuomalla törmäyksiä ehkäisevän tai ainakin niiden seurauksia lieventävän Pre-Collision-järjestelmän yhä useamman uuden auton ostajan ulottuville.

Pre-Collision tarkkailee kameran ja laserin avulla edellä olevaa liikennettä. Jos järjestelmä havaitsee mahdollisen törmäysvaaran, se varoittaa kuljettajaa äänimerkillä ja varoitusvalolla. Jos kuljettaja ei jarruta tai väistä, järjestelmä jarruttaa automaattisesti pyrkien estämään törmäyksen.

Törmäysvaroittimen kerrotaan toimivan 10–120 km/h nopeudessa ja automaattisen hätäjarrutuksen aina 80 km/h nopeuteen saakka. Keliolosuhteista riippuen järjestelmän pitäisi pystyä pysäyttämään auto alle 30 km/h nopeudesta täysin itsenäisesti. Tätä suuremmassa nopeudessa järjestelmä ei todennäköisesti pysty estämään törmäystä, mutta pyrkii laskemaan nopeutta mahdollisimman paljon törmäysvaikutuksen minimoimiseksi.

Koeajon yhteydessä tarjoutui tilaisuus kokeilla tätä ominaisuutta. Ohjeiden mukaan ajoin tasaista lähes 30 km/h nopeutta, enkä reagoinut edessä näkyvään esteeseen. Ihan viime hetkillä Auris jarrutti voimakkaasti ja auto pysähtyi nytkähtäen esteen eteen. Varoitusvaloa tai äänimerkkiä en tilanteessa huomannut itse. Kuulemma nekin toimivat.

Tällaisen järjestelmän merkitys kuljettajan ja koko liikenteen kannalta on iso. Kaupunkiliikenteessä järjestelmä voi vähentää merkittävästi pieniä peräänajoja ja törmäyksiä. Isommilla nopeuksilla järjestelmän tehokas jarrutustoiminto voi puolestaan lieventää törmäyksen seurauksia.

Mikään tekninen järjestelmä ei ole aukoton. Aina se ei toimi. Tässä tapauksessa asian voi ajatella niin, että toimiessaan järjestelmästä on kiistattomasti hyötyä, mutta jos järjestelmäkään ei älyä uhkaavaa vaaratilannetta, silloin tulos on sama kuin ilman järjestelmää muutoinkin – lisävahinkoa järjestelmän toimimattomuus ei aiheuta.

Jaa artikkeli

Valmistajalta: Toyota

Kaikki koeajot

Uusimmat