Patteriauto sladissa meren jäällä Tesla Model S

Ajoneuvot Uutinen 29.3.2017

Patteriauto sladissa meren jäällä – Tesla Model S vastaan Kemi

Sähköauto ja meren jää ovat harvinaista herkkua jopa Suomen talviajopiireissä, mutta Kemissä nämä kaksi esiintyvät samalla kertaa.

Tesla Model S on pysähtyneenä meren jäälle lumipallon heiton päässä Kemin LumiLinnasta. Käynnissä on ajonvakautuksen sulakkeiden irroittaminen keulapellin alta, jotta sähköauton valtaisa teho saadaan käyttöön ilman varovaista suojelusenkeliä.
– Älä vain kuvaa tätä, kiirehtii Teslan edustaja ohjeistamaan. Valmistajan kannalta tilanne on vaikea, sillä virallinen kanta on turvallisuuden puolella, mutta ajoharjoittelussa auton kykyjä on vaikea saada esiin turvaverkon takaa. Onneksi olemme rata-alueella.

Patteriauto sladissa meren jäällä Tesla Model S

Muutaman poistetun sulakkeen jälkeen raskas 2,2 tonnin sähköauto tanssii aivan toiseen tyyliin kuin aiemmin. Fysiikan lait ovat voimassa edelleen, mutta näyttävät luisut onnistuvat rallitaustaisilta ajokouluttajilta valtaisilla vastaheitoilla.
– Se on todellinen peto ilman sulakkeita, kommentoi eräs kouluttajista.

Patteriauto sladissa meren jäällä Tesla Model S

Kyydissä meno on yhtä vauhdikasta, vaikka autoa täytyykin selvästi tarttua niskasta mutkiin heiteltäessä. Puolelta toiselle heilahdellessa kaksi Tesla Model S:n suunnittelukohtaa korostuu yli muiden: lättänä takapenkki ei tarjoa minkäänlaista sivuttaistukea ja kaunis takaoven kahva ei ole tehty matkustajan kauhukahvaksi. Lienemme kuitenkin auton suunnitellun käyttöalueen ulkopuolella.

Finland Challenges You

Kemin LumiLinnan vieressä meren jäällä tapahtuva ajokoulutus on eksoottista herkkua jopa suomalaiselle, mutta turisteihin se vetoaa erityisesti. Talviajamisen taidot ja meren jäällä oleminen aiheuttavat hämmästyneitä reaktioita kerta toisensa jälkeen. Model S:n iso karttanäyttö on suosittu kuvauskohde, sillä se todistaa oleskelun meren päällä.

Patteriauto sladissa meren jäällä Tesla Model S

”Finland Challenges You” -brändin taakse rakentuva ajokoulutus on suunniteltu erityisesti ulkomaisia turisteja ajatellen. Suomalaisten legendaarisen ajotaidon osatekijänä pidetään juuri talviajoa. Osana tiivistä ohjelmapäivää kouluttajat demonstroivat rallitaitoja myös Prodriven muokkaamalla Subaru WRX STi:llä ja loppupäivästä saatetaan onnistunutta kurssitusta palkita vielä Lamborghini Gallardolla. Ulkomaalaisille vieraille kyseessä saattaa olla ensimmäinen kerta, kun autoa pyöritetään radalla, saati jääradalla.

Koulutusta pyörittävän D1 Ultimate-GT:n vetäjän, suomalaisbrittiläisen Daniel Edenin, mukaan kyseessä on maailman ainut meren jäällä sijaitseva ajoharjoittelupaikka. Kausi loppuu huhtikuun alussa, osittain meidän ja osittain Euroopan säätilanteen takia.
– Kukaan ei halua enää Keski-Euroopan lämmöstä palata takaisin talveen, Eden perustelee kauden lopttamisajankohtaa.

Patteriauto sladissa meren jäällä Tesla Model S

Asiakkaissa näkyvät erilaiset ryhmät. Aasialaisturistit etsivät elämyksiä ja suhtautuvat liukkaalla ajamiseen hiukan pelokkaasti. Keskieurooppalaiset puolestaan ovat aktiivisempia, maiden rallikuskien halutessa tutustua juuri jäällä ajamiseen. Yrityksiä taasen kiinnostavat virkistyspäivät ja ajokokemukset juuri Teslalla.

Onnettomuuksilta on vältytty pitkälti hyvän pohjakoulutuksen ja Edenin ideoiman koulutusmenetelmän avulla. Ajaminen tapahtuu 20 minuutin sessioissa, jolloin kuljettajilla pysyy pää viileänä ja keskittymiskyky yllä. Kierrosaikoja ei aleta parantamaan repimällä. Oman osansa tekee myös poikkeuksellisen korkea omavastuu.

Patteriauto sladissa meren jäällä Tesla Model S

Ajokoululle Tesla-yhteistyö on tärkeä osa toimintaa. Pääasiassa hiljaisilla ja puhtailla sähköautoilla ajaminen teki ympäristöluvan saamisesta helpompaa. Samalla kyseessä on erinomainen testi käyntikortti Teslalle, tapahtuman ollessa useimmille ensimmäinen kosketus sähköautoiluun.

Kalustona ovat Tesla Model S:t muutamana eri tehoversiona. Edenin mukaan myös uudempi Model X olisi ollut tarjolla, mutta koulutuksen kannalta haluttiin yhdenmukaiset autot.

Sähköistä vetovoimaaPatteriauto sladissa meren jäällä Tesla Model S

Noin 700-hevosvoimainen Tesla Model S on jääradalla leppoisa ajettava ajonvakautus kytkettynä. Varovainen sähköaivo pyrkii pääasiassa hillitsemään auton massasta aiheutuvaa aliohjaamista, mihin keskittyy toki ajo-opetuskin. Mutkiin jarrutus ja niistä kiihdytys kannattaa suosiosta toteuttaa suoralla renkaalla käännöksen jälkeen. Mitä vähemmän ESP:n tarvitsee puuttua, sitä pehmeämmin pääsee eteenpäin.

Kun suora lopulta häämöttää, reagoi auto menokäskyyn ripeästi. Sähköinen neliveto reagoi heti, kun luistonesto antaa liekaa, mutta Teslan ilmiömäinen kiihtyvyys ei pääse liukkaalla pinnalla täysin oikeuksiinsa. Auto kulkee kuitenkin vikuroimatta suoraan ja vauhtia kertyy nopeasti, kiitos lisänastoilla tuunattujen Hakkapeliittojen.

Patteriauto sladissa meren jäällä Tesla Model S

Ajopäivä on kuitenkin hyvä osoitus siitä, että myös ajamisen huvin osalta sähkö on osa tulevaisuutta. Se tosin vaatii sitä, että ajonvakautuksen ja painon väliltä löytyy sopiva välimuoto. Meren jäälle palataan kuitenkin ajoharjoittelun merkeissä jälleen ensi talvena, sähkövoimin.

Tarkempia tietoja Kemin merijääradan toiminnasta löytää Finland Challenges You:n kotisivuilta.

Patteriauto sladissa meren jäällä Tesla Model S

Teksti ja kuvat: Aake Kinnunen

Jaa artikkeli

Valmistajalta: Tesla

Kaikki koeajot

Uusimmat