Ajoneuvot Koeajo Vuoden Auto Suomessa 2015 29.10.2014

Koeajo: Renault Twingo

Takavetoisuus tuo tilaa, muttei lisähintaa. Hyvää: Toimivaa erilaisuutta, tilat, kääntöympyrä. Huonoa: Puhditon moottori, näkyvyys takaviistoon, ohjaus.

Poikittaismoottori edessä ja etuveto. Näinhän lähes kaikki edulliset pikkuautot on tehty ainakin kolmenkymmenen vuoden ajan. Sitten saapui Renault Twingo.

Historiansa aikana useita kertoja rajoja rikkovia malleja esitellyt Renault on taas vauhdissa. Tilankäytön pioneerien kuten Espacen ja Megané Scénicin jälkeen ranskalaiset ovat etsineet vaikutteita tehokkaaseen tilankäyttöön yli 50 vuoden takaisista pikkuautoista.

Periaatteiltaan Twingon kolmas sukupolvi ei eroa edeltäjistään: se on yhä kompakti ja pirteä kaupunkiauto. Toteutustapa on kuitenkin aivan uusi. Twingo on Renaultin ensimmäinen takaveto sitten villin Clio V6:n, mutta nyt syy vetotapaan ei löydy suorituskyvystä vaan tilankäytöstä. Samaa perusratkaisua käyttää myös kaupunkiauto Smartin uusi sukupolvi.

Takaveto tilaihme

Takapyörien väliin lähes kyljelleen kallistettu moottori vie hämmästyttävän vähän tilaa. Tavaratila sijaitsee normaalilla paikallaan, vain hieman tavallista korkeampi lattia paljastaa alla makaavan moottorin. Tilaa riittää kokoluokan odotusten mukaisesti ja viisiovisen korin monikäyttömahdollisuudet ovat hyvät.

Lyhyt keulapelti liukuu parikymmentä senttimetriä eteenpäin. Sen alta paljastuvat jäähdyttäjä, jarrutehostin sekä tuulilasinpesunesteen säiliö. Tavaratilaa lyhyessä keulassa ei ole.

Etuistuimet on sijoitettu suhteellisen lähelle keulaa. Tilan säästämiseksi auto on hieman tavallista korkeampi ja istuinasento pystyn ryhdikäs. Siten takapenkillä on juuri riittävästi tilaa aikuisellekin.

Etuistuinten niskatuet ovat kiinteä osa selkänojaa. Se tekee selkänojasta massiivisen, mikä yhdessä korin paksujen C-pilarien kanssa muodostaa takaviistoon katveen. Lasisesta takaluukusta huolimatta varsinainen ikkunan alalaita on korkealla, joten perän sijainnin arviointi vaatii totuttelua.

U-käännösten ihme

Twingo sopii lähes minkälaiseen pysäköintiruutuun tahansa. Takamoottorin ansiosta etupyörissä ei ole kääntymistä rajoittavia vetoakseleita, joten Twingo pyörähtää ympäri poikkeuksellisen ahtaissa paikoissa. Kääntöympyrä on vain 8,6 metriä.

Takavetoisen talvikykyjä voi vielä vain arvailla. Ajonvakautusjärjestelmää ei voi kytkeä pois päältä. Suurin ajettavuuden moite kohdistuu tunnottomaan ohjaukseen, joka myös keskittää huonosti. Se vaikeuttaa moottoritien urissa vaeltavan Twingon paimentamista.

Puhditon perämoottori

Suomeen tuodaan toistaiseksi 70 hevosvoiman moottori-versiota. Sillä pärjää, mutta heikon alaväännön takia auto tuntuu raskaalta ajaa. Tehokkaampi turboversio olisi huomattavasti leppoisampi merkittävästi paremman alavääntönsä ansiosta.

Rajojen koettelu on aina riskialtista, mutta Twingon kohdalla se on kannattanut: hyvä tilankäyttö yhdistyy mainioon kääntöympyrään vailla erikoisuuden lisähintaa.

Teksti: Lauri Ahtiainen Kuvat: Jari Saarentaus

Jaa artikkeli

Valmistajalta: Renault

Kaikki koeajot

Uusimmat