9.10.2017

Ryppyjä sisarrakkaudessa: VW kokee Škodan haastajana

VW kokee Škodan haastajana

Volkswagenilla ollaan nyreissään Škodan asemasta ja Porsche vaatii dieselgate-kuluja Audilta.

Volkswagen-ryhmän suuri brändipaletti aiheuttaa paikoin haasteita tuotevalikoimien suunnittelussa. Samoista pohja-aineksista rakentaminen säästää sekä tuotekehitys- että valmistuskuluissa, mutta toisaalta autojen erottautuminen on joskus haasteellista. Tällä kertaa VW-ryhmän tsekkiläismerkki erottautuu kuitenkin liiaksikin – ainakin Volkswagenin mielestä.

Volkswagenin kannalta ongelma on Škodan erikoisasema, jossa tsekkiläismerkki saa käyttöönsä VW-ryhmän teknologian edullisilla käyttömaksuilla, mutta se pystyy kokoamaan autot merkittävästi edullisemmalla työvoimalla. Tsekkiläisten teollisuustyöpaikkojen keskipalkka on Saksan tilastokeskuksen mukaan 10,10 euroa tunnilta verrattuna Saksan 38,70 euroon.

Volkswagen logo

Tilannetta ei paranna markkinatilanne, jossa Škoda pystyy myymään esimerkiksi Volkswagen Tiguania vastaavan Kodiaqin noin 1 500 euroa halvemmalla. Harmaita hiuksia tuottavat jopa saksalaiset autolehdet, jotka ovat monesti kehuneet tsekkituotteiden laatua verrattuna saksalaisiin vastineisiin.

Osoituksena Škodan kukoistuksesta on sen voittomarginaali, joka on tällä hetkellä Volkswagen-ryhmän toiseksi paras 8,3 prosentilla. Ykkössijalta löytyy tuttu kannattavuusmestari Porsche. Volkswagenin oma kannattavuus oli vain 1,8 prosenttia. VW myy edelleen Škodaa enemmän autoja, mutta tsekkimerkki kasvaa Euroopassa kansanautoa voimakkaammin.

Nyt Volkswagenilla haetaan ratkaisua kiperään tilanteeseen. VW-ryhmässä voimakkaasti vaikuttavat saksalaiset autoalan ammattijärjestöt vaativat osaa Škodan tuotannosta alityöllistettyihin Saksan tehtaisiin. Siirroilla turvattaisiin saksalaisia työpaikkoja muun muassa Passatin ja Golfin kysynnän hiipuessa.

Samalla on ehdotettu, että Škoda joutuisi maksamaan isompia rojalteja käyttämästään teknologiasta. Esimerkiksi kompakteissa ja keskikokoisissa automalleissa käytettävä MQB-pohjarakenne on käytössä halki VW-ryhmän aina Audista Seatiin.

Škoda logo

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Jatkossa selkeämmin eri askeleet

Volkswagenia luotsaava toimitusjohtaja Herbert Diess on vaatinut, että jatkossa Volkswagen ja Škoda täytyy profiloida voimakkaammin erilaisiksi kohdemarkkinoiden ja asiakkaiden suhteen. Tämä koskee erityisesti VW-ryhmän tulevia sähköautosuunnitelmia, jossa saksalaiskonserni aikoo investoida peräti 20 miljardia euroa 50 sähköautomallin kehittämiseen vuoteen 2025 mennessä. Tarkasteltavana saattaa olla myös, paljonko merkit osallistuvat sähköautojen yhtenäisarkkitehtuuri MEB:n kehitys- ja rojaltikuluihin.

– Sähköautomarkkinat ovat uusi laji, jossa ei yksinkertaisesti voida pitää brändien nykyasemia, kommentoi nimettömänä pysyttelevä VW-johtaja.

Toisaalta, päällekkäisyyksiä kahden automerkin välillä on mahdotonta välttää, sillä yhteensä Škoda ja Volkswagen käsittävät yli 100 automallia.

– Aina tulee joitain päällekkäisyyksiä. Ja vähäinen sisäinen kilpailu on vain hyvästä, kommentoi Diess.

– Houkuttelemme pääasiassa asiakkaita VW-ryhmän ulkopuolelta ja se on meidän tehtävämme, kommentoi puolestaan Škodan merkkijohtaja Bernhard Maier Reutersille.

Porschelta dieselgate-lasku Audille

VW näkee Škodan haastajana

VW-ryhmän sisäisestä sisarkinasta nähtiin myös toinen esimerkki, sillä uutistoimisto Reuters kertoo Porschen vaativan 200 miljoonan euron korvauksia Audilta. Vaatimuksen perusteluna on, että Yhdysvalloissa päästöhuijausskandaalin piiriin kuuluu myös Audilta peräisin oleva 3,0-litrainen V6-dieselmoottori, jota on käytetty myös Porsche Cayennessa. Myös Saksan ajoneuvoviranomaiset määräsivät heinäkuussa 22 000 Porsche Cayennen dieselversioita takaisinkutsuttaviksi Euroopassa. Julkisuudessa Porschen johtohahmot ovatkin ilmaisseet tyytymättömyyttä Audia kohtaan päästöhuijausmoottoreiden toimittamisesta stuttgartilaismerkin autoihin.

Nyt Porschen esittämässä laskussa on summattu takaisinkutsuista, lakikuluista ja asiakkuuksien ylläpidosta aiheutuneet kulut, sanomalehti Bild kertoo Reutersin mukaan. Porschen edustajan mukaan yhtiö ei kommentoi VW-ryhmän sisäisiä keskusteluja. Audin edustajan mukaan asiasta kannattaa kysyä puolestaan Porschelta.

Lähteet: Automotive News, Reuters, Bloomberg Kuvat: Volkswagen, Antti Hentinen, Petri Munukka, Aake Kinnunen

Luetuimmat