Ajoneuvot Autonhoito 3.11.2018

Testi: Bilt Hamber Korrosol – rautainen raudanpoisto

Bilt Hamber Korrosol on huipputuote, joka nousi uudeksi suosikiksi. Esimerkiksi jarrupölyn poistaminen on helppoa hyvän raudanpoistoaineen avulla.

Hyvä raudanpoistoaine on kultaakin kalliimpi ja Bilt Hamber Korrosol on juuri sellainen. Tällä kertaa paljastimme testin lopputuleman heti ensimmäiseksi, mutta artikkeli sisältää paljon tarpeellista tietoutta Korrosolin käytöstä ja käytöksestä.

Bilt Hamber Korrosol uusintalevitys

Raudanpoistoaine reagoi rautajäämien, kuten lentoruosteen tai jarrupölyn, kanssa muuttuen violetiksi. Samalla se liuottaa nämä rautahiukkaset irti maalipinnasta.

Tämä Bilt Hamberin tuote sopii niin maalipinnalle kuin vanteillekin. Raudanpoisto on käsitelty aiheena jo aiemmin, joten tällä kertaa keskitymme tuotetestaukseen. On hyvä ajatus lukea tuo aiempi artikkeli raudanpoistosta, jotta ymmärtää minkälaista tuotetta olemme arvostelemassa.

Bilt Hamber Korrosol

Likainen vanne

Vanteisiin kertyvä jarrupöly on yksi niistä kohteista joihin raudanpoistoaine tehoaa. Rautajäämiä löytyy kuitenkin myös maalipinnalta.

Bilt Hamber Korrosol on siis auton ulkopinnoille tarttuvan raudan poistoon käytettävä aine. Tämä saattaa olla lentoruostetta tai jarrupölyä. Korrosol on pH-neutraali, joka on yksi positiivinen ulottuvuus käyttöturvallisuuden suhteen.

Samalta yritykseltä löytyy myös vannepesuaineeksi tarkoitettu Auto-Wheel. Molempia tuotteita ei ole tarpeen hankkia, sillä niitä voi käyttää myös ristiin. Toisaalta aineita runsaasti kuluttavalla ei ole mitään syytä olla hankkimatta erillisiä aineita kaikkiin tehtäviin. Käyttökustannus kun ei siitä muutu.

Bilt Hamber Korrosol sumutinpullossa

Otsikkokuvan mukaisen 5 litran kanisterin ostavan on huolehdittava itse sumutinpullon ja siihen soveltuvan kemikaalinkestävän sumutinpään hankinnasta.

Kuluttajaa kiinnostavia pakkauskokoja on kaksi. Tuote on hankittavissa käyttövalmiina yhden litran kokoisessa sumutinpullossa. Litrahintaa saa laskettua ostamalla suuremman 5 litran kanisterin, mutta tällöin sumutinpullo kemikaalinkestävällä sumutinpäällä on hankittava erikseen.

Litrainen pakkaus maksaa noin 22 euroa. Viisi litraa kerralla hankittaessa litrahinta laskee alle 18 euron. Keskimäärin raudanpoistoaineet maksavat noin 30 euroa litra, joten Bilt Hamber Korrosol on itse asiassa varsin edullinen.

Esipesu vanteille

Kohde on suositeltavaa esipestä ennen raudanpoistoaineen käyttöä. Näin raudanpoistoaine pääsee kosketuksiin sen lian kanssa, joka ei muuten poistu pinnalta.

Käytännössä kaikki raudanpoistoaineet ovat laimentamattomia, joten käytön kustannus on lähes suoraan verrannollinen litrahintaan. Tehon takia eri aineiden kulutuksessa saattaa olla pieniä eroja, mutta siihen palataan myöhemmin testin yhteydessä.

Testissä

Auto tai vanteet on suositeltavaa vähintäänkin esipestä ennen raudanpoistokäsittelyä. Näin aineesta saadaan mahdollisimman paljon irti, kun se pääsee kosketuksiin lentoruostejäämien kanssa. Ilman esipesua raudanpoistoaine joutuu taistelemaan tiensä pinnalla olevan kurafilmin läpi ennen pääsyä todellisen työn kimppuun.

Pesuvälineet raudanpoistoaineen levitykseen

Esimerkiksi kuvan hellävaraisilla välineillä voi tehostaa raudanpoistoaineen vaikutusta mekaanisesti levittämällä.

Bilt Hamber Korrosol tulee ravistella huolellisesti pakkauksessaan ennen käyttöä. Tämän jälkeen tuote sumutetaan mahdollisimman kuivalle pinnalle. Korrosolin annetaan vaikuttaa 5-10 minuuttia ennen huuhtelua, mutta tuote ei saa missään nimessä kuivua ennen huuhtelua

Aineen vaikutusta voidaan tehostaa merkittävästi mekaanisella kosketuksella eli levittämällä tuote esimerkiksi pehmeällä pensselimäisellä brushilla tai muulla erikseen tähän tarkoitukseen varatulla pesuvälineellä. Auton tavalliseen pesuun tarkoitettua välinettä ei kannata tähän käyttöön kastaa, sillä se vähintäänkin värjäytyisi melkoisesti.

Bilt Hamber Korrosol cumulus

Bilt Hamber Korrosol sumutetaan pinnalle ja se muuttuu violetiksi reagoidessaan rautajäämien kanssa.

Korrosol muuttuu violetiksi reagoidessaan raudan kanssa ja väri on lähes musta kun tuotteen teho on hyödynnetty huippuunsa. Tässä tulee kuitenkin rauhoittua ja pitää mielessä, että voimakas väri tai runsas syvänvioletti valuminen ei ole synonyymi pesuteholle. Huuhtelun jälkeen voidaan arvioida aineen todellinen puhdistusteho poistuneen lian määrästä.

Korrosol puhdistusteho

Korrosol puhdistaa rautajäämiä tehokkaasti, joten värjääntyminen ei ole pelkkä erikoistehoste.

Esimerkkinä hyvin nestemäinen aine valuu nopeammin ja värjää siten tehokkaammin, mutta hieman geelimäisempi tarttuu pintaan ja ehtii vaikuttaa pidempään. Ensimmäinen näyttää dramaattisemmalta, mutta jälkimmäinen saattaa olla tehokkaampi. Toki puhdistavien aineiden kemia on ratkaisevassa roolissa molemmissa tapauksissa.

Tämä tuote ei kuitenkaan petä. Teho edustaa huippuluokkaa, jonka ansiosta ainetta myös kuluu niin vähän kuin raudanpoistoainetta voi kulua. Pieni kulutus, kohtuullinen hinta ja loistava pesuteho on vastustamaton yhdistelmä.

Puhdas vanne raudanpoiston jälkeen

Kuvan vanteet ovat kokeneet kovia ja sen huomaa esimerkiksi kiveniskemistä, mutta ne ovat kuitenkin puhtaat jarrupölystä raudanpoiston jälkeen. Pieni puhdistus teki ihmeitä.

Lopulta on pakko kehua Bilt Hamberin suoritusta. Se nousee allekirjoittaneen uudeksi suosikiksi niukasti Wolf’s Chemicals Deironizerin ohi. Wolf’sin raudanpoisto saa kuitenkin kuivua maalipinnalle ennen huuhtelua, joka on selkeä myyntivaltti. Kärkipaikan taisto käyköön jatkossakin kiivaana.

 

Teksti ja kuvat: Henri Posa

Jaa artikkeli

Kaikki koeajot

Uusimmat