Audi A5 Coupé

Ajoneuvot Uutinen 3.6.2016

Upee nopee kupee – täysin uusi Audi A5 coupé

Yhdeksän vuoden jälkeen A4:n komeampi veli, Audi A5 coupé, on keksinyt itsensä uudelleen. Samalla julkistettiin myös urheilullisempi S5.

Yhdeksän vuotta sitten Audi sijoitti mallistoonsa A4:n ja A6:n väliin A5:n, jonka tarkoitus oli olla komeampi lifestyleversio A4:stä. Vihkomaisen nimen vastineeksi ostaja sai kurvikkaamman ja makean kaksiovisen auton. Myöhemmin mallisto laajeni cabriolet-avomallilla, ja ironista kyllä, neliovisella sportbackilla, tehden ympyrästä täydellisen.

Audi A5 Coupé

Mmm, vallankumouksellinen metalliharmaa.

Mutta yhdeksän vuotta on pitkä aika automaailmassa, ja mainio A4:kin vaihtui jo hetki sitten, joten oli aika aloittaa A5:n kanssa alusta. Uuden Audi A5 coupé luottaa tuttuun perusreseptiin: A4:n peruspilareista on koottu linjakkaampi ja särmikkäämpi kaksiovinen coupé, uuden version tarjotessa isomman kokonsa ansiosta enemmän tilaa, ollen samalla kevyempi ja aerodynaamisempi paremman kulutuksen nimissä. Audin mukaan uusi A5 Coupé on lihaksikkaampi, elegantimpi ja kauniimpi. Erityisen ylpeitä yhtiössä ollaan ”kolmiulotteisesta aaltomuotoisesta olkalinjasta” ja siitä, että lokasuojien pullistukset toimivat visuaalisena muistutuksena quattro-nelivedosta. Erinomaista.

Audi S5 Coupé

Moottorivaihtoehtoja on viisi, joista kaksi operoi bensiinillä ja kolme dieselillä. Tehot vaihtelevat 140 kilowatista (190 hevosvoimaa) aina 210 kilowattiin (286 hevosvoimaa), viitaten 17 prosentin tehoparannuksiin edeltäjään verrattuna. Viralliset kulutuslukemat eivät ole valmiit, mutta Audi lupailee ”jopa 22 prosentin” parannusta kulutuksen osalta. 190 hevosvoiman lähtötaso tarkoittaa kuitenkin sitä, että A5 saa ulkonäkönsä ansaitseman liikkumiskyvyn.

Kuusipykäläinen käsivaihteisto ja seitsämänvaihteinen S tronic -kaksoiskytkinvaihteisto hoitavat perusmallien vaihteistotarjonnan niin etu- kuin nelivetojen kohdalla. Tarjolle tulee myös Audin vesitetty ”Quattro with Ultra Technology” -nelivetojärjestelmä nelisylinteristen moottoreiden yhteyteen manuaalivaihteiston kanssa.

Audi S5 Coupé

Todella kiireisille on tarjolla myös se hauskempi vaihtoehto, eli Audi S5. S4:n kanssa jaettava kolmelitrainen turbo-V6 on löytänyt 21 hevosvoimaa edeltäjäänsä verrattuna, tuoden kokonaistehot 354 hevosvoimaan. Terävämmän ulkonäön lisäksi S5:n ostaja saa suorituskyvyn, joka vie auton 0–100 km/h 4,7 sekunnissa. S5 ja voimakkain diesel (286 hevosvoimaa) saavat jatkokseen kahdeksanvaihteisen tiptronic-automaattivaihteiston, quattro-nelivedon, ja lisävarustelistalle ilmestyy taka-akselin tasauspyörästön lukko entistä urheilullisemman ajettavuuden vuoksi.

Uusien pohjarakenteiden ansiosta uusi A5 on jopa 60 kilogrammaa edeltäjäänsä keveämpi. Myös 0,25 ilmanvastuskerroin kertoo siitä, että muotoilijoiden lisäksi myös insinöörit ovat huhkineet trendikkäiden kurvien takia. Ajettavuuden suhteen A5 tarjoaa A4:stä tuttua dynaamista ajettavuutta, Audi drive selectin tarjotessa useita erilaisia ajotiloja. Elektromekaaninen ohjaustehostus saa kuitenkin valmistajalta erityismaininnan, sillä järjestelmän pitäisi tarjota tarkkaa tietoa eturenkaiden tekemisistä.

Audi A5 Coupé

Sisällä Audi A5 jatkaa valmistajan tunnettua tyyliä. Lisääntyneen koon lisäksi myös kojelaudan uusi muotoilu antaa enemmän tilaa ajatuksille. Valinnainen sisätilavalaistus kattaa peräti 30 värivaihtoehtoa. Myös matkustamon ”aeroakustiikkaan” on kiinnitetty huomiota, eli tuulen ja viiman suhinoiden ei pitäisi vaivata.

Audin kiitelty virtuaaliohjaamo on valinnainen lisävaruste, korvaten mittariston 12,3-tuumaisella näytöllä ja keskikonsolin MMI-näyttö on puolestaan 7-tuumainen (navigaatiolla 8,3-tuumainen). Tuettujen matkapuhelinyhteyksien listalta löytyvät Apple Car Play ja Android Auto, Audin langattomasti lataavan ”puhelinkopin” ollessa lisävaruste.

Tavaratilaa uudistuksessa on löytynyt 10 litraa, eli viikonlopun riemulomalle voi nyt pakata 465 litraa matkatavaroita. Lisäksi takapenkit saa käännettyä 40:20:40 -suhteessa ja löytyypä Audin lisävarustelistalta jopa muodikas jalalla tapahtuva eleohjaus takaluukun avaamiseksi. Mikäli riemuloma suuntautuu pientä laittoa vailla olevalle mökille, saa lisävarusteisen vetokoukun esiin sähköisesti.

Audi S5 Coupé

Eurooppaan Audin uudet A5 ja S5 saapuvat syksyllä 2016.

Lähde ja kuvat: Audi

Katso myös:

 

Jaa artikkeli

Valmistajalta: Audi

Kaikki koeajot

Uusimmat