Volkswagen ID.3

Ajoneuvot Uutinen 31.3.2020

Volkswagen: ID3-täyssähköauto pyritään yhä julkaisemaan elokuussa

Koronavirus on pysäyttänyt Volkswagenin Euroopan tehtaat, mutta ID3-täyssähköauton toimitusten on silti määrä alkaa elokuussa.

Volkswagenin huippuodotetun ID3-täyssähköauton tarina on kangerrellut Frankfurtin autonäyttelyssä nähdyn ensiesittelyn jälkeen.

Tämän vuoden kesään kaavaillusta julkaisusta huolimatta ID3:n tuotanto alkoi Zwickaun tehtaalla jo viime vuonna. Autoja valmistetaan varastoon tarjonnan turvaamiseksi.

Samaan aikaan maailmalla liikkuu huhuja vakavista ohjelmisto-ongelmista – kerrotaan, että auton täysin uuden järjestelmän perustat olisi suunniteltu hutiloiden, ja nyt työn korjaaminen saattaa pahimmillaan suistaa ID3:n esittelyn jopa vuoden 2021 puolelle.

Tämä tapahtui ennen koronakriisiä, joka pysäytti myös Volswagenin tehtaat, aiheuttaen maailman suurimpana autonvalmistajana tunnetulle saksalaisyhtiölle peräti 2 miljardin euron viikkokulut. Tehtaat pysyvät kiinni tämän hetken tiedon mukaan ainakin huhtikuun 9. päivään.

Tavoitteena elokuu

Vastoinkäymisistä huolimatta Volkswagen kertoo odottavansa yhä ID3:n toimitusten alkavan elokuussa.

Haasteena on tuotantokatkosten lisäksi koronakriisiä seuraava taloustilanne. Maailman autokaupan odotetaan supistuvan tänä vuonna 10 miljoonalla ajoneuvolla.

Toinen ongelma on toimitusketju.

– Meillä on alihankkijoita täysin pois toiminnasta Pohjois-Italiassa, ja monet toimivat ympäri maailman ovat kriisissä, yhtiön talousjohtaja Frank Witter totaea Financial Timesille.

Valoakin on jo näkyvissä: Witterin mukaan 31 tehdasta Kiinassa kaikkiaan 33:sta ovat taas käynnissä, ja nyt yhtiö siirtää Kiinasta opittua tietoa muille tehtailleen.

On pakko

Volkswagen ID.3

Volkswagen ID3 on yhtiölle valtavan tärkeä malli. Kuplan ja Golfin seuraajaksi markkinoidun täyssähköauton tehtävänä on myydä hyvin ja siten laskea Volkswagen Groupin vuoden 2020 päästökeskiarvoa, jotta yhtiö säästyy Euroopan unionin rangaistusmaksuilta.

Päästökeskiarvo lasketaan kaikkien vuonna 2020 ensirekisteröitävien Volkswagen Groupin autojen pohjalta. Päästöraja taas määräytyy samojen ajoneuvojen omamassan mukaan, mutta se asettunee haarukkaan 95–100 g/km. Vertailun vuoksi vuonna 2018 yhtiön autojen keskimääräiset hiilidioksidipäästöt olivat 123 g/km – pudotus tulee siis olemaan melkoinen.

Kuluva vuosi on ensimmäinen, jolloin uudet päästörajat ovat käytössä. Matalapäästöisten (alle 50 g/km CO2) ajoneuvojen houkutusta lisää kannustussysteemi (nk. supercredit), jossa tänä vuonna nämä autot lasketaan painokertoimella 2.

Käytännössä siis Volkswagen Group tarvitsee ID3-mallia laskemaan päästökeskiarvoaan rajan ali – ja samanlaisia toimia tarvitsevat kaikki muutkin autokonsernit. Mikäli tässä ei onnistuta, rankaisee Euroopan unioni autokonserneja rangaistusmaksuilla, jotka nousevat satoihin miljooniin, pahimmillaan miljardeihin. Se oli erittäin vakava uhka autoalalle jo ennen koronakriisiä.

Teksti ja kuva: Lauri Ahtiainen, lähde. Financial Times

Jaa artikkeli

Valmistajalta: Volkswagen

Kaikki koeajot

Uusimmat